Njam!

Kod Ksenije Marinković nema ručka bez deserta: Njezina krema od jagoda savršena je za proljetna druženja

Za glumicu Kseniju Marinković svaka je nedjelja gastronomski blagdan, koji počinje juhom, nastavlja se pečenjem i završava nečim slatkim - u ovo doba godine to su jagode, koje joj pružaju puno zadovoljstva i malo kalorija.

Ništa ne može poremetiti ritam Ksenije Marinković i njen običaj nedjeljnog obiteljskog ručka. Premda u posljednje vrijeme intenzivno radi, jer priprema uloge u čak dvije predstave HNK - “Aretej” i “U agoniji” - svaka nedjelja je rezervirana za kuhanje, jer joj dolaze kći Korana i njezin dečko Tin Rožman.

Sin Kosta snalazi se sam - jer je na studijskoj godini u Parizu. Kao prava Slavonka, Ksenija ne može zamisliti ručak bez domaće juhe, pečenja i slastice za kraj. Obično je to nešto jednostavno, za što joj ne treba puno vremena, poput kreme od jagoda koje su aktualne u ovo doba godine.

Koji su okusi i mirisi vašeg djetinjstva?

- Kako u mladosti tako i danas - kulen, špek i kobasice. Miris mi je kod hrane najvažniji.

Kad ste počeli svakodnevno kuhati?

- Kad sam se udala i rodila djecu. U Virovitici je uglavnom kuhala mama, a dok sam studirala, hranila sam se u kantini Studentskog centra.

Jeste li ikada zabrljali neko jelo?

- Dok su mi djeca bila mala, pripremala sam im lazanje sa špinatom. Niti jedna komponenta nije bila jestiva. Godinama su me podsjećali na taj moj kulinarski promašaj.

Koji vam je omiljeni desert s jagodama?

- Obožavam kremu od jagoda, jako je ukusna i jednostavna za napraviti. Ja ne stavim toliko šećera koliko piše u receptu, jer mi je to preslatko, nekad je serviram samu, a nekad s narezanim jagodama ili nekim bobičastim voćem.

image
Krema od jagoda savršen je proljetni desert.
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Krema od jagoda

SASTOJCI

  • 100 g jagoda
  • 1 vanilin šećer
  • 3 - 4 žlice šećera
  • 1 bjelanjak

PRIPRAVA

Jagode oprati i narezati na komadiće. Staviti ih u užu i dublju posudu, dodati šećer i bjelanjak te miksati ručnim mikserom dok se ne napravi čvrsta krema. Poslužiti s narezanim jagodama, borovnicama i usitnjenim keksima.

Što više ne koristi u kuhinji, što ne bi nikada pojela te voli li više slano ili slatko otkrijte u novom broju magazina Gloria!

image
Gloria produkcija
Linker
19. travanj 2024 18:40