Biskvit s mrkvom, cimetom i đumbirom, obogaćen koricom naranče, daje torti karakter i punoću, dok se dvije kreme, s mascarponeom i bijelom čokoladom, stapaju u savršeni spoj okusa.
Kad temperature porastu, svi tražimo desert koji će istovremeno rashladiti, osvježiti i pružiti dozu slatkog užitka. Upravo takva je ova ružičasta torta iz kuhinje gastro blogerice Tanje Pastuović Klaić, autorice bloga COOKam i guštam. Ljetna, djevojačka, sanjiva i slatka, savršena je za ljetna druženja, rođendanske proslave pod suncem ili jednostavno za vlastiti gušt.
Sočan biskvit s mrkvom, cimetom i đumbirom, obogaćen koricom naranče, daje torti karakter i punoću, dok se dvije kreme, s mascarponeom i bijelom čokoladom, stapaju u savršeni spoj okusa.
"Sočna i osvježavajuća, jer ništa teže po ovim vrućinama ne prolazi", kaže Tanja čiji recept za ovaj ljetni desert donosimo u nastavku.
Recept:
Biskvit
- 230 g brašna
- 50 g mljevenih oraha
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica cimeta u prahu
- 1 žličica đumbira u prahu
- Prstohvat soli
- 4 jaja
- 150 g šećera
- 150 ml ulja
- Sok i naribana korica 1/2 naranče
- 100 ml jogurta
- 250 g naribane mrkve
Krema 1
- 250 g mascarpone sira
- 200 g ABC sira
- 150 ml vrhnja za šlag
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 100 g šećera u prahu
- Naribana korica naranče
- Naribana tonka
Krema 2
- 200 g bijele čokolade
- 250 g mascarponea
- 150 ml vrhnja za šlag
- Vanilija
Priprema:
Za biskvit – Pomiješati suhe sastojke: brašno, sol, mljevene orahe, prašak za pecivo i sodu.
U drugoj zdjeli miksati jaja i šećer 3 minute.
Smanjiti brzinu pa dodati sok naranče, vaniliju, ulje, jogurt i pomiješane suhe sastojke te koricu naranče i naribanu mrkvu. Podijeliti smjesu u 2 kalupa za tortu promjera 20 cm. Peći na 180 °C oko 40 minuta.
Ohlađene biskvite prerezati tako da se dobiju 4 biskvita.
Krema 1 – Sve sastojke izmiksati da se dobije glatka, gusta krema. Svaki biskvit premazati kremom, a zatim i tortu izvana premazati vrlo tankim slojem kreme 1.
Staviti u hladnjak da se dobro ohladi.
Pripremiti kremu 2.
Narezanu bijelu čokoladu otopiti u zagrijanom vrhnju za šlag. Pokriti prozirnom folijom i dobro ohladiti (barem 2–3 sata u frižideru ili kraće u zamrzivaču).
Izmiksati ohlađeni ganache od bijele čokolade, dodati mascarpone i vaniliju i sve još jednom izmiksati.
Po želji obojati jestivim bojama.
Ohlađenu tortu premazati kremom, a ostatkom kreme ukrasiti tortu pomoću špatule i vrećica za dekoriranje s različitim nastavcima. Dodati svježe voće, cvijeće, šećerne kuglice…
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....