IVANA GRGIĆ/CROPIX
Sve ostaje u obitelji

Mama i kći u centru Zagreba izrađuju najukusnije keksiće, s nama su podijelile recept za najukusnije medenjake

Majka i kći, Gordana i Sara Brašnović, vlasnica lokala poznatog po keksima, podijelile su s nama recept za blagdanski medenjak.

Majka i kći, Gordana i Sara Brašnović, vlasnica lokala poznatog po keksima, podijelile su s nama recept za blagdanski medenjak.

U samom srcu Zagreba, u Gajevoj ulici, smjestio se mali, topli lokal Cooksić, koji od kraja ožujka 2023. vode majka i kći - Gordana (57) i Sara Brašnović (30). Iako skroman prostor, njihov je Cooksić u kratkom roku postao prepoznatljivo i omiljeno mjesto za sve ljubitelje domaćih keksa. Njihova je ponuda posebna po jednostavnoj, ali dirljivoj filozofiji: u vitrinama se uvijek nalazi jedan osnovni keks po obiteljskoj recepturi - onaj isti koji je Gordana godinama pekla suprugu i djeci. No, uz taj obiteljski klasik, svakoga mjeseca uvode i jedan sezonski okus, inspiriran namirnicama koje su baš tada aktualne.

image

Gordana i Sara složno mijese i peku kekse po obiteljskoj recepturi

IVANA GRGIĆ/CROPIX

Tako je, naprimjer, siječanj već tradicionalno rezerviran za njihov veliki bestseller - keks od limuna koji je, kažu, njihov apsolutni hit otkako su otvorile vrata lokala. Osim limuna, tu su i naranča s cimetom, keks od borovnica, te, dakako, neizostavni medenjak.

Cijena jednog Cooksića iznosi 1,20 eura, a gostima se nudi i mogućnost naručivanja boxeva od 11 komada, idealnih za darivanje ili neka druga blagdanska druženja. Posebno je zanimljivo što u ponudi Gordana i Sara imaju i gotovu smjesu za pečenje pa svi ljubitelji njihovih keksića mogu iste spremiti i kod kuće. Za naš blagdanski broj otkrile su nam i svoj recept za Cooksić medenjak koji je nezaobilazan na njihovom blagdanskom stolu, a isti donosimo u nastavku.

image
IVANA GRGIĆ/CROPIX

Cooksić medenjak by Gordana i Sara

SASTOJCI:

  • 450 grama glatkog brašna
  • 80 grama šećera
  • 2 vrećice vanili šećera
  • 1 vrećica pecilnog praška
  • 1 puna žlica mješavine začina za medenjake
  • naribana korica naranče
  • 250 grama maslaca
  • 2 manja jaja
  • 80 grama na kockice narezane čokolade za kuhanje

PRIPREMA:

U dubljoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke, dodajte narezani maslac i jaja, te zamijesite prhko tijesto u kuglu. Dodajte čokoladu. Ostavite smjesu desetak minuta u hladnjaku da odmori te potom napravite dvadeset kuglica koje odmah možete položiti na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje. U pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva pecite ih 8 do 10 minuta. Keksići su ukusniji kad se ohlade, ali ako ne možete čekati, dobri su i topli. Dobar tek!

image

S nama su podijelile recept za blagdanski medenjak

IVANA GRGIĆ/CROPIX
23. prosinac 2025 12:32