jedan od najvećih

Miljenik svjetske elite! Hrvoje Zirojević novi je chef splitskog Dvora. Predstavio nam je tri savršena tanjura

Splitski chef jedan je od najvećih imena domaće gastronomije. Da se dobar glas daleko čuje, svjedoči i činjenica da je Hrvoje Zirojević iznimno cijenjen u cijelog svijetu, pa tako i Americi. Nakon sedam godina na Hvaru, Hrvoje se vratio svom Splitu, a pred njim je krajem godine i losanđeleska avantura.

Cannelon od tune punjen ganacheom od gusje jetre, dimljeni rižoto od škampa, šparoga i gusje jetre, dimljeni morski rižoto sa sladoledom od kore sira, domaća tjestenina s rakovicom, morskim šparogama i svježom naribanom kamenicom, tuna na tatarski, makaroni na suhoj grančici koromača s kozicama, vrganjima i tartufima, viški škampi u buzari od prošeka, carpaccio od sabljarke sa sušenim rajčicama, mljevenim pistacijama i prahom crnih masline... Sve te delicije samo su neka od jela kojima je chef Hrvoje Zirojević (50) oduševio frontmena grupe U2 Bona Voxa, Beyonce i njenog supruga Jay-Zija, glumicu Goldie Hawn, nogometaša Andrija Ševčenka, teniskog asa Novaka Đokovića, princa Harryja te saudijske i jordanske prinčeve koji su jahtama doplovili do restorana Laganini u uvali Palmižana na otočiću Sveti Klement.

Hrvoje Zirojević stigao u restoran Dvor na Bačvicama

No, sedmogodišnja uspješna hvarska priča je završena, a nova stranica u njegovoj iznimnoj karijeri je restoran Dvor na Bačvicama, smješten u predivnoj vili zakriljenoj borovinom iznad šetnice uz more. Prirodni ambijent dozvoljava da se to mjesto vrhunskog hedonizma rasporedi na tri razine. Tu je restoran s a la carte jelovnikom u kojem će Zirojević sa svojom novom ekipom pripremati najbolju ribu, plodove mora i najfinija rižota i carpaccija, ali bit će i mesa jer i sam obožava pašticadu.

image
VOJKO BASIC/CROPIX

Tko pak želi kušati nešto malo, ali iznimno, večer može provesti u diskretnom kutku uz kamenice ili sirove škampe, zavaljen u kožnate fotelje uživati u vrhunskim koktelima, vinu, čaši pjenušca ili šampanjca, vrhunskoj čokoladi te zapaliti cigaru. Najniža razina podijeljena je na tri separea s ugodnim jastucima, namijenjena malim društvima za intimnija druženja i proslave... I iz svakog kutka se pruža spektakularan pogled na pučinu.

image
VOJKO BASIC/CROPIX

Čitajte i: Čokoladni tart lagan kao perce! Omiljeni desert u zdravom receptu koji će obožavati baš svi

Hrvoje Zirojević jedan je od naših najboljih, najstrastvenijih i najmaštovitijih chefova.

Odgojio je ili utjecao na generacije vrhunskih mladih ljudi, kao što su Matko Bukovec i Roko Puče, svoje znanje i iskustvo bezrezervno prenosi na studente Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, vrlo često drži masterclasseve u Kotanyi Gourmet Clubu u Zagrebu, obilježio je gastronomski prostor od Savudrije do Cavtata, a sve više osvaja i Ameriku.

image
VOJKO BASIC/CROPIX

U New Yorku se prije četiri godine predstavio na humanitarnoj večeri u Rockefeller Centru, dok u studenome odlazi u Los Angeles gdje također promovira mediteransku kuhinju na svoj način kao gost chefa Nene Mladenovića koji krajem godine otvara novi restoran na Beverly Hillsu. Chef godine prema hrvatskom izdanju svjetski poznatog gastrovodiča Gault&Millau za 2019. iznimno je predan poslu, odgovoran, pedantan, svaki tanjur koji dođe pred gosta tretira kao da ga radi prvi puta, maksimalno vjeruje svojoj ekipi ali i traži od njih vrhunsku profesionalnost te da kao tim slijede njegove ideje. Unatoč velikom iskustvu uvijek je oprezan u izjavama i obećanjima.

Čitajte i: Uvijek gladna slasnih jela: Tri slana i slatka jela poznate domaće food blogerice

- Mnogi su očekivali veliko otvorenje, ali nisu vremena za takve stvari. U ovoj situaciji čovjek mora biti s obje noge čvrsto na zemlji, skroman, ponizan pa mi je draže da krenemo laganim tempom, bez velike pompe, prilagodivši se potpuno epidemiološkim mjerama - govori Zirojević.

Tu odmjerenost i mudrost, kao i marljivost ponio je iz roditeljske kuće. Njegov pokojni otac bio je ratno siroče i jako se teško sam probijao kroz život, ali ipak je uspio završiti pravo i ekonomiju, imao je i diplome više medicinske i više matematičke škole, govorio je pet jezika, japanski i pisao, bio je i vrlo glazbeno obrazovan te strastveni filatelist, dok mu je majka po struci inženjerka mikrobiologije. Osim što je odrastao među knjigama, odgojem je dobio važne vrijednosti. Ali se jako dobro snalazio i u životu ulice tako da se naučio izboriti za ono što želi i biti svoj, pa čak i pomalo mangup ako treba.

image
Chevice s premium jakobovim kapicama i mesom sirovih škampi...
VOJKO BASIC/CROPIX
image
Canelon-rolica od tune sa ganacheom od guščje jetre.
VOJKO BASIC/CROPIX
image
Tris tune - canelon, tartar od tune, bajadera od hladnog brudeta od tune.
VOJKO BASIC/CROPIX

Zasad neostvarene želje su mu vlastita kuharica koja je u pripremi, a u koju želi prikupiti popriličan broj originalnih jela koja je osmislio tijekom skoro tri desetljeća, te vlastiti restorančić.

- Već sam sam sebi dosadan koliko ponavljam da mi je san restorančić s četrdesetak mjesta na nekom lijepom mjestu, ali i to će doći. U međuvremenu se nakon Hvara i Laganinija, koji su velik i važan dio mog života, ukazala ova prilika i odlučio sam se nakon sedam godina vratiti doma. Tome su se svakako najviše obradovale supruga Sanja, također sjajna kuharica koja me jako dobro hrani već 25 godina, te kćeri, 23-godišnja Domina i 16-godišnja Margita, jer sam njima, kao i one meni, najviše nedostajao dok bih ljeti bio na Hvaru. Bilo je puno ponuda, ali prihvatio sam doći u Dvor jer me oduševio prostor, mogućnosti koje nudi za realizaciju mojih zamisli, vrijedna ekipa koja me je spremna slijediti i naučiti nešto novo, kao i vlasnik Marko Balić koji me je dugo vrbovao. Sve sam to doživio kao izazov, a to mi stvara dodatni adrenalin.

Nije od presudne važnosti, ali jako je zgodna okolnost da su mu "susjedi" njegovi veliki prijatelji chefovi Braco Sanjin i Ivan Pažanin, koji također u blizini uskoro otvara svoj mali gastronomski kutak pa će se često moći posjećivati. A svoju holivudsku karijeru popularni Hrčo nastavit će u studenome, kamo ide na mjesec i pol.

Linker
06. ožujak 2024 02:43