PRIRODNO I SLATKO

S ovim prirodnim i zdravim zamjenama za šećer lakše ćete se odviknuti od slatkiša

Možete li zamisliti dan ili tjedan bez čokolade, bombona ili soka? Odricanje rafiniranog šećera može biti prava noćna mora! Ipak, ako nemate drugih zdravstvenih problema, postoje odlične prirodne zamjene za šećer s kojima ćete brzo zaboraviti na onaj industrijski.

Donosimo popis namirnica koje vam mogu poslužiti kao zdrava zamjena za rafinirani šećer.

Med

Iako je mnogima med odbojan ako nije u čaju, on može poslužiti kao savršena zamjena za rafinirani šećer! Možete ga stavljati u kolače, limunadu pa čak i u kavu. Osim što će vam zasititi želju za slatkim, konzumiranje meda donosi brojne blagodati za zdravlje jačajući cjelokupni imunitet.

Čitajte i: Tri fantastična ljetna jela koja mirišu na more: Donosimo recepte poznatog zagrebačkog chefa

Osim toga, med sadrži manje kalorija od klasičnog šećera.

Javorov sirup

Javorov sirup sadrži prilično puno šećera, pa ga konzumirajte umjereno. Ono što ga čini zdravijim od klasičnog šećera su antioksidansi, kalcij, željezo i kalij koji sadrži.

image
Banane su odličan izvor prirodnog šećera.
PEXELS

Isto kao i s medom, i javorov sirup možete kombinirati s čim vam srce poželi. Primjerice, koristite li mlijeko bez mliječnog šećera, zasladite ga javorovim sirupom.

Jabučni sirup

Koristite li jabučni sirup kao zamjenu za šećer, unosit ćete manje kalorija i više vlakna, na čemu će vam vaš organizam biti zahvalan. Potražite jabučni sirup koji nema dodanog šećera ili proizvedite vlastiti i uživajte u svim blagodatima.

image
Datulje možete koristiti u raznim receptima kao zaslađivač.
FOTOGRAFIJE: PEXELS

Čitajte i: Ljetno voće sa supermoćima: Višnje rade čuda za ten i kožu, a mogu pomoći i pri gubitku težine

Voće

Banane, smokve i datulje čak i najvećim slatkoljupcima nekada mogu biti preslatke! Voće je idealna i zdrava zamjena za šećer. Osim toga, voće je poznato po raznim vitaminima i mineralima koji su vašem tijelu potrebni, zbog čega vam rafinirani šećer u prehrani nije potreban.

image
Med možete staviti i u kavu.
FOTOGRAFIJE: PEXELS

Dajte mašti na volju i iskoristite voće na razne načine. Primjerice, dodajte zamrznute banane u smoothie i uživajte u slatkom i zdravom okusu osvježavajućeg pića.

Prirodni šećeri koji ne podižu razinu šećera u krvi

Ako izbacujete šećer iz prehrane iz zdravstvenih razloga, probajte naći zamjenu u steviji, ksilitolu ili eritritolu - prirodnim šećerima koji ne povećavaju razinu šećera u krvi, a okus im je stvarno sladak!

Linker
14. travanj 2024 14:54