gloria delicije

Obiteljski ručak jedan je od najljepših trenutaka Božića: Iznenadite svoje najdraže ukusnim i maštovitim delicijama

Zašto bi božićni ručak svake godine podrazumijevao samo puricu i mlince? Ako ste se ovog Božića zaželjeli nekih novih okusa, donosimo nekoliko recepata za slasna jela koja ćete poželjeti pripremati i van blagdanskih mjeseci.

Juha od brokule s đumbirom

  • 1 veća glavica luka
  • maslinovo ulje
  • 500 g brokule
  • 1 veći krumpir
  • 700 ml povrtnog temeljca
  • sol, papar
  • prstohvat svježe naribanog đumbira
  • kockice prepečenog kruha
image

Juha od brokule s đumbirom.

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Na masnoći popržiti na sitne kockice nasjeckan luk. Kad luk postane staklast, dodati na kockice narezan krumpir. Minutu ga pržiti s lukom. Sastojke zaliti povrtnim temeljcem i prokuhati. Dodati na manje komade narezanu brokulu. Začiniti solju i paprom. Kuhati na laganoj vatri dok sastojci ne budu kuhani. Posebice krumpir. Posudu maknuti s vatre, dodati svježe naribani đumbir i sve izblendati štapnim mikserom. Po potrebi dodati još začina. Servirati s prepečenim kockicama kruha.

image

Pileća jetrena pašteta s curryjem.

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Pileća jetrena pašteta s đumbirom

  • 500 g pileće jetre
  • 70 g maslaca
  • 3 žlice ulja od kikirikija
  • 3 glavice luka
  • 2 žličice curryja
  • 150 ml pilećeg temeljca
  • 50 ml bijelog vina
  • 3 tvrdo kuhana jaja
  • sol, papar
  • prstohvat čilija

Aromatizirani maslac

  • 70 g maslaca
  • prstohvat krupne soli, papar
  • prstohvat svježeg vlasca

U veću tavu staviti maslac i ulje lagano zagrijati. Dodati na sitne kockice narezan luk. Pirjati na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok luk ne omekša i malo posmeđi. Dodati jetru očišćenu od žilica i narezanu na jednake dijelove. Pržiti tek toliko da postane svijetlosmeđa. Dodati curry, temeljac, vino i začine, kuhati oko 13 minuta da se sve namirnice sljube.

Tavu maknuti s vatre i pustiti da se sastojci ohlade. Posebno skuhati jaja. Ohlađene sastojke staviti u blender i miksati dok smjesa ne postane glatka. Paštetu staviti u zdjelicu i zaliti aromatiziranim maslacem, koji se priprema tako da se maslac otopi u posudi i dodaju mu se začini.

Čitajte i: Blagdanska idila u domu Ljupke Gojić Mikić: ‘Radujem se veselom, gužvovitom i bučnom Badnjaku‘

image

Rolada od piletine s povrćem.

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Rolada od piletine s povrćem

  • 1 pile oko 1,5 kg
  • 150 g pršuta
  • 200 g tilzit sira
  • sol, papar
  • mljevena dimljena paprika
  • 40 g maslaca
  • manja butternut tikva
  • 100 g mlade mrkve
  • 2 - 3 krumpira
  • 1 Granny smith jabuka
  • 5 do 6 mini paprika
  • 250 ml pilećeg temeljca
  • 100 ml bijelog vina

Pile dobro oprati, osušiti kuhinjskim papirom i otkostiti. Postupak kreće od sredine. Prerezati bijelo meso po pola, oštrim malim nožem lagano odvajati meso od kosti, najprije bijelo meso, batak i zabatak i lagano uz kost do zadnjeg kraja. Najprije jednu stranu pa drugu. Zadnji korak je donja strana pileta. Paziti da se nigdje ne napravi rupa i da koža ostane u cijelosti. Otkošteno pile formirati u veliku šniclu. Deblje bijelo meso smanjiti i staviti na mjesto gdje je potrebno više mesa.

Piletinu začiniti solju i mljevenom paprikom. Po dužini složiti pršut, na njega sir narezan na šnite i lagano zarolati meso. Kuhinjskim koncem zavezati da se prilikom pečenja ne razdvoji. Staviti u protvan koji treba premazati masnoćom, uliti temeljac i vino. Roladu prekriti folijom i staviti u zagrijanu pećnicu da se peče oko sat vremena na 175 stupnjeva. Povremeno izvaditi iz pećnice i zalijevati umakom koji se nalazi oko rolade. Nakon sat vremena dodati na kockice ili listiće narezano povrće i sve zajedno ispeći. Prije serviranja s rolade ukloniti kuhinjski konac.

image

Okruglice od sira sa začinima.

