Povratak korijenima

Kulinarski show holivudske zvijezde osvojio svijet i zaradio pet nominacija za Emmy

Osim što je odličan glumac, Stanley Tucci ima i strast prema hrani, pa je pokrenuo gastro emisiju u kojoj putuje Italijom i istražuje njenu kulinarsku tradiciju.

Američki glumac Stanley Tucci samo je u ovoj godini snimio dva serijala i dva filma - među kojima je i biografska drama o glazbenoj divi Whitney Houston - no priznaje da u posljednje vrijeme ipak više razmišlja o hrani nego o svojoj profesiji. Zvijezda filmova "Vrag nosi Pradu" i "Igre gladi" toliko je zaljubljen u gastronomiju da je producirao dvije sezone dokumentarnog serijala "Stanley Tucci: Searching for Italy", u kojem putuje po zemlji svojih predaka te istražuje njenu povijest, kulturu i kulinarsku tradiciju. I dok je prva sezona, koja se emitirala lani na CNN-u, dobila dvije nominacije za nagradu Emmy, druga, prikazana ovog svibnja, ima ih čak pet. A koliko će Tucci kipića dobiti (lani mu je pripao jedan), znat će se 13. rujna na dodjeli u Los Angelesu.

"Izuzetno sam ponosan na cijeli tim! Da nema samo jednog člana, ova se emisija ne bi mogla realizirati", rekao je Stanley, koji je diljem Italije obilazio i restorane s Michelinovim zvjezdicama i obiteljske trattorije te predstavljao i moderna jela i tradicionalne specijalitete kao što su pizza i firentinski odrezak. Na tipičnoj talijanskoj kuhinji je i odrastao, jer su njegovi roditelji Joan i Stanley Tucci, iz američkog mjestašca Katonah, podrijetlom iz Kalabrije.

image

Glumac je dosad objavio tri knjige o hrani

PRESS

"Majka je tvrdila da je prije udaje za mog oca jedva znala ispeći jaja. Sumnjam da je to istina, jer sva su joj jela bila savršena. Mamina i tatina obitelj je s juga Italije pa su uglavnom takvi bili i recepti, no nije se ustručavala ni specijaliteta sa sjevera. Njezin rižoto milanez bio je među najboljima koje sam kušao", govori Stanley, dodajući kako je njihov stol uvijek bio prepun hrane. Djelomično i zato što su njegove mlađe sestre imale različite prehrambene navike. Christine je više voljela meso, Gina tjesteninu i povrće, a on - sve. Stoga su na jelovniku bili i teleći kotleti sa sotiranim tikvicama i pasta s brokulom.

"Petak je bio jedini dan kad je kuhao moj tata, želeći da se mama malo odmori. Njegova tipična večera bila je pasta aglio e olio, odnosno tjestenina s češnjakom i maslinovim uljem. Pamtim i mesne okruglice koje su roditelji zajedno radili. Mama bi napravila smjesu i oblik, a tata bi ih polako pržio u maslinovom ulju. Dio bismo pojeli u petak navečer, a dio iskoristili za subotnji ragu", prisjeća se glumac, čije su omiljeno ljetno jelo špageti s tikvicama. Vraća ga u djetinjstvo, vrlo je jednostavno za pripremu, a sastojci nisu skupi. Stoga je to jelo, uz špagete s rajčicama, bilo među prvima koje je naučio pripremati kad se 70-ih preselio u New York na studij glume.

"Nisam imao mnogo novca pa su špageti s rajčicom ili tikvicama bili idealni za moj studentski džeparac. Osim toga, voljela ih je moja tadašnja djevojka", otkriva glumac i dodaje kako sada najviše voli kuhati supruzi Felicity Blunt (starijoj sestri britanske glumice Emily Blunt) i njihovo dvoje djece - sedmogodišnjem Matteu Oliveru i četverogodišnjoj Emiliji Giovanni. Jedva čeka završetak višemjesečnih snimanja i povratak kući u London, gdje sada žive, kako bi pripremio večeru za cijelu obitelj.

"I moja supruga je odlična kuharica pa me oduševljavaju njezine engleske kobasice i jela na bazi curryja, simbola britanske multikulturalnosti. Trudimo se da sastojci budu domaći i sezonski, jer tako su se hranili naši preci, koji su bili mnogo zdraviji od nas", ističe Stanley Tucci, koji je svoju gastro filozofiju pretočio u tri knjige: The Tucci Cookbook iz 2012., The Tucci Table: Cooking With Family and Friends iz 2014. i Taste: My LIie Through Food, objavljenu lani.

image

Špageti alla nerano omiljeno je ljetno jelo Stanleya Tuccija

GIOVANNI BOSCHERINO/ALAMY/AL

ŠPAGETI ALLA NERANO

Sastojci:

  • 6 tikvica srednje veličine
  • suncokretovo ulje
  • maslinovo ulje
  • 10 dag špageta
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 vezica svježeg bosiljka
  • ribani sir
  • malo maslaca
  • prstohvat soli
  • mljeveni crni papar

Priprema:

Tikvice narezati na kolutove i pržiti ih u dubokom ulju dok ne porumene. Izvaditi ih na papirnati ručnik i ohladiti. Dok se špageti kuhaju, zagrijati maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodati češnjak, tikvice i malo soli te pirjati uz lagano miješanje. Kad tikvice omekšaju, dodati bosiljak i maslac. Miješati dok se maslac ne rastopi. Pomiješati sa špagetima, dodati ribani sir i malo vode u kojoj se kuhala tjestenina te posoliti i popapriti. Poslužiti s ribanim sirom i svježim bosiljkom.

Linker
20. travanj 2024 01:45