PRIVATNI ALBUM
NOVA KUHARICA

O slanom, ali najviše o slatkom s Matejkom Bučom: "Kolači se kod nas peku i na nedjelje i na utorke"

Kada je prije više od deset godina iz ljubavi prema hrani, ponajviše slasticama, pokrenula svoj blog Like Chocolate, diplomirana ekonomistica nije ni sanjala da bi mogla imati izdanu kuharicu. A danas ih ima čak tri!

Kada je prije više od deset godina iz ljubavi prema hrani, ponajviše slasticama, pokrenula svoj blog Like Chocolate, diplomirana ekonomistica nije ni sanjala da bi mogla imati izdanu kuharicu. A danas ih ima čak tri!

Nakon što je osvojila gastroljupce svojim kulinarskim blogom koji je pokrenula prije nešto više od desetljeća, Matejka Buča nastavlja graditi vjernu publiku svojim novim izdanjima. Prije četiri godine krenula je u svijet dobro nam znanih, opipljivih kuharica popularna gastro blogerica izdala je čak tri "zbirke" odličnih recepata za svaki dan. Nakon "Svaki dan" i "Svaki dan nešto novo" ove godine stigla nam je i treća - posvećena isključivo slasticama - "Slastice za svaki dan" i zaista je odličan vodič za sve - i one bez iskustva, koji tek trebaju svladati osnove, ali i one koji su u pripremanju deserata nešto vještiji, ali u stalnoj potrazi za inspiracijom.

image
MATEJKA BUČA

"Prve dvije kuharice sastoje se i od slanih i od slatkih recepata za svaki dio dana i brojne prigode jer mi se činilo jako važno stvoriti knjige koje će ljudima biti od koristi svakog dana, u uobičajenom životnom ritmu. Treća, ova s isključivo slatkim receptima, nastala je jer su slastice moja prva ljubav kad se radi o pripremi hrane. Priprema kolača, tijesta i krema, osmišljavanje novih recepata, brašnjenje i miješenje ono je što me najviše opušta te uvijek u glavi imam bar 10 novih ideja koje tek trebam isprobati. Osim toga, moji me čitatelji nekako najviše i prepoznaju po slatkim jelima jer je s njima krenuo moj blog Like Chocolate prije više od 10 godina", govori nam Matejka koja je za novu kuharicu odabrala više od 80 recepata i to po principu da pokrije razne vrste slastica, različite arome i teksture, ali da su istovremeno to deserti koji su njoj osobno dragi.

MATEJKA JE S NAMA PODIJELILA DVA SLATKA RECEPTA - TEŠKO IM JE ODOLJETI!

"Svi recepti prilagođeni su za pripremu kod kuće - ne samo metodom, već i opremom i sastojcima koji su široko dostupni. Nisam profesionalna slastičarka, već netko tko voli pripremati slastice te je i knjiga namijenjena upravo ‘kućnim slastičarima‘ - onima koji vole ili žele zavoljeti pripremu deserata", govori nam autorica i otkriva kako se u prve dvije knjige više oslanjala na tradiciju i uspomene, dok u ovoj više istražuje i piše o receptima koji su bliži njezinim sadašnjim preferencijama.

"U knjizi ima ponešto moje mame i bake - primjerice, recept za vučeno tijesto za štrudlu po kojoj je moja mama poznata u obitelji i šire, a svi smo veliki slatkoljupci pa se kolači kod nas peku i na nedjelje, i na blagdane i na utorke, a svako slavlje obilježeno je tortom", smije se Matejka koja svoju svakodnevicu dijeli sa suprugom i dvoje djece - Dinom i Nevom, koji su dežurni kušači.

