Iako je po struci dizajnerica, Zagrepčanka Renata Peroš zaljubila se u sladoledarstvo te nakon usavršavanja na poznatoj školi u Bologni u svojim 70-ima počela proizvoditi talijanski gelato, dok njezin suprug Ivo Peroš brine o administraciji novog biznisa
Životna priča 74-godišnje Zagrepčanke Renate Peroš mogla bi poslužiti za scenarij talijanskog romantičnog filma jer sadrži sve njegove elemente: u središtu je ljubavna priča, pomalo napetosti i iščekivanja, gastronomija i sretan kraj. Kao djevojka bavila se manekenstvom, a nakon diplome na Tekstilno-tehnološkom fakultetu radila je u struci kao dizajnerica, zatim se udala, rodila dvojicu sinova i posvetila obitelji. Prošle je godine donijela, kako kaže, jednu od najboljih odluka u životu i lagodan život u mirovini zamijenila - onim studentskim.
Upisala je poznatu slastičarsku školu Carpigiani u Bologni, naučila razliku između sladoleda i gelata, posebnog talijanskog luksuznog sladoleda, kao i postupak njegove proizvodnje prema više od tridesetak receptura. Nakon diplome uzela je stvar u svoje ruke i ostvarila dugogodišnje snove, bračnu ušteđevinu uložila u novi biznis i osnovala mali pogon gelata Hyggis u Zagrebu, gdje u prostoru od sedamdesetak četvornih metara svakodnevno proizvodi artisanski gelato. I dok ona spravlja fantastične slastice, njezin suprug, energetski konzultant Ivo Peroš, brine o administraciji. Iako je u mirovini već devet godina, supruga ga je ponovno zaposlila pa su nakon 52-godišnjeg bračnog staža prvi put i poslovni partneri.
"Dugi niz godina bila sam posvećena obitelji i shvativši da nisam ostvarila sve što sam željela, bez puno razmišljanja sam se upustila u ovu slatku priču. Maštala sam odavno o tome, a još prije pandemije me na to potaknuo prijatelj koji živi u Italiji i svaki put kada bi dolazio u Zagreb prigovarao je da ovdje nema dobrog gelata za pojesti, već samo industrijskog sladoleda. To je zbilja istina. Sladoled može biti svaki, a gelato je samo jedan, onaj pravi, talijanski", objašnjava Renata. U svoju malu tvornicu sreće odlazi svaki dan oko sedam ujutro i priprema 12 vrsta okusa - ovisno o narudžbama za taj dan. Naime, kako se Hyggis ne preporučuje smrzavati više od jedanput, a najbolje ga je konzumirati svježeg - radi onoliko sladoleda koliko ima narudžba koje se obavljaju putem njihovog web shopa. Dostavlja se uvijek svjež i napravljen onoga dana kada ga je klijent preuzeo.
Ivo Peroš u šali dodaje kako je dobio besplatni tečaj od svoje majstorice pa nam objašnjava kako su za savršen okus najvažnije kvalitetne sirovine. "Većinu sirovina nabavljamo iz Italije, poput čokolade, mlijeka u prahu ili pak pistacija koje kupujemo za 150 eura po kilogramu iako ih možemo nabaviti i za 50. Iz Indije nabavljamo mango ili čak kupujemo avionski mango, a jednom tjedno odlazimo u Brežice po svježe mlijeko koje mora biti sa 3,5% mliječne masti. U Hrvatskoj se može takvo nabaviti samo trajno, ali to onda nije taj okus. Nije to mazohizam, to je receptura. Svi naši sastojci su prirodni, bez umjetnih aroma, pojačivača i konzervansa. Radimo baze koje su osnova - bijelu, čokoladnu i žutu - Renata je, naime, savršeno svladala kako koristiti žumanjak koji je često osnova za različite okuse. Na bazu se dodaju okusi i nju je potrebno kontrolirati jer mora odležati po 12 sati, a mnogi proizvođači sladoleda nemaju taj luksuz da ispoštuju tako dugi proces stvaranja gelata pa se lakše prepuštaju komercijalnoj proizvodnji", ističe Ivo.
Njegova supruga dodaje kako je upravo savršena receptura tajna dobrog gelata. Kućna radinost i dodavanje sastojaka "od oka" ne dolaze u obzir, priznaje se samo matematička preciznost. Zato je upravo i matematika bila jedna od najtežih kada je ponovno sa 73 godine sjela u školske klupe. "Na Akademiji Carpigiani ima puno prakse zbog koje postajemo majstori sladoleda i gelata, ali ima i puno teorije, tako da je bilo vrlo zanimljivo ponovno se primiti učenja. No, zahvaljujući tome gelato koji mi proizvodimo zasigurno je najbolji u gradu, a najpopularniji okusi su pistacij i amaretto", govori neskromno majstorica gelata koja uskoro u ponudu planira uvesti i sladoledne torte.
Iako nitko od njih nije imao iskustva u gastronomiji, Ivo ponosno dodaje kako je njegova supruga cijeloga života sjajna domaćica koja ima savršeno istančan okus za svako jelo koje je začinjeno s ljubavlju, a njihov Hyggis i s puno strasti.
"Naziv je dobio prema danskom pojmu "hygge" koji opisuje ugodan i opuštajući način života često povezan s malim, svakodnevnim stvarima poput čaše dobrog vina, večeri provedene s prijateljima ili porcije svježeg talijanskog gelata. Skandinavci su nam uzor jer mijenjaju paradigmu o sladoledu koja podrazumijeva konzumaciju samo tijekom ljetnih mjeseci. Oni jedu sladoled 365 dana u godini, u ugodnoj atmosferi svojih domova. To je i naša misija", zaključuju supružnici.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....