BURBON I BOROVNICE
Blagodati matche

Ovu zdravu namirnicu ubacite u svaki obrok! Neće vam nedostajati energije!

MATCHA - fino mljeveni prah spravljen od mladih listova biljke Camelije sinesis, prepun antioksidansa, proteina, vitamina i minerala, visoko je na listi omiljenih namirnica domaćih gastro blogera i influencera koji ga rado koriste u svojim slanim i slatkim receptima.

MATCHA - fino mljeveni prah spravljen od mladih listova biljke Camelije sinesis, prepun antioksidansa, proteina, vitamina i minerala, visoko je na listi omiljenih namirnica domaćih gastro blogera i influencera koji ga rado koriste u svojim slanim i slatkim receptima.

Matcha smoothie

Za pripremu ove smoothie zdjelice možete koristiti blender ili multipraktik. Banane izvaditi iz leda i ostaviti 5 - 10 minuta na sobnoj temperaturi prije blendanja. Osim (ili umjesto) kivija može se koristiti ananas, mango, breskve...

Sastojci:

2 zrele zaleđene banane

2 kivija

1 dl biljnog mlijeka (više ili manje po vlastitom ukusu)

1 žličica matche

Žličica soka limete

Po potrebi: žličica tekućeg zaslađivača

Opcionalno: 1 žličica mace u prahu

Dodatno:

žlica granole

žlica listića kokosa

1 kivi

Postupak:

Banane narezati na komade i zalediti ih preko noći. U blender ili multipraktik ubaciti banane, kivi, mlijeko, matchu, zaslađivač i macu u prahu. Blendati dok se ne dobije glatka tekstura. Po potrebi dodati još malo biljnog mlijeka. Poslužiti odmah s narezanim kivijem i granolom.

image
BURBON I BOROVNICE

Ovo je idealan recept za dodavanje raznih sjemenki, suhog voća, prahova ili orašastih plodova. Ja sam dodala i macu u prahu - adaptogenu biljku s brojnim benefitima za naše zdravlje (posebno žensko zdravlje). Ako ste probali macu u prahu i malo vam smeta njen okus, u ovom receptu se ni ne osjeti.

@Nataša Rajčević (Burbon i borovnice)

ČITAJTE I: Recept za okusom neodoljivi shake i smoothie koji će vam ubrzati metabolizam i pomoći da smršavite!

Matcha palačinke

Sastojci:

2 jaja

100 g zobenog brašna

250 ml biljnog napitka (preporuka zobeno, ali može bilo koje biljno)

prstohvat soli

1 žlica meda

1-2 žličice Materia matcha praha

kokosovo ulje

Priprema:

Na tavi za palačinke zagrijati malo kokosovog ulja. Pomoću miksera izmiješajti sve sastojke u homogenu smjesu

Izlijti smjesu u zagrijanu tavu i peći kao obične palačinke. Na kraju dodajte malo grčkog jogurta, borovnice i sve preliti medom ili po želji drugim toppingom.

@Materia_life

Joconde biskvit s matchom, kremom od bijele čokolade i džemom od jagoda

Sastojci za biskvit:

Recept je za kalup promjera 20 cm

Ako želite tortu raditi u većem kalupu, povećajte za 1/3 količina

300 g jaja (oko 6 komada)

200 g bademovog brašna

200 g šećera u prahu

60 g glatkog brašna

1 i pol žlica matche

47 g maslaca

200 g bjelanjaka (6 - 7 jaja)

33 g šećera

Priprema:

U zasebnoj posudi prosijati glatko brašno, šećer u prahu, matchu i bademovo brašno. Otopiti maslac. U zdjeli miksati bjelanjke i šećer. Pomiješati pomoću pjenjače jaja pa im dodati suhe sastojke. Sve zajedno promiješati pjenjačom pa dodati rastopljeni maslac. Tome postupno dodavati snijeg od bjelanjaka. Lagano miješati, pazeći da se smjesa ne premiješa.

Smjesu staviti u kalup za pečenje koji ste malo premazali maslacem. Zagrijati pećnicu na 175 °C i staviti peći biskvit na 35 - 40 minuta (napraviti test s čačkalicom za provjeru). Kad se biskvit ohladi, odrezati tanki sloj gornjeg dijela biskvita (to se radi kako se krema kasnije ne bi odvajala od biskvita) pa prerezati biskvit na dva dijela.

image

Joconde biskvit

JANJOLINKA

Krema s bijelom čokoladom, mascarponeom i šlagom

3 žumanjka

60 g šećera

250 g mlijeka

33 g bijele čokolade

30 g glatkog brašna

50 g slatkog vrhnja

2 žlice mascarponea

Miksati žumanjke i šećer pa dodati brašno. Mlijeko i čokoladu zagrijati dok se čokolada ne rastopi pa kroz cjedilo uliti u smjesu s jajima i lagano miješati. Cijelu smjesu staviti na laganu vatru pa miješati neprestano dok smjesa ne postane glatka (bez grudica). Staviti u hladnjak, drugi dan miksati kremu da omekša, sa strane zasebno miksati vrhnje u šlag do mekih vrhova, dodati mascarpone pa sve zajedno umiješati u kremu.

Slaganje:

Prvo polovicu biskvita premazati slojem džema pa slojem kreme i potom dodati jagode narezane na ploške ili cijele maline. Poklopiti drugim slojem biskvita pa sve ponoviti.

@Janja Benić (Janjolinka)

ČITAJTE I: Smoothie za dobro jutro: Vlasnik omiljenog bistroa otkriva recepte za najfiniji doručak!

Linker
02. svibanj 2024 23:10