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Okruglice od sira sa začinima

  • 350 g feta sira
  • 200 g sirnog namaza
  • 50 g gorgonzole
  • 50 g ricotta sira
  • papar
  • prstohvat origana

Za posip

  • sezam
  • svježi nasjeckan peršin
  • dimljena mljevena crvena slatka paprika

U posudu staviti feta sir, usitniti vilicom ili električnom miješalicom. Usitnjenom feta siru dodati sirni namaz, na sitno narezanu gorgonzolu i ricottu. Miješati dok se ne dobije kompaktna smjesa. Dodati začine, pomiješati i staviti u hladnjak na pola sata. Izvaditi iz hladnjaka i malom žličicom formirati okruglice te ih uvaljati u sezam, peršin ili mljevenu dimljenu crvenu papriku. U svaku okruglicu utisnuti drveni štapić radi lakšeg serviranja. Vratiti ponovno u hladnjak, izvaditi netom prije jela.

Čitajte i: Strastvena gastro blogerica i autorica kuharice ‘Mrvu ovog, zeru onog‘ ima recept za idealan blagdanski ručak!

image

Božićna torta

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Božićna torta

  • Biskvit 4 jaja (veličine L)
  • 3 žlice mlijeka sobne temperature
  • 220 g omekšalog maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 210 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • pola mahune vanilije ili žlica ekstrakta vanilije

Krema

  • 750 ml mlijeka
  • 250 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 žlice glatkog brašna na vrh
  • 1 žlica gustina

U hladno dodati:

  • 70 g omekšalog maslaca
  • koricu i sok pola limuna

U posudi miksati omekšali maslac i šećer u prahu dok smjesa ne postane glatka. Dodati jedno po jedno jaje. Zatim umiješati sjemenke vanilije i mlijeko. Na kraju dodati suhe sastojke i sve sjediniti. Smjesu podijeliti na dva jednaka dijela, u drugi dio smjese staviti 2 žlice instant espresso praha i lagano umiješati. Biskvit peći u kalupu promjera 18 centimetara čije je dno obloženo papirom za pečenje. Peći oko 20 minuta na 180 stupnjeva. Ispečen žuti i smeđi biskvit ostaviti da se ohladi.

U međuvremenu skuhati kremu. U posudu za kuhanje staviti mlijeko, obje vrste šećera, brašno i gustin. Pjenjačom dobro sjediniti sastojke da nema grudica. Posudu staviti na laganu vatru, uz neprestano miješanje skuhati kremu. Kada se zgusne, kuhati još par minuta. Skuhanu kremu ohladiti. U ohlađenu kremu dodati omekšali maslac, koricu i sok limuna te miksati dok krema ne bude glatka i svilenkasta.

Smeđi i žuti biskvit prerezati po pola. Na dno pladnja staviti žuti dio, premazati kremom. Staviti smeđi dio, kremu i tako do vrha. Torta ima četiri sloja biskvita. Na kraju cijelu tortu premazati kremom. Staviti u hladnjak prije posluživanja. Dekorirati po želji.

Čitajte i: Kuglof je simbol blagdanskog stola: Oduševit će vas recept za mramornu verziju omiljenog gastro blogera

image

Mini kuglof.

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Mini kuglof

  • Tijesto 130 ml mlijeka
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 2 žlice šećera
  • 500 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 170 g čvrstog jogurta
  • 1 jaje

Nadjev

  • 150 g grožđica
  • 100 g suhih marelica
  • 100 g omekšalog maslaca
  • 2 vanilin šećera​

U mlako mlijeko staviti suhi kvasac i šećer, promiješati i pustiti da se zapjeni. Potrebno je oko 20 minuta. U veću posudu staviti brašno, sol i prašak za pecivo. Uliti zapjenjeni kvasac i lagano miješati. Zatim dodati jogurt sobne temperature i jaje. Od sastojaka umijesiti glatko tijesto. Oblikovati ga u loptu, vratiti u posudu pokriti krpom i pustiti da se diže. Bitno je da se tijesto udvostruči. Potrebno je oko sat i pol vremena.

Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi na debljinu pola centimetra. Premazati cijelu površinu tijesta omekšalim maslacem. Posuti po tijestu suhe grožđice i na male komadiće narezanu suhu marelicu. Tijesto preklopiti na pola, i još jednom na pola. Napraviti traku širine 15 centimetara, zarolati i staviti u mini metalni ili papirnati kalup. Peći oko 20 minuta na 180 stupnjeva. Pečeni mini kuglof premazati otopljenim maslacem.

Linker
30. rujan 2022 20:21