Za svaku bibliotek

Poznati glumac strastveni je kuhar, a upravo je objavio memoare s urnebesnim anegdotama vezanim uz jela

Kada se borio s karcinomom na jeziku, Stanley Tucci nije se toliko bojao smrti, kolik da ne ostane bez okusa.

Nije tajna da je holivudski glumac talijanskih korijena Stanley Tucci (60) veliki gurman i opsesivni zaljubljenik u hranu i kuhanje - do sada je objavio dvije kuharice, početkom godine na CBS-u se počela emitirati njegov gastro putopis 'Searching for Italy', a ovih dana izašli su mu memoari 'Taste - My Life Trough Food' (Okus - Moj život kroz hranu).

Čitajte i: Stanley Tucci skrivao tešku dijagnozu: ‘Šest mjeseci su me hranili na cjevčicu‘

Stanley Tucci koji se proslavio filmovima 'Vrag nosi Pradu', 'Julie&Julia' i 'Igre Gladi', odrastao je u mjestu Westchesteru u državi New York u američko-talijanskoj obitelji porijeklom s Calabrie koja je svaku večer provodila za stolom uz brojne tradicionalne delicije. Čaroliju tih jela otkrio je u svojim kuharicama 'The Tucci Cookbook' i 'The Tucci Table', a u memoarima svaka priča ili dogodovština vezana je uz neku hranu. Pa tako otkriva kako je s Maryl Streep, partnericom iz filma 'Julie&Julia' jeo andouillette, ne baš mirisne kobasice od svinjskih tripica koje su ih izgledom podsjetile na konjsko spolovilo.

image
Stanley Tucci gostovao je prošli tjedan u televizijskom showu
'Lorraine' gdje je predstavio svoju novu kuharicu.
KEN MCKAY/ITV/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Prisjeća se i večere s Marcelom Mastroiannijem na kojoj mu je slavni talijanski glumac otkrio najdraži digestiv - zajedno po pola čaše amara i pola čaše Fernet Branca. Otkriva kako njegova supruga, britanska književna agentica Felicity Blunt koju je upoznao u kući Georga Clooneya na jezeru Como, nije marila kakav će dojam na njega ostaviti pa je u restoranima pohlepno trčala za konobarima koji bi na kolicima nosili sireve i tražila još. Priznaje i kako je na Islandu jeo gulaš od kita uz komentar - "nikada osjećaj krivnja nije imao tako dobar okus".

Čitajte i: Glumac nikako ne može preboljeti prvu suprugu: ‘Nikad ne prestanete tugovati‘

Glumac svoju ljubav prema hrani zahvaljuje talijanskim korijenima, a posebice majci koja ga je kao malog u školu slala sa sendvičima punjenim parmigianom, slasnim složencem od patlidžana iako je tada više zavidio prijateljima koji su jeli maslac od kikirikija namazan na kruh. No njegova strast prema gastronomiji je procvjetala dok je radio na filmu 'Velika noć' iz 1996., za koji je napisao scenarij, režirao ga i glumio jednu od glavnih uloga. Radi se o priči o dvojici braće, talijanskim imigrantima koji su pedesetih godina prošlog stoljeća u New Jerseju otvorili restoran Paradiso s originalnim talijanskim specijalitetima no njihovo precizno kuhanje nije nikoga zadivilo. U svrhu što boljeg upoznavanja restauratorskog posla Stanley Tucci volontirao je u restoranu chefa Giannija Scappina i tako otkrio svoju ljubav prema kuhanju.

U memoarima spominje i svoj najteži period u životu, borbu s karcinomom koji mu je 2017. otkriven na korijenu jezika. Tumor je bio je preveliki da bi se kirurški odstranio pa je šest mjeseci morao ići na kemoterapije i zračenje zbog čega se hranio na sondu. I to užasno iskustvo naravno, povezuje s hranom. - Nisam se bojao smrti već sam se bojao da ću izgubiti osjet okusa. Jer ako ne možete jesti i uživati u hrani, kako ćete uživati u svemu ostalom - kazao je glumac koji tvrdi da mu je borba s karcinomom podigla njegovu strast prema raguima i rižotima na jedan viši nivo.

Linker
18. travanj 2024 08:40