Priprema kave (ilustracija)

 MARKO MIŠČEVIĆ/CROPIX
Obratite pažnju

Na ovaj sastojak često zaboravimo, a upravo on određuje kakva će biti kava

Coffee Mag objašnjava da minerali i lužnatost mogu neutralizirati prirodne note okusa u zrnima kave.

Coffee Mag objašnjava da minerali i lužnatost mogu neutralizirati prirodne note okusa u zrnima kave.

Samo jako hrabri ili jako glupi usudili bi se stati između Hrvata i njihove kave. Ovo je rečenica iz teksta koji je BBC napisao početkom godine o Hrvatskoj povodom uvođenja eura. Premisa članka je zapravo inflacija te nezadovoljstvo građana istom, no između redaka se može pročitati kako Hrvati nemaju namjeru stati s tradicijom ispijanja kave u ugostiteljskim objektima, unatoč rastu cijena.

U doba inflacije, kada se svaki euro dva puta pregleda prije nego se potroši, redovito se povlači jedno pitanje – zašto Hrvati ne piju kavu doma umjesto u kafiću i na taj način uštede novac?

Jedinstveni odgovor ne postoji. Jedni će reći da je odlazak na kavu zapravo izgovor za druženje, dok će drugi istaknuti da naprosto ne mogu bez ustaljenog rituala. No, brojni će se složiti sa zaključkom da je kava u kafiću jednostavno ukusnija nego ona skuhana kod kuće.

image
ŽELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Je li to stvarno istina ili se radi o mitu, provjerit ćemo u nastavku teksta gdje ćemo ujedno dati savjete kako da kava kod kuće postane jednaka, ako ne i bolja, od one u kafiću.

Tajne zanata

Početna destinacija nam je portal Well and Good gdje su u razgovoru s baristima istražili što je potrebno za šalicu savršene kave.

Glavni faktor, kažu, su zrna. Činjenica jest da kavane koriste kavu vrhunske kvalitete te friško mljevena zrna, što igra veliku ulogu u pripremi napitka. Okus diktira također svježina kave, odnosno vrijeme prženja zrna. U pravilu, kava je najbolja sedam do 21 dana nakon prženja, smatraju bariste, jer kada predugo stoji, mijenja svoje karakteristike.

image

Kava pripremljena uz pomoć aparata iz Nespresso VERTUO linije

NESPRESSO

Ljubitelji kućne kave mogu ovom izazovu doskočiti tako da nabave kvalitetnija zrna te da ne rade zalihe kave za više od tjedan ili dva kako bi se sačuvala svježina. No, osim same kave, važno je obratiti pažnju i na drugi ključni sastojak – vodu.

Coffee Mag objašnjava da minerali i lužnatost mogu neutralizirati prirodne note okusa u zrnima kave. Drugima riječima, pH razina vode može odrediti hoće li kava biti gorka, neutralna ili kisela, umjesto izbalansirana i uravnotežena. Kako bi izbjegli ovaj problem, Balance Coffee preporučuje korištenje filtrirane vode. Omekšivači vode, kažu, ugrožavaju tvrdoću potrebnu savršenoj šalici, stoga ih treba izbjegavati. Korištenje flaširane vode je još jedan loš potez - ne samo da je krajnje neodrživo, nego flaširana voda često dolazi unaprijed pomiješana s pažljivo orkestriranom ravnotežom dodanih minerala. Stoga, najbolje je koristiti filtriranu vodu za maksimalni doprinos okusu.

Sofisticirani uređaji

Nakon što smo obradili temu sastojaka, vrijeme je da se dotaknemo opreme. Svaki kafić ima poseban aparat za kavu s time da moderniji lokali koriste sofisticirane uređaje čija se vrijednost mjeri i u desecima tisuća eura. Na sreću, spomenuta tehnologija je toliko uznapredovala da su sada odlični aparati za kavu dostupni i za kućanstva. Odličan primjer su uređaji iz nove Nespresso VERTUO linije.Uz pomoć aparata iz Nespresso VERTUO linije možete napraviti 35 kava i pet različitih dužina, od kratke espresso kave, bogate Gran Lungo ili Mug šalice. Što je najbolje, jednu dugu kavu moguće je pripremiti uz korištenje samo jedne Vertuo kapsule.

image

Nespresso VERTUO linija

NESPRESSO

Kava pripremljena uređajem iz Nespresso VERTUO linije razlikuju se po načinu pripreme. Naime, svaki Vertuo aparat koristi sustav za prepoznavanje bar kôdova jer svaka kapsula ima jedinstveni bar kôd koji prilagođava protok i volumen vode, temperaturu, vrijeme infuzije i rotaciju kapsule čime svaki puta dobivate savršenu kavu.

Kavoljupci mogu tako iz udobnosti doma iskusiti veliku šalicu kave s kremom koja je stvorena prirodno, od kave i zraka, baš kao u kafiću! Iza spomenutog postupka stoji nova CentrifusionTM tehnologija koja proizvodi dugu kavu, kao i Espresso s istim, visokokvalitetnim rezultatom u šalici. CentrifusionTM je riječ koja kombinira riječi centrifugal i infusion, što znači da se kapsula rotira unutar stroja, a voda ubrizgava i “ulijeva” u mljevenu kavu unutar kapsule.

image

Nespresso VERTUO linija

NESPRESSO

Iz svega rečenog, naš je zaključak da je kod kuće moguće napraviti jednako dobru kavu kao i u kafiću. Sve što je potrebno su pravilni sastojci te odlična oprema, a iste je moguće danas vrlo lako nabaviti. Prema tome, dobra kava više nikako nije rezervirana samo za kavane i profesionalne bariste!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Nespressom.

Linker
26. travanj 2024 15:14