Crostata sa šparogama i začinskim biljem

 PRESS
Jedva čekamo isprobati

Ne propustite do kraja ljeta isprobati jelovnik kultnog Esplanadina Le Bistroa koji je za vas kreirala chefica Ana Grgić Tomić

Visoke i katkad neizdržive ljetne temperature najbolje je provesti u hladu, a jedno od legendarnih mjesta koje za vrijeme najtoplijeg doba godine pruža dovoljno sjene i jedinstvenu atmosferu pariškog šika jest Le Bistro zagrebačkog hotela Esplanade.

Visoke i katkad neizdržive ljetne temperature najbolje je provesti u hladu, a jedno od legendarnih mjesta koje za vrijeme najtoplijeg doba godine pruža dovoljno sjene i jedinstvenu atmosferu pariškog šika jest Le Bistro zagrebačkog hotela Esplanade.

Sjednete li na šarmantnu terasu s pogledom na gradske ulice ili u zeleni ambijent ostakljenog vrta, ondje ćete istinski uživati u odličnoj kavi, selekciji vrhunskih vina i pjenušaca na čaše, ukusnim kolačima ili pak neodoljivim à la carte okusima s potpisom poznate Esplanadine šefice kuhinje Ane Grgić Tomić, koja i ove sezone donosi zanimljive okuse nadahnute lakoćom i svježinom ljeta. Salata od mladoga graška i mente s mousseom od jogurta, ikrom pastrve i hrskavom košaricom od piva i rižina brašna, kroket od maslina s marmeladom od rabarbare, salikornijom i aiolijem od maslinovog ulja samo su neka od fantastičnih jela stvorenih za ljetna uživanja u opuštenom ozračju Le Bistro u Esplanadi. Privlačne kombinacije okusa rezultat su nepresušne kreativnosti i maštovitosti glavne chefice Ane Grgić Tomić, a nadahnuće za izradu jelovnika pronašla je u mnogima omiljenom godišnjem dobu.

image

Ambijent Le Bistroa

PRESS

„U à la carte jelovniku prevladavaju morske namirnice poput ribe i školjaka. Tunu i losos uvrstila sam u predjela jer su to dovoljno lagane, a opet zasitne ribe. Lagano sam ih usolila da iz njih izvučem višak vode, a pripremila sam ih uz minimalnu termičku obradu. Losos sam tako spojila s karameliziranom kremom od kozjeg mlijeka i bazge i poslužila s domaćim njokima od koprive koju sami sušimo, meljemo u prah, koji potom upotrebljavamo u pripremi domaćeg tijesta” istaknula je Ana.

image

Crostata sa šparogama i začinskim biljem

PRESS

Jelovnik restorana Le Bistro sadrži zanimljive spojeve sezonskog povrća, voća i začina, idealno za one koji preferiraju vegetarijanska jela. Masline, kaže Ana, sami usoljavaju jer žele da namirnice budu u najvećoj mogućoj mjeri svježe i iskoristive. Suradnja s eko-dobavljačima i lokalnim OPG-ovima od kojih nabavljaju povrće i začinsko bilje važan je dio Anina kulinarskog puta te poslovanja Esplanadinih restorana.

image

Juneći biftek, karamelizirano korjenasto povrće, kremasti batat s prženom kaduljom

PRESS
image

Krem juha od pečene rajčice, ulje od bosiljka, ukiseljeni komorač

PRESS

Od vegetarijanskih predjela valja istaknuti i crostatu sa šparogama i začinskim biljem, svježom kiselicom i carpacciom od šparoga, zatim pravu ljetnu krem juhu od pečene rajčice s uljem od bosiljka i ukiseljenim komoračem, kao i Anin nagrađivani rižoto, ovaj put u kombinaciji s kremom od pečenih tikvica, rikote, čilija, ulja od peršina, pinjola i svježih tikvica – idealno za uživanje uz čašu vina ili pjenušca. Ana nije zaboravila ni na istinske ljubitelje mesnih jela. Pečenu guščju jetru, svojevrsni klasik Le Bistroa, u ljetnoj ponudi predjela spojila je sa šljivama, čija je sezona upravo u tijeku.

image

Kremasti rižoto od pečenih tikvica

PRESS
image

Kroket od malina, marmelada od rabarbare, aioli od maslinovog ulja

PRESS
image

Pečena gušča jetra od suhih šljiva

PRESS

" Među mesnim jelima posebno bih istaknula američki striploin odrezak. Riječ je o vrlo lijepom komadu mesa, sočnom i intenzivnom, koji zapečem i dodam finu kremu od paljenog kukuruza i borovine s dodatkom krune od čilija i smeđeg maslaca te poslužim uz pečeni kukuruz. Iako se na prvu čini teško, ovo je lagano ljetno jelo koje će oduševiti sve zaljubljenike u dobre odreske” navodi Esplanadina chefica.

