‘COOKING WITH THE CAT‘

Pedeset nijansi ljubičaste: Gastro blogerica Jelena Markota donosi recepte za savršen spoj okusa i kreativnosti na tanjuru

Splitska povjesničarka umjetnosti i gastro blogerica Jelena Markota obožava zagasite boje pa su i jela koja objavljuje na Instagramu - u tom tonalitetu.

Splićanka Jelena Markota (32) još je u osnovnoj školi listala omiljenu kuharicu “Škola kuhanja” i “ukrašavala” ih svojim dječjim bilješkama te s mamom svaki slobodan trenutak provodila u kuhinji uglavnom, kaže, pripremajući kolače.

Ljubav prema kuhanju s godinama je rasla pa se danas isprofilirala kao jedna od najzanimljivijih food blogerica koja se krije iza imena bloga Cooking with the cat, dok je na Instagramu poznata kao Eardur.

image

Jelena Markota isprofilirala se kao jedna od najzanimljivijih food blogerica.

GLORIA IN

"Hrana me nakon svladavanja osnova u kuhanju počela sve više zanimati i na nekoj konceptualnoj i umjetničkoj razini pa sam kroz moody fotografiju, zanimljive boje i namirnice razvila neki svoj mračni stil. Kad sam pokrenula blog Cooking with the cat, živjela sam s roditeljima i našom obiteljskom macom Hanom pa je po njoj blog i dobio ime. Hana i dalje živi s roditeljima u Kaštel Sućurcu, a ja u Zagrebu kuham s drugom macom Daisy", kaže ova kreativka koja je u metropoli završila diplomski studij povijesti umjetnosti i bibliotekarstva, ali ju je kuhanje još za vrijeme fakulteta toliko zaokupilo da joj je postalo - profesija.

Čitajte i: Slatka priča s otoka: ‘Kolači se moraju pripremati s ljubavlju i bez žurbe. i ne treba očajavati ako nešto zabrljate‘

“Sasvim slučajno sam ugledala oglas za posao u kojem se traži kuharica u jednoj tehnološkoj kompaniji gdje sam idućih šest godina kuhala za tim od dvadesetak ljudi. Sve dok nedavno nisam odlučila pokrenuti vlastiti biznis vezan uz gastro produkciju”, kaže Jelena, koja surađuje i sa zagrebačkim studijem Flavorific koji se bavi kreiranjem gastro sadržaja.

Gdje pronalazi inspiraciju za svoj rad? “Omiljeni su mi kanali za učenje osnova bili Food Wishes Chefa Johna, Chef steps i Cooking with a dog, dok u posljednje vrijeme uživam u kanalima Peaceful Cuisine, Good Eatings i Avant-Garde Vegan Gaza Oakleyja. Baš poput Gaza, danas i ona spravlja hranu isključivo na biljnoj bazi - namirnice bira po godišnjim dobima, u jesen su joj omiljene tikva i kesteni, šenon i raštika rezervirani su za zimu, šparoge i bob u proljeće i rajčice i smokve ljeti.

Kad su začini u pitanju, kod nje je sveprisutna japanska klasika, “umami bombe” i omiljeni tamari, a od začinskog bilja u njezinim je receptima obavezan ružmarin i timijan.

Čitajte i: Veganka Marie ima tri savršena jesenska recepta: Juha će vas ‘utopliti‘, riža s grožđem ‘zasladiti‘, a ona sa začinima zasititi

"Što se vizualizacije hrane tiče, katkad me zaista obuzme boja pa stvaram sve u istom tonu. Često su to zelena, crna i ljubičasta. Volim misliti da je na moju estetiku utjecalo usmjerenje u povijesti umjetnosti, kao i unošenje osobnosti u sve što radim. Crna (ne)boja jest na neki način moj zaštitni znak, a svaki put kad vidim neku crnu namirnicu, moram je isprobati. Volim i takvo posuđe, pribor i atmosferu na fotografijama", kaže Jelena.

Slatki kruh od batata i pekmeza od šljiva

image

Slatki kruh od batata i pekmeza od šljiva.

GLORIA IN

SASTOJCI

  • 310 g slatkog krumpira kuhanog na pari,
  • 310 g brašna,
  • 1 žlica ulja,
  • 1 žlica javorovog sirupa,
  • ½ vrećice instant kvasca, prstohvat soli,
  • 1 žličica ekstrakta vanilije,
  • korica polovice limuna,
  • pekmez po vašem izboru

PRIPRAVA

Veći slatki krumpir ili par manjih oguliti i narezati na ploške. Pariti 20 minuta na jakoj vatri ili dok batat nije potpuno mekan. Izblendati štapnim mikserom s uljem i javorovim sirupom. U brašno umiješati sol, limunovu koricu, ekstrakt vanilije i kvasac. Kad su sastojci dobro promiješani, dodati 310 g mlakog pirea od ljubičastog batata i miješati dok se svi suhi sastojci nisu upili.

