Tonka Petričević majstorica je u kuhinji, a među omiljenima desertima su joj oni sa sezonskim voćem, baš kao što je i ova torta kojoj je stvarno teško odoljeti.
Sezona jabuka uskoro će biti u punom jeku, a s prvim hladnijim jutrima i odlaskom ljetnih vrućina, mnogi su si već poželjeli neke od slastica u kojima se krije upravo to omiljeno i najpopularnije voće. Na sreću, društvene mreže nikada ne miruju pa se superzanimljivi recepti već mogu pronaći na popularnim Instagram profilima, među kojima je i onaj Splićanke Tonke Petričević (36), koja je otkrila recept za jednu pravu poslasticu od jabuke.
Riječ je o torti od jabuka, cimeta i vanilije, odnosno voća, osvježavajuće kreme i hrskavog posipa s lješnjacima i zobenim pahuljicama, za koji recept i postupak pripreme donosimo u nastavku.
SASTOJCI:
Kora:
- 250 grama glatkog brašna
- 100 grama šećera
- 80 grama maslaca
- 1 jaje
- Vrećica praška za pecivo
Krema:
- 500 mililitara mlijeka
- 800 grama milerama
- 2 vrećice praška za puding od vanilije
- 150 grama šećera
- 2 vrećice vanilin bourbon šećera
Nadjev s jabukama:
- 6 velikih kiselijih jabuka
- Kockica maslaca
- 1 žličica cimeta
- 2 vrećice vanilin bourbon šećera
- Sok jednog manjeg limuna
- Po potrebi (ovisno o jabukama) još malo šećera
Posip:
- 4 žlice zobenih pahuljica
- 4 žlice sjeckanih prženih lješnjaka
- 1 vrećica vanilin šećera
- Oko 40 grama maslaca
PRIPREMA
Prvo pripremite koru. Pjenjačom umutite šećer i jaje. Dodajte brašno i prašak za pecivo. Na kraju sjedinite s komadićima hladnog maslaca. Povežite u kompaktnu, mekšu smjesu, oblikujte u disk, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko pola sata.
Pripremite nadjev s jabukama. Jabuke ogulite i očistite pa narežite na tanke fete. U dubljoj tavi zagrijte malo maslaca pa dodajte jabuke i ostale sastojke. Dinstajte 7-8 minuta, dok većina soka ne ispari. Prohladite na sobnoj temperaturi.
Ohlađenu koru razvaljajte i smjestite u okrugli kalup promjera 24-26 centimetara (dno i strane). Kalup prethodno premažite maslacem i obložite papirom za pečenje. Rasporedite otprilike pola količine dinstanih jabuka na dno.
Skuhajte puding – dio mlijeka pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i praškom za puding pa skuhajte u preostalom mlijeku. Odmah u vrući puding umiješajte mileram. Dobro povežite. Izlijte kremu po jabukama. Rasporedite ostatak dinstanih jabuka pa pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 40 minuta. U međuvremenu pripremite posip. Pomiješajte vanilin šećer s lješnjacima i pahuljicama. Dodajte im usitnjeni hladni maslac pa samo kratko pomiješajte prstima da dobijete mrvičastu smjesu. Nakon 40 minuta nakratko izvadite tortu iz pećnice i pospite je smjesom. Vratite i pecite još 30 minuta (ukupno se peče oko 70 minuta). Dobro ohladite!
Digitalna bilježnica
Recepte Splićanke Tonke Petričević, po struci magistrice ekonomije, prati više od 37 tisuća ljudi, a sve je krenulo 2018. kada je, potaknuta pozitivnim reakcijama i upitima za svoje recepte po Facebook grupama posvećenima toj temi, odlučila otvoriti vlastiti profil.
"U početku mi je ta stranica služila kao digitalna bilježnica s pohranjenim receptima, koja mi je omogućavala spremanje i brzo dijeljenje recepata putem linka. Nakon nekog vremena otvorila sam i Instagram profil, a prve fotografije nastajale su bez ikakvog truda, u nekoliko sekundi. Dugo vremena imala sam samo nekoliko stotina pratitelja, ali nekoliko objava doseglo je značajniji broj ljudi. Tada su krenuli i upiti za suradnje o kojima sam ranije mogla samo sanjati... Treba biti strpljiv", rekla nam je nedavno Tonka i priznaje da su je za ime profila inspirirali Novi fosili s pjesmom "Tonka, reci cvrčak", kako je ljudi često pozdravljaju prilikom upoznavanja. "Bili smo na plaži, u pozadini su se čuli cvrčci i to je bilo to", prisjeća se svestrana kuharica koja preko dana vrijeme provodi na kampusu Sveučilišta u Splitu, gdje protekle dvije godine obnaša funkciju voditeljice Odjela za znanost i inovacije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....