image

Poširani file kovača

PRESS

Od glavnih jela ističe se teleći kotlet s raguom od gljiva, zapečenim mladim krumpirom sa začinskim biljem i konfitiranim artičokama, kao i juneći biftek s karameliziranim korjenastim povrćem i kremastim batatom s dodatkom pržene kadulje. Posebno sočan file romba Ana je zamislila u zapečenoj verziji s kremom od parmezana i začinskog bilja, a kao prilog tu su pečena brokula i crumble od crnog češnjaka, dok poširani file kovača dolazi uz sotirani bob s mladim špinatom.

image

Sorbet od višnje i cvijeta soli s bijelom čokoladom i mentom

PRESS

Neizostavni klasici

Le Bistro donosi i neizostavne klasike poput kultnih zapečenih Esplanadinih štrukli, specijaliteta hotela koji se rade i u bezglutenskoj varijanti, zatim odličnog tatarskog bifteka, cezar salate s piletinom, kao i francuskog klasika – zapečene juhe od luka te finog bečkog odreska s kremastim pire-krumpirom. Vinska karta Le Bistroa sadrži izvrsna rashlađena vina i pjenušce za koje će vam uslužno osoblje na čelu sa šefom restorana Ivanom Trbušićem rado dati preporuku.

image

Popularni štrukli

PRESS

Neodoljive bezglutenske slastice

Posebno osvježava sladoled od zelene jabuke i đumbira u spoju s biskvitom od pistacija i pločicom od đumbira, a završnu notu daju mu gel od jabuke i krema od pistacija. Neodoljiva je i tortica od badema i rikote s inovativnim sladoledom od ružmarina i dodatkom marmelade te curda od limuna, a tu je i sočni biskvit od pečene marelice s mascarponeom, lavandom i pinjolima, kao i ledeni sorbet od višnje u kontrasnom spoju s cvijetom soli, čokoladom, mentom i sezamom.

Slasno i zdravo za mališane

Ako planirate obiteljski obrok, vas i vaše mališane oduševit će Anin pomno osmišljen dječji jelovnik. Kako je i sama majka, svjesna je važnosti zdrave i raznovrsne prehrane za djecu. Juhica od mlade mrkve koja dolazi sa štapićima mrkve u medu, kao i poširani brancin uz finu kremu od batata s maslinovim uljem te svježe pripremljen čips od batata zasigurno će oduševiti zahtjevna dječja nepca. Za mališane koji imaju posebne prehrambene navike, alergije ili intolerancije na hranu, Esplanadini kuhari sa zadovoljstvom će pripremiti jela prema smjernicama roditelja. Sva se jela pripremaju bez dodatnih šećera i aditiva.

image

Biskvit od pečene marelice, kreme od mascarponea i lavande

PRESS

Početak dana à la carte

Ako vas put nanese do hotela Esplanade u jutarnjim satima, u Le Bistrou već godinama nude doručak à la carte. Hrskavi tost s finom kremom od avokada, poširanim jajetom i prženom pancetom, omlet s povrćem ili jaja Benedict poslužena na toplom briošu s maslacem samo su neke od idealnih opcija za jutarnji obrok. Doručak upotpunite svježe cijeđenim sokom ili pak slasnim francuskim tostom s medom i marmeladom od naranče. Doručak se poslužuje svakog dana od 9 do 11 sati.

Menu du Jour

Stalna ponuda Le Bistroa uključuje i dnevni meni s tri slijeda dnevno svježih jela po izboru šefa kuhinje uz čašu vina kuće Krauthaker te kavu ili čaj za 42 €. Dnevni meni u ponudi je svakog dana od 12 do 17 sati. Le Bistro je otvoren svakog dana od 9 do 23 sata, a rezervacije stolova primaju se putem telefona na 01 45 666 11 ili e-poštom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Više informacija možete pronaći na internetskim stranicama Le Bistroa. Ako poželite dragoj osobi pokloniti gurmanski doživljaj Le Bistroa, predlažemo vam stilizirani poklon-bon. Za više informacija javite se osoblju hotela Esplanade putem e-pošte na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Uvijek inovativni i maštoviti okusi chefice Ane Grgić Tomić, uslužno i šarmantno osoblje te ugodna i opuštena atmosfera Le Bistroa dovoljni su razlozi za predah uz odlično društvo, slasna jela i neodoljive slastice koje će vam sigurno ostati u najljepšem sjećanju.

Linker
05. listopad 2024 05:06