Ružičasta torta Cookam i guštam

 TANJA PASTUOVIć KLAIć
Ružičasta rapsodija

Ljetna, djevojačka, sanjiva i slatka: Gastro blogerica otkriva recept za sočnu i osvježavajuću tortu idealnu za vruće dane

Biskvit s mrkvom, cimetom i đumbirom, obogaćen koricom naranče, daje torti karakter i punoću, dok se dvije kreme, s mascarponeom i bijelom čokoladom, stapaju u savršeni spoj okusa.

Biskvit s mrkvom, cimetom i đumbirom, obogaćen koricom naranče, daje torti karakter i punoću, dok se dvije kreme, s mascarponeom i bijelom čokoladom, stapaju u savršeni spoj okusa.

Kad temperature porastu, svi tražimo desert koji će istovremeno rashladiti, osvježiti i pružiti dozu slatkog užitka. Upravo takva je ova ružičasta torta iz kuhinje gastro blogerice Tanje Pastuović Klaić, autorice bloga COOKam i guštam. Ljetna, djevojačka, sanjiva i slatka, savršena je za ljetna druženja, rođendanske proslave pod suncem ili jednostavno za vlastiti gušt.

Sočan biskvit s mrkvom, cimetom i đumbirom, obogaćen koricom naranče, daje torti karakter i punoću, dok se dvije kreme, s mascarponeom i bijelom čokoladom, stapaju u savršeni spoj okusa.

"Sočna i osvježavajuća, jer ništa teže po ovim vrućinama ne prolazi", kaže Tanja čiji recept za ovaj ljetni desert donosimo u nastavku.

Recept:

Biskvit

  • 230 g brašna
  • 50 g mljevenih oraha
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica cimeta u prahu
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • Prstohvat soli
  • 4 jaja
  • 150 g šećera
  • 150 ml ulja
  • Sok i naribana korica 1/2 naranče
  • 100 ml jogurta
  • 250 g naribane mrkve

Krema 1

  • 250 g mascarpone sira
  • 200 g ABC sira
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 100 g šećera u prahu
  • Naribana korica naranče
  • Naribana tonka

Krema 2

  • 200 g bijele čokolade
  • 250 g mascarponea
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • Vanilija

Priprema:

Za biskvit – Pomiješati suhe sastojke: brašno, sol, mljevene orahe, prašak za pecivo i sodu.

U drugoj zdjeli miksati jaja i šećer 3 minute.

Smanjiti brzinu pa dodati sok naranče, vaniliju, ulje, jogurt i pomiješane suhe sastojke te koricu naranče i naribanu mrkvu. Podijeliti smjesu u 2 kalupa za tortu promjera 20 cm. Peći na 180 °C oko 40 minuta.

Ohlađene biskvite prerezati tako da se dobiju 4 biskvita.

Krema 1 – Sve sastojke izmiksati da se dobije glatka, gusta krema. Svaki biskvit premazati kremom, a zatim i tortu izvana premazati vrlo tankim slojem kreme 1.

Staviti u hladnjak da se dobro ohladi.

Pripremiti kremu 2.

Narezanu bijelu čokoladu otopiti u zagrijanom vrhnju za šlag. Pokriti prozirnom folijom i dobro ohladiti (barem 2–3 sata u frižideru ili kraće u zamrzivaču).

Izmiksati ohlađeni ganache od bijele čokolade, dodati mascarpone i vaniliju i sve još jednom izmiksati.

Po želji obojati jestivim bojama.

Ohlađenu tortu premazati kremom, a ostatkom kreme ukrasiti tortu pomoću špatule i vrećica za dekoriranje s različitim nastavcima. Dodati svježe voće, cvijeće, šećerne kuglice…

08. lipanj 2025 16:45