slasne preporuke

Sklad u tanjuru i čaši: Vhunska sommelierka, osim o vinima, ima savjete i o vrhunskoj hrani

Zašto uz biftek godi plavac ili teran te zbog čega će vam gosti biti zahvalni ponudite li im prosecco kao aperitiv otkriva sommelierka Jelena Šimić Valentić, autorica novog vodiča za vinske entuzijaste.

Za sommelierku Jelenu Šimić Valentić (36), koja je degustirala najpoznatija svjetska vina, najbolje je ono koje se pije - u dobrom društvu. A takvo je uvijek na njezinim vinskim školama: u proteklih sedam godina održala ih je više od 800 i za više od 30 tisuća polaznika. I za početnike koji, primjerice, prvo uče pravilno držati čašu i za napredne koji “spajaju” hranu s vinom. A pandemijska godina, u kojoj su okupljanja bila svedena na minimum, kreativnu energiju usmjerila je na pisanje knjige - o vinu.

- Shvatila sam da ljudi na radionicama stalno nešto pišu u svoje bilježnice, na salvetu, papiriće... Zato sam, da njima olakšam, napravila dvojezičnu limitiranu ediciju “Bilješke o vinu”, na hrvatskom i engleskom. Sastoji se od dva dijela: prvi je kratak vodič za kušanje vina, a drugi dio predviđen je za bilježenje vinskih karakteristika - kaže Jelena, koja mnogo vremena provodi kuhajući za svog sedmogodišnjeg sina Luku i supruga Darka (50), koji joj pomaže u vođenju njihovog vinskog bara Pupitres u Zagrebu.

Jelena je majstorica u izradi domaćeg kruha i dizanog tijesta, štrudla od maka, oraha, s domaćom marmeladom, krem juhi i Lukinih omiljenih hamburgera s umakom od ljubičastog luka. Odlično radi i mantiju, odnosno burek s mljevenom junetinom, lukom i mileramom. A kad osjeti miris ribe, to je podsjeti na ljetovanje u Malom Lošinju gdje njezini prijatelji imaju malu barku kojom idu u ribolov na brancine, škampe, listove... Podjednaka ljubav prema kontinentalnoj i mediteranskoj hrani posljedica je njenog dinamičnog života, u kojem je promijenila mnogo sredina.

Čitajte i: Užici za nepce V starem melinu: Isprobajte tri slasna recepta restorana koji će vas vratiti u prošlost

Jelena Šimić Valentić rođena je, naime, u Zavidovićima u centralnom dijelu Bosne, a s pet godina preselila se s roditeljima u Sutivan na Braču. Kao jedanaestogodišnjakinja je došla u Rastovac pored Čazme, a s 19 godina upisala je Ekonomski fakultet u Zagrebu, paralelno radeći u brojnim elitnim restoranima.

- Tako sam probala najskupljih vina na svijetu, a 2012. stekla sam diplomu sommelierke u Hrvatakom sommelier klubu koji djeluje preko Međunarodne udruge Italije “Association de la sommelier international”. U tom razdoblju sam shvatila da želim podučavati o vinu - priča Jelena kojoj je želja i dalje ulagati u vlastitu edukaciju, ali i posjetiti vinograde Kalifornije, Čilea, Australije i Novog Zelanda.

image
Dimljeni file pastrve na hrskavom kruhu.
IVANA NOBILO/CROPIX

Dimljeni file pastrve na hrskavom kruhu

Sastojci

  • kukuruzni kruh,
  • 150 grama maslaca,
  • 120 grama pastrve,
  • crveni papar

Priprema

Kruh tostirati i dok je još vruć na njega staviti maslac da se rastopi. Posložiti hladno dimljene filete od gacke pastrve. Na to stavimo prstohvat ili po želji crvenog papra. Riba je iz ribogojilišta obitelji Leko kod Otočca, a uz takve slane zalogaje najbolje je poslužiti Graševinu Mitrovac obitelji Krauthaker.

Linker
25. travanj 2024 03:06