inspiracija za uskrsnji stol

Slasni recepti Slavice Šagolj: Počastite se neodoljivom voćnom tortom ili košaricama sa šunkom

Dugogodišnjoj suradnici Glorije IN kuhanje je strast, a osobito joj je važna prezentacija jela na stolu - nadahnite se njenim idejama za okusno i vizualno neodoljive blagdane.

Osim što ima oko za lijepe stvari, Zagrepčanka Slavica Šagolj, stilistica interijera i hrane te dugogodišnja suradnica Glorije IN, Glorije, Dobre hrane i Delicija, odlična je i kuharica. Još se, kaže, kao djevojčica miješala mami u posluživanje, jer joj je oduvijek bilo važno da jelo i lijepo izgleda na tanjuru. A koliko se u tome u međuvremenu izvještila sugeriraju brojni pozitivni komentari ispod fotografija na njenom Instagram profilu.

Čitajte i: Marijana Mikulić podijelila je s nama odličan recept za tortu od mrkve: ‘Nestvarno fino!‘

- Ideje za recepte pronalazim obilazeći zagrebačke tržnice, a u mislima stvorim milijun kombinacija - slatkih, slanih, nešto isprobano, staro, nešto posve novo… Razmišljajući o jelima ponekad se osjećam poput mladenke koja priprema vlastito vjenčanje - govori Slavica, koja je o kuhanju najviše naučila od mame Marije, Slavonke.

No, njezine je tradicionalne recepte, kaže, s vremenom modernizirala pa, primjerice, uskrsnu janjetinu kćeri Anamariji i suprugu Marinku poslužuje kao ražnjiće, a jaja servira u pečenim košaricama od šunke.

Posebna su priča njezini kolači od dizanog tijesta, a, kaže, ukusni su samo kad ih radi dobro raspoložena. Tijesto, smatra Slavica, traži ljubav i predanost, uostalom kao i kuhanje.

Čitajte i: Bivši hip-hoper sada je majstor za čokoladne slastice od kojih rastu zazubice: ‘Za sve je zaslužna supruga‘

- Osobito uživam u pripravi mesa. Nebrojeno sam se puta u gluho doba noći šuljala po kuhinji samo da bih uključila ili isključila pećnicu, a sve kako bi moji gosti ili obitelj mogli uživati u savršeno pripremljenom, polagano i na niskoj temperaturi pečenom komadu mesa - kaže Slavica, koja uskoro planira pokrenuti i vlastiti gastro blog.

image
Košarice od šunke punjene sirom i jajem,
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Košarice od šunke punjene sirom i jajem

SASTOJCI

  • 20 dag kuhane šunke (narezane na šnite)
  • 10 dag cheddar sira
  • 6 jaja
  • sol, papar
  • ulje za premazivanje kalupa
  • svježi vlasac

PRIPRAVA

Kalup za muffine premazati uljem. Obložiti šnitom do dvije šunke. Dodati naribani sir da prekrije dno. Cijelo jaje sta viti na sir. Začiniti solju i paprom. Staviti u pećnicu i peći 15 minuta na 180 stupnjeva. Tople košarice prije posluživanja ukrasiti sitno nasjeckanim svježim vlascem.

image
Janjeći ražnjići na grani ružmarina.
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Janjeći ražnjići na grani ružmarina

SASTOJCI

  • 50 dag janjeće plećke
  • 50 dag mlade mrkve
  • 1 manja muškatna tikva
  • 10 dag maslaca
  • žlica šećera,
  • prstohvat cimeta
  • 0,7 dl mlake vode,
  • 2 žlice soka naranče
  • sol, papar
  • maslinovo ulje
  • 3 žlice bijelog vina

PRIPRAVA

Janjetinu narezati na komade za ražnjiće. Staviti u posudu, dodati sol, papar, maslinovo ulje i vino. Dobro promiješati te ostaviti da se marinira oko sat vremena. Marinirano meso napikati na granu ružmarina. Muškatnu tikvu staviti u pećnicu da se peče dok ne omekani, oko pola sata na 180 stupnjeva.

U tavu staviti maslac i žlicu šećera. Zagrijati da se šećer otopi. Dodati dobro opranu mladu mrkvu (nije potrebno guliti), mlaku vodu, sok naranče i cimet. Lagano pirjati dok tekućina ne ispari. Janjetinu ispeći na grill tavi. Ispečenu tikvu oguliti od kože te usitniti štapnim mikserom. Uz janjetinu i pire od tikve servirati mladu mrkvu.

image
Proljetna salata.
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Proljetna salata

SASTOJCI

  • 15 dag miješane zelene salate
  • avokado
  • manji komorač
  • mladi luk
  • vezica rotkvica
  • 15 dag kuhane šunke
  • 3 kuhana jaja
  • 5 dag pekan oraha
  • 10 dag blanširanih šparoga
  • 10 dag feta sira

SASTOJCI ZA DRESSING

  • balzamični ocat
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • sok pola limuna
  • žličica senfa

PRIPRAVA

Salatu oprati te osušiti na kuhinjskom papiru. Komorač, avokado i rotkvice narezati na tanke ploške. Šunku narezati na kockice, a mladi luk na kolutiće. Jaja skuhati. Vrhove šparoga blanširati nekoliko minuta. Na dno većeg tanjura složiti zelenu salatu, ravnomjerno rasporediti ostale sastojke. U zdjelici promiješati sastojke za dressing te preliti preko salate.

image
Voćna torta.
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Voćna torta

SASTOJCI ZA BISKVIT

  • 4 žumanjka
  • 10 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1,5 dl mlijeka
  • 0,5 dl suncokretovog ulja
  • 20 dag glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 bjelanjka
  • korica jednog limuna

SASTOJCI ZA KREMU

  • 7,5 dl mlijeka
  • 10 dag šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 3 žlice brašna
  • 2 žlice gustina
  • u ohlađeno: 12 dag omekšalog maslaca, sok i korica jednog limuna

DEKORACIJA

  • 20 dag borovnica
  • 20 dag malina
  • 30 dag jagoda

PRIPRAVA

Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i od njih napraviti snijeg. Maknuti sa strane. U drugoj posudi miksati žumanjke, šećer i vanilin šećer dok se ne zapjeni. Postupno dodavati mlijeko, ulje i limunovu koricu. Pomoću špatule umiješati brašno s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka. Staviti u kalup za tortu promjera 21 cm i peći 20 minuta na 180 stupnjeva.

Dok se biskvit peče, skuhati kremu. U posudu staviti mlijeko i obje vrste šećera te izmiješati pjenjačom. Miješajući dodavati brašno i gustin. Paziti da ne ostanu grudice. Staviti na vatru i skuhati kremu.

Kada se zgusne, kuhati uz neprekidno miješanje još 3 minute. Kremu ohladiti te dodati omekšali maslac, sok i koricu limuna. Dobro sve izmiksati. Biskvit prerezati na tri dijela. Na svaki sloj biskvita staviti prvo kremu pa zatim voće. Tortu završiti kremom i ukrasiti ostatkom voća.

Linker
19. travanj 2024 10:06