Prebaciti na čistu radnu površinu i mijesiti 10 minuta dok tijesto nije postalo glatko. Ako se tijesto kida, dodati još žličicu po žličicu vode. Premazati uljem i ostaviti da se diže, u poklopljenoj posudi, na toplom. Nakon sat i pol tijesto bi trebalo udvostručiti veličinu. Razvaljati ga u veliki krug, debljine pola centimetra i površinu premazati džemom.

Narezati na kockice, svaku zarolati i složiti u nauljenu vatrostalnu staklenu posudu. Prekriti i ostaviti da se diže još pola sata. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 35 minuta.

Brioš s borovnicama

image

Brioš s borovnicama.

GLORIA IN

SASTOJCI

  • 225 g borovnica,
  • 60 g šećera,
  • 10 g veganskog maslaca,
  • 40 g veganske bijele čokolade,
  • korica polovice limuna

Za Brioš s maslinovim uljem

  • 450 g glatkog brašna,
  • 5 g soli,
  • 60 g šećera,
  • 1 vrećica suhog kvasca (7 g),
  • 270 g biljnog mlijeka,
  • 1 žličica ekstrakta vanilije,
  • korica jednog limuna,
  • 70 g maslinovog ulja

PRIPRAVA

Pomiješati brašno, sol i šećer. Kvasac otopiti u toplom mlijeku kojem je dodana naribana limunova korica i ostaviti par minuta da se aktivira. Dodati vaniliju u mokru smjesu pa sve umiješati u smjesu s brašnom. Početi mijesiti nastavcima za tijesto. Kada se dobije čvrsta kugla, početi dodavati maslinovo ulje malo po malo neprestano miksajući.

Ovo je čvrsto tijesto pa treba miksati barem 15 minuta. Dobit će se glatko tijesto koje se potpuno odvaja od posude. Prekriti ga folijom za svježinu i ostaviti da se diže 1 sat na toplom. Sasvim lagano premijesiti i ostaviti da se prekriveno diže u hladnjaku još jedan sat. U posudu s debljim dnom staviti 125 g borovnica, šećer i veganski maslac pa kuhati na srednjoj vatri oko 6 minuta. Kad su se borovnice ukuhale i smjesa je postala sjajna i gusto tekuća, dodati čokoladu i koricu polovice neprskanog limuna te neprestano miješati. Kuhati još par minuta pa ostaviti da se skroz rashladi.

Čitajte i: Na nultoj večeri u tapas baru ‘SOL‘ predstavljen međimurski ‘Oreo‘: Evo što vas očekuje u novom restoranu Mate Jankovića!

Ohlađeno tijesto razvaljati u pravokutnik i rasporediti ohlađeni nadjev pa posuti još 100 g svježih borovnica. Zamotati u čvrstu roladu te zarezati po vrhu na šest dijelova i uz pomoć konca izrezati pravilne role. Složiti u pleh po izboru (role će još dosta rasti), premazati biljnim mlijekom i peći 30 minuta na 180 stupnjeva.

Burger od tri vrste gljiva

image

Burger od tri vrste gljiva

GLORIA IN

SASTOJCI

  • 200 g crne riže,
  • 200 g očišćene cikle,
  • 300 g šampinjona,
  • 100 g shiitake gljiva,
  • 2 žlice tamarija,
  • 20 g sušenih vrganja,
  • 30 g lanenih sjemenki,
  • 100 g oraha, malo ulja,
  • 1 žličica dimljene paprike,
  • 40 g kukuruzne smjese za paniranje (bez glutena),
  • sol,
  • papar

PRIPRAVA

U lončić u posoljenu vodu staviti kuhati rižu i ciklu narezanu na komade. Kad je riža gotova (za nekih 40-ak minuta) procijediti. Dok se riža i cikla kuhaju, na malo maslinovog ulja i srednjoj do jakoj vatri pirjati svježe gljive narezane na ploške te kada su ispustile većinu tekućine, smanjiti vatru i podliti tamarijem, peći još minutu i staviti sa strane. U jačem multipraktiku samljeti lanene sjemenke i suhe vrganje u prah te im kada su mljeveni dodati skuhanu ciklu. Pulsirati par puta pa dodati pirjane gljive, dimljenu papriku, soli i papra po želji.

Ponovno pulsirati te kada je smjesa kompaktna dodati orahe i dio riže. Dio riže sačuvati za zadnjih par pulsiranja kako bi se sačuvalo nešto teksture. Umiješati kukuruzne mrvice i ostaviti da odstoji u hladnjaku da se stisne. Dobit će se kompaktna smjesa, lagano ljepljiva, ali se lako oblikuje i kada se peče na malo maslinovog ulja dobije lijepu koricu i ne hvata se za dno tave. Poslužiti u veganskim pecivima s aktivnim ugljenom.

Linker
16. travanj 2024 19:47