Rastu zazubice

Ljetni hit: Andrea Cukrov otkriva nam recept svoje sangrija torte s vinom i voćem

Sangrija torta zamišljena je kao uvod u vruće ljetne noći. Ta ljetna slastica istovremeno je bogata okusima i neodoljivo osvježavajuća što je čini odličnim rješenjem za ovo doba godine.

"Možda će vam zvučati malo neobično, ali ja vam nisam baš veliki ljubitelj vina. Rijetko koje mi se sviđa i često ne mogu shvatiti oduševljenje tim pićem. S druge strane, slatkastu, voćnu i hladnu sangriju jako volim. Ona je za mene pravo ljetno piće još od studentskih dana. Dakako, studentska sangrija rijetko kad je bila napravljena od kvalitetnog crnog vina, ali srećom nema toga što dobro voće i začini neće popraviti. Dakako, danas ću za ovo piće odabrati neko vrhunsko vino, posebno ako je želim poslužiti i u desertu", objašnjava Andrea Cukrov, pokretačica jednog od najstarijih gastro blogova na našim prostorima, čije recepte možete pratiti i na Instagramu.

Sangrija ili sangrija torta

Kažu da kod pripreme sangrije ne postoje stroga pravila i zadane recepture, ali ipak, u Španjolskoj je najčešće pripremaju od crnog vina uz dodatak jabuka, citrusa i cimeta. Bez obzira na to ljeti su dozvoljene sve moguće verzije s bobičastim voćem kao i sa šljivama, breskvama i marelicama.

Možda niste znali, ali ako skuhate sangriju u reducirani sirup dobit ćete odličan preljev za sladolede i palačinke. Vjerujte mi, nešto tako dobro sigurno niste isprobali, a ako ste jako dobro raspoloženi, taj sirup možete koristiti i u ovoj bogatoj ljetnoj torti i tako zaokružiti svaku zabavu na najbolji mogući način - s nečim slatkim.

Sangrija torta je prava ljetna poslastica, prepuna je sezonskog voća, a nadjevena je kremom od tučenog vrhnja i mascarpone sira. Biskvit u osnovi torte je Andrein omiljeni genoise.

"Kao i svaki put kad pišem o njemu, naglasim da je riječ o biskvitu koji je tehnički mrvicu zahtjevniji, ali je zato neodoljivo ukusan i isplati se savladati ga. Dio brašna u ovom receptu zamijenila sam Dolcela Gussnelom koji će svaki biskvit učiniti još prozračnijim i nježnijim, a dodala sam mu i malo praška za pecivo" otkriva nam svoje trikove Andrea.

Savjet više! ‘Pečeni biskvit sam natopila sirupom od sangrije koji sam dodala i u kremu te tako dobila neodoljiv okus voćnog vina u desertu‘.

image

Sangrija torta po receptu blogerica Andree Cukrov

ANDREA CUKROV

Sangrija torta

Sastojci za biskvit:

  • 40 g maslaca
  • 6 velikih jaja
  • 190 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 150 g glatkog brašna
  • 40 g Dolcela Gussnela
  • 1 žličicapraška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 3-4 žlice sirupa od sangrije za prelijevanje pečenog biskvita


Sastojci za kremu:

  • 500 g mascarpone sira
  • 4 žlice šećera u prahu
  • 2-3 žlice sirupa od sangrije
  • 1 bourbon vanilija šećer
  • 250 g slatkog vrhnja

Sastojci za nadjev i dekoraciju:

  • 500 g breskvi
  • 200 g marelica
  • 50 g malina
  • 50 g kupina
  • 50 g borovnica
  • 50 g crvenog ribiza
  • listići svježe mente


Za sangrija sirup:

  • 500 ml crnog vina
  • 100 g smeđeg šećera
  • cijeđeni sok 1 naranče
  • cijeđeni sok ½ limuna
  • 2 žlice brandya ili ruma
  • 1 štapić cimeta
image
ANDREA CUKROV

Priprema

Za biskvit:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a dva okrugla kalupa, promjera 18 do 20 cm, obložite papirom za pečenje. Vodite računa o tome da ukoliko koristite kalup promjera 18 cm na kraju ćete imati 6 tankih biskvitnih kora, a ako koristite kalup od 20 cm imat ćete 4 biskvitne kore.
  2. Otopite maslac nad laganom vatrom i stavite ga sa strane da se malo ohladi.
  3. U zdjelu stavite jaja, šećer i Dolcela vanilin šećer pa sve promiješajte mikserom. Miksajte dugo i uporno dok se smjesa ne zgusne, udvostruči i nastane tisuće sitnih mjehurića (oko 7 do 10 minuta).
  4. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, Dolcela Gussnel, prašak za pecivo i sol pa polovicu svega nježno prosijajte u prvu zdjelu. Nježno sve miješajte lopaticom potezima u obliku brojke osam.
  5. Isto ponovite i s drugom polovicom brašna, gussnela i praška za pecivo.
  6. Nakon toga lagano usipajte otopljeni maslac po rubu posude i nježno ga umiješajte.
  7. Smjesu razdijelite na dva jednaka dijela i svaki dio prelijte u pripremljene kalupe.
  8. Pecite ih oko 20 minuta ili dok ne polože test čačkalicom.
  9. Pečene biskvite izvadite iz pećnice i dobro ih ohladite.
  10. Ohlađene biskvite prerežite na tri jednake okrugle kore. Ukoliko koristite kalup promjera 20 cm prerežite ih na pola.
  11. Tortu slažite tako da prvo biskvite stavite na pladanj za tortu. Prelijte ih žlicom sirupa od sangrije, a zatim premažite tankim slojem kreme.
  12. Na sloj kreme posložite nasjeckano miješano voće pa premažite sve s još malo kreme.
  13. Prekrijte sve drugom korom i ponavljajte postupak slaganja voća i kreme dok ne potrošite sve kore.
  14. Ovako pripremljenu tortu premažite sa svih strana preostalom kremom, a zatim je odložite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći kako bi se krema dobro stisnula.
  15. Ohlađenu tortu na kraju ukrasite svježim voćem i listićima metne te nakon toga poslužite.


Za kremu:

  1. U zdjeli dobro izmiješajte mascarpone sir, šećer, vanilin šećer i 2-3 žlice ohlađenog sirupa od sangrije.
  2. Dodajte slatko vrhnje i sve miksajte električnim mikserom dok se smjesa ne pretvori u čvrstu kremu.
  3. Ovako pripremljenom kremom nadjenite tortu prema gornjim uputama.


Za nadjev i dekoraciju:

  1. Breskve i marelice operite, prepolovite, odstranite im koštice i narežite ih na ploškice.
  2. Ostalo voće operite.
  3. Ovako pripremljenim voćem nadjenite tortu.


Za sangrija sirup:

  1. U loncu pomiješajte vino, šećer, sok od naranče i limuna. Dodajte brandy i cimet pa sve kuhajte na umjerenoj vatri dok se količina ne smanji za pola te sve postane gušće i sirupasto.
  2. Ovim sirupom namočite biskvitne kore i dodajte ga u kremu.
  3. Ako vam ostane sirupa koristite ga kao preljev za palačinke, sladolede i ostale slastice.
Linker
22. travanj 2024 18:11