Zelena zvjezdica

Michelinovu večeru kojom se promovirala hrvatska gastronomija pripremile dvije vrhunske chefice

Ana Grgić Tomić i Ksenija Krajček Mahorčič za dvadesetak inozemnih gostiju pripremile su ekskluzivnu večeru ‘Four Hands Dinner‘ u slovenskoj Gostilni Mahorčič,na kojoj se promovirala zelena Michelinova zvjezdica, hrvatska gastronomija i održivost u gastronomiji.

Bilo je to slavlje ženskog talenta, kulinarskog znanja i inovativnosti. Bila je to večera za deset, složili su se svi koji su prisustvovali gastronomskom užitku kojeg su u slovenskoj Gostilni Mahorčič u mjestu Rodik nedaleko Kozine, pripremile domaća chefica Ksenija Krajšek Mahorčič i hrvatska chefica Ana Grgić Tomić iz Esplanadinog restorana Zinfandel. Večeru pod nazivom ‘‘Four Hands Dinner‘‘ organizirao je Michelin, najznačajniji svjetski gastronomski vodič te Hrvatska turistička zajednica, a cilj je bio promovirati hrvatsku gastronomiju i održivost u gastronomiji jer su oba restorana nositelji zelenih Michelinovih zvjezdica. One simboliziraju autohtonost, ekološku osviještenost i održivi razvoj gastronomije.

image

Chefice sa zelenim Michelinovim zvjezdicama i timom s kojim su napravile vrhunske delicije

INES STIPETIć
image

Theo Breton iz Michelina objasnio je važnost održive gastronomije koju je prepoznao i slavni gastro vodič i od 2020. restorane nagrađuje zelenim zvjezdicama

INES STIPETIć

‘‘Michelin je jedan od naših najvažnijih partnera u promociji i pozicioniranju Hrvatske kao izvrsne gastronomske destinacije. Danas je naša zemlja sve prepoznatljivija po ovom segmentu ponude, koji je izuzetno bogat i raznolik pa tako svaka hrvatska regija ima svoje vrijedne eno-gastronomske posebnosti. Veliku nam čast predstavlja i činjenica što je večerašnje događanje prvo takve vrste s obzirom na to da je ovo premijerna Four Hands večera u sklopu koje se ističu održivost u gastronomiji i prestižne Michelinove zelene zvjezdice. Osim uživanja u bogatstvu okusa i kvalitetnim jelima, sigurni smo i u odlične promotivne efekte ove večere koja će dodatno učvrstiti poziciju Hrvatske kao poželjne gastronomske destinacije", rekao je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, koji je prije same večere pozdravio sve uzvanike, uglavnom inozmene gastro blogere i kritičare te pritom naglasio važnost suradnje s Michelinom, ali i Slovenije kao jednog od najvažnijih inozemnih tržišta za hrvatski turizam.

image

Tripice bakalara u izvedbi Ane Grgić Tomić

INES STIPETIć
image

Sirovi kvarnerski škampi s krafiolom na tri načina

INES STIPETIć
image

File jelena sa cikom u tri varijante osmislila je Ksenija Krajšek Mahorčič

INES STIPETIć

Hrvatska chefica Ana Grgić Tomić sa svojim timom tu je večer pripremila tri jela, odnosno tri putovanja hrvatskim gastro regijama: jadranske škampe marinirane u domaćem medu s pečenom kremom od cvjetače, gnude s domaćom skutom u umaku od vrganja i svježim tartufima, te tripice od bakalara na kremastom umaku od rajčice i čilija te s pjenom od slanutka.

‘‘Raduje me da sa svojim timom chefova iz hotela Esplanade uz podršku HTZ-a i Michelina aktivno sudjelujem u međunarodnoj promociji Hrvatske gastronomske scene. Ova gala večera i gurmanska priča koju pripremam zajedno sa slovenskom kolegicom cheficom, Ksenijom Krajšek Mahorčič stavlja poseban naglasak održivost što smatram da je u današnje vrijeme iznimno važno i jedno od gorućih pitanja. Naime, osim pomnog odabira sezonskih namirnica, pažljivog planiranja jelovnika, važan je i način pripreme, ali i njihova maksimalna iskoristivost. Ovakvi događaji pridonose osviještenosti i smatram da svojim utjecajem možemo itekako doprinijeti smanjenju štetnog utjecaja na okoliš te pritom i dalje uživati u kvalitetnim i kreativno pripremljenim jelima“, izjavila je Ana Grgić Tomić.

image

Mali zalogaji prije večere: krema od paškog sira na krekerima od bilja

INES STIPETIć
image

Košarice s slanom pastrvom i ikrom u umaku od agruma

INES STIPETIć

Chefica Ksenija Krajšek Mahorčič pripremila je jelena s pečenom ciklom, umakom od cikle i prahom od cikle s prženim lješnjacima, te ledeni desert od kestena s kraškim biljem i karamelom te je naglasila kako je tu večer ne samo upoznala vrhunsku kolegicu nego dobila i novu prijateljicu.

Za odabir i pripremu popratnih koktela bio je zadužen Esplanadin Master Kishoni Vjenceslav Madić koji je uz večeru servirao nekoliko koktela, kao što je onaj od bermeta s ljušturom od škampa koji je bio poslužen uz sirovi jadranski škamp i tako pokazao da se niti jedan dio namirnice ne baca.

image

Koktel od bermuta samoborskog s ljušturom od škampa

INES STIPETIć

Na gastronomskoj mapi Michelina, od ove godine naša zemlja broji ukupno 84 restorana koji nose neku od prestižnih oznaka, što je za šest restorana više nego prošle godine, a posebno valja istaknuti kako je restoran Zinfandel‘s prvi restoran u Hrvatskoj kojem je dodijeljena prestižna Michelin Green Star oznaka koja je ustanovljena prije dvije godine.

Linker
24. travanj 2024 08:23