"Naša djeca imaju jednu stvar zajedničku - a to je da obožavaju slatko. No dok se Dino orijentira gotovo isključivo na čokoladne deserte, Neva voli isprobati baš sve što pripremim, posebno razne voćne torte i pite. Njegova je rođendanska torta gotovo uvijek od čokolade i lješnjaka, dok je njezina često s borovnicama, limunom ili malinama. A sudjelovati vole oboje, posebno u izradi božićnih keksića raznih oblika te njihovoj dekoraciji otopljenom čokoladom ili šećernom glazurom. Zato i imam beskonačno mnogo izrezivača za kekse u raznim oblicima."

image
PRIVATNI ALBUM

Koliko obožava to što radi, iza čega se zasigurno skriva i tajna njezinog uspjeha, govori nam i to što je u samo četiri godine izdala tri kuharice što nije mali pothvat.

"Čini mi se to jako puno, nisam sanjala da ću to ikada ostvariti. Ipak, proces stvaranja te tri knjige mi je bio prirodan i nimalo forsiran tako da mi se one čine kao normalan razvoj događaja nakon odličnih reakcija na svaku od njih. Pisanje kuharica je ono što me najviše veseli i ispunjava od svih poslova kojima se bavim pa sam svaki puta objeručke prihvatila vjetar u leđa koji su mi dali moji čitatelji." A čitatelji su i sami uključeni u stvaranje kuharica i to od samog početka, što je praksa koju je preuzela od kolegice Ana-Marije Bujić.

"Iskreno, to je neprocjenjivo jer dobijem povratne informacije od ljudi različitih razina znanja i iskustva u kuhinji. To konkretno znači da čitateljima koji su se prijavili pošaljem jedan ili dva recepta koji su napisani onako kako bi trebali izaći u knjizi te ih oni kod kuće pokušaju pripremiti. Nakon isprobavanja, mailom mi pošalju svoj osvrt na cijeli recept - sastojke, proces pripreme, eventualne greške i nejasnoće te konačno i to kako im se jelo svidjelo. Moram priznati da je interes za testiranje svake godine sve veći, a ove sam godine nakon samo 30 minuta morala zatvoriti prijave jer se javilo zaista mnogo ljudi. Uvijek ima zanimljivih osvrta, neki recepti su čak u testiranju i otpali s popisa za knjigu, neke doradim, a neki od prve dobiju super ocjene. No najsmješnija anegdota mi je što je jedna moja susjeda koja se prijavila za testiranje pitala kada može doći po kolač da ga testira - misleći da ja tražim kušače", govori nam kroz smijeh Matejka.

image
MATEJKA BUČA

Sad, kad je već treća knjiga iza nje, zanimalo nas je je li proces lakši a trema manja što je iskustvo veće - ali odgovor nas iznenađuje.

"Prva mi je bila najlakša jer se kuhala u meni jako dugo te sam ju stvorila najbrže - u samo 4 mjeseca. Ipak, iskustvo olakšava neke stvari - primjerice sada znam kakve fotografije bolje funkcioniraju pa trošim manje vremena na fotkanje, neki tehnički i logistički aspekti su lakši, imam kontakte u tiskarama, knjižarama, proces rada s lektorom i grafičarom je brži i uhodaniji... No trema nije manja, dapače, sve je veća sa svakom idućom knjigom jer treba zadovoljiti postojeća očekivanja od onih koji vole prethodne knjige. No reakcije na ‘Slastice‘ su zaista divne, bolje nego što sam mogla i zamisliti!"

S obzirom na to da se može primijetiti "pravilo" - jedna kuharica svake dvije godine - 2019., 2021. i 2023. - pitanje se samo nametnulo: možemo li očekivati četvrtu 2025.?

"To je pitanje svih pitanja. Zaista ne znam. Voljela bih nastaviti ovim putem jer zaista jako volim stvarati kuharice i mislim da su pronašle svoju publiku. Jako sam zahvalna što su mi moji čitatelji omogućili da se bavim time. No, zasad još ne razmišljam o idućoj jer me svaka knjiga kreativno i fizički dosta iscijedi, pogotovo uz svakodnevni posao kojim se bavim pa mi treba mali mentalni odmor kako bi se inspiracija revitalizirala. Ali svakako da bih voljela jednog dana napisati još koju kuharicu", poručila je za kraj Matejka.

Linker
28. travanj 2024 22:08