Gloria produkcija
Gastro festival

Ove žene ruše sve predrasude o - ženama u gastronomiji

Ivana Bekavac, Katarina Vrenc i Ana Bako o položaju žena u hrvatskoj gastronomiji.

Ivana Bekavac, Katarina Vrenc i Ana Bako o položaju žena u hrvatskoj gastronomiji.

Žene su neupitno značajan dio gastronomskog sektora u Hrvatskoj, kako u kuhinjama tako i u menadžmentu i vlasništvu restorana i ugostiteljskih objekata. Međutim, često se suočavaju s predrasudama, stereotipima i manjkom priznanja za svoj rad. A susreću se i s neravnotežom između profesionalnog i privatnog života, jer se rad u restoranima i kuhinjama često odvija u večernjim satima i vikendom. Često se ističe i problem rodne diskriminacije, gdje se nebrojeno puta pokazalo da žene nerijetko zarađuju manje i imaju manje mogućnosti za napredovanje u karijeri u usporedbi s muškim kolegama.

Unatoč tim izazovima, mnoge žene u hrvatskoj gastronomiji ostvaruju fantastičan uspjeh i prepoznate su kao talentirane i inovativne kuharice, vlasnice restorana i ugostiteljskih objekata te stručnjakinje u različitim područjima gastronomije. Neke od njih su i Katarina Vrenc, Ivana Bekavac i Ana Bako. Upravo su ove kulinarske snage komentirale kakva su njihova iskustva.

Ivana Bekavac, nekadašnja vlasnica zagrebačkog bistroa Kut koja ove godine pokreće novi projekt s kojim se odmiče od koncepta dnevnih jela, već će predstavljati sinergiju hrane, koktela, vina i manjih zalogaja, priznaje da je mišljenja da se dodjeljivanjem nagrada najboljim ženskim kuharicama samo doprinosi srazu među položaju žena: „Dok god moramo raditi diferencijaciju u terminologiji te naglašavamo ‘ženska kuharica’, mislim da je jasno kako žene i dalje nemaju niti približno isti položaj kao muški kolege u kuhinji. Probajte se sjetiti koliko puta ste čuli ‘muški kuhar’. Tu negdje priča o ravnopravnosti staje. Ipak, Ivana ističe da upornost, organizacija te spremnost ponavljanja iste radnje dok se ne postane najbolja verzija sebe nemaju veze sa spolom već radnom stegom, te da je jedna od prvih lekcija koje je naučila u kuhinji „work smarter, not harder“.

image

Ivana Bekavac

PRESS

Chefica zagrebačkog restorana Sopal Katarina Vrenc priznaje kako je položaj žena u gotovo svakoj branši još uvijek raspravlja tema, ali ne i za nju. „Ono što mogu reći na temelju vlastitog iskustva položaj žena u gastronomiji u hrvatskoj je u potpunosti ravnopravan s položajem muškaraca. U svojoj najbližoj poslovnoj okolini zaista ne vidim razliku. Međutim, i dalje imamo puno manje ženskih chefica, nego muških kolega. Sigurna sam da je više razloga zbog čega je to tako. Zapravo, iako se još uvijek žene povezuje uz kuhaču i šporet kada je riječ o profesionalnim kuhinjama, mislim da je situacija u potpunosti drugačija. Zašto smo tu palicu prepustile muškarcima, to je dobro pitanje. Osobno ne radim razliku između muških i ženskih kolega. Volim misliti da se nitko neće, pričajući o nečijem uspjehu ili dugogodišnjem trudu i radu, referirati na nečiji spol, godine, nacionalnost ili neke druge nebitne razlike“, ističe Katarina.

image

Katarina Vrenc

PRESS

I vrsna chefica Ana Bako osvrnula se na ovu temu. „Komentirati položaj žena u gastro industriji mogu samo kao vanjski promatrač, mama, domaćica, private chef te žena chefa. Ne bih tu dijelila poslove i napore na muške i ženske. Smatram da je jednako veliki trud, fizički i psihički, potreban i muškim i ženskim chefovima kako bi se dokazali i održali na gastro sceni. I ženeCut i muškarci svaki po svojoj osobnosti na tanjure stavljaju svoj potpis iz kojeg se itekako da iščitati i njihov karakter. Mnoge su žene poput Ane Ugarković, Petre Jelenić, Marine Gaši, Ane Grgić, Priske Thuring i drugih, snažno obilježile hrvatsku gastro scenu, a neke su tek na putu da to učine“, izjavila je.

image

Ana Bako

PRESS

Upravo su ovo samo neki od razloga zbog čega jedinstveni street seafood festival Hook & Cook svojim sedmim izdanjem slavi snagu “Žena u kuhinji”. Organizatori žele iskoristiti svoju platformu kako bi promovirali tradiciju, kvalitetu i autentičnu ekspertizu koju žene donose u gastronomiju. Time je cilj doprinijeti široj društvenoj promjeni u kojoj se ženski rad i doprinos cijene i priznaju, podržavajući žene u njihovim profesionalnim ciljevima, te im pružajući jednake mogućnosti za napredak i priznanje, prepoznajući njihov doprinos i talente.

Inače, Hook & Cook je street seafood festival koji diljem Istre na kreativan način spaja ribare, kuhare i glazbenike u zajedničkoj ljubavi prema moru, morskim specijalitetima te lokalnim i domaćim sastojcima. Mjesto radnje su morski molovi u Medulinu, Banjolama i Rovinju gdje na krmama ribarskih brodova izvrsnu hranu za posjetitelje pripremaju talentirani i poznati chefovi iz cijele regije. Prvo ovogodišnje izdanje na rasporedu je već ovoga vikenda, točnije 17. lipnja u Medulinu, a zatim 14. srpnja u Banjolama, 12. kolovoza ponovno u Medulinu, te 15. i 16. rujna u Rovinju.

Linker
27. travanj 2024 18:53