Torta s jabukama, cimetom i vanilijom

 PRIVATNA ARHIVA
Prefino

Sočna, kremasta i hrskava: Imamo recept za tortu od jabuka i vanilije naše influencerice koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Tonka Petričević majstorica je u kuhinji, a među omiljenima desertima su joj oni sa sezonskim voćem, baš kao što je i ova torta kojoj je stvarno teško odoljeti.

Tonka Petričević majstorica je u kuhinji, a među omiljenima desertima su joj oni sa sezonskim voćem, baš kao što je i ova torta kojoj je stvarno teško odoljeti.

Sezona jabuka uskoro će biti u punom jeku, a s prvim hladnijim jutrima i odlaskom ljetnih vrućina, mnogi su si već poželjeli neke od slastica u kojima se krije upravo to omiljeno i najpopularnije voće. Na sreću, društvene mreže nikada ne miruju pa se superzanimljivi recepti već mogu pronaći na popularnim Instagram profilima, među kojima je i onaj Splićanke Tonke Petričević (36), koja je otkrila recept za jednu pravu poslasticu od jabuke.

Riječ je o torti od jabuka, cimeta i vanilije, odnosno voća, osvježavajuće kreme i hrskavog posipa s lješnjacima i zobenim pahuljicama, za koji recept i postupak pripreme donosimo u nastavku.

image

Torta s jabukama, cimetom i vanilijom

PRIVATNA ARHIVA

SASTOJCI:

Kora:

  • 250 grama glatkog brašna
  • 100 grama šećera
  • 80 grama maslaca
  • 1 jaje
  • Vrećica praška za pecivo

Krema:

  • 500 mililitara mlijeka
  • 800 grama milerama
  • 2 vrećice praška za puding od vanilije
  • 150 grama šećera
  • 2 vrećice vanilin bourbon šećera

Nadjev s jabukama:

  • 6 velikih kiselijih jabuka
  • Kockica maslaca
  • 1 žličica cimeta
  • 2 vrećice vanilin bourbon šećera
  • Sok jednog manjeg limuna
  • Po potrebi (ovisno o jabukama) još malo šećera

Posip:

  • 4 žlice zobenih pahuljica
  • 4 žlice sjeckanih prženih lješnjaka
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • Oko 40 grama maslaca

PRIPREMA

Prvo pripremite koru. Pjenjačom umutite šećer i jaje. Dodajte brašno i prašak za pecivo. Na kraju sjedinite s komadićima hladnog maslaca. Povežite u kompaktnu, mekšu smjesu, oblikujte u disk, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko pola sata.

Pripremite nadjev s jabukama. Jabuke ogulite i očistite pa narežite na tanke fete. U dubljoj tavi zagrijte malo maslaca pa dodajte jabuke i ostale sastojke. Dinstajte 7-8 minuta, dok većina soka ne ispari. Prohladite na sobnoj temperaturi.

Ohlađenu koru razvaljajte i smjestite u okrugli kalup promjera 24-26 centimetara (dno i strane). Kalup prethodno premažite maslacem i obložite papirom za pečenje. Rasporedite otprilike pola količine dinstanih jabuka na dno.

Skuhajte puding – dio mlijeka pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i praškom za puding pa skuhajte u preostalom mlijeku. Odmah u vrući puding umiješajte mileram. Dobro povežite. Izlijte kremu po jabukama. Rasporedite ostatak dinstanih jabuka pa pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 40 minuta. U međuvremenu pripremite posip. Pomiješajte vanilin šećer s lješnjacima i pahuljicama. Dodajte im usitnjeni hladni maslac pa samo kratko pomiješajte prstima da dobijete mrvičastu smjesu. Nakon 40 minuta nakratko izvadite tortu iz pećnice i pospite je smjesom. Vratite i pecite još 30 minuta (ukupno se peče oko 70 minuta). Dobro ohladite!

Digitalna bilježnica

image
ANTE ČIZMIĆ CROPIX

Recepte Splićanke Tonke Petričević, po struci magistrice ekonomije, prati više od 37 tisuća ljudi, a sve je krenulo 2018. kada je, potaknuta pozitivnim reakcijama i upitima za svoje recepte po Facebook grupama posvećenima toj temi, odlučila otvoriti vlastiti profil.

"U početku mi je ta stranica služila kao digitalna bilježnica s pohranjenim receptima, koja mi je omogućavala spremanje i brzo dijeljenje recepata putem linka. Nakon nekog vremena otvorila sam i Instagram profil, a prve fotografije nastajale su bez ikakvog truda, u nekoliko sekundi. Dugo vremena imala sam samo nekoliko stotina pratitelja, ali nekoliko objava doseglo je značajniji broj ljudi. Tada su krenuli i upiti za suradnje o kojima sam ranije mogla samo sanjati... Treba biti strpljiv", rekla nam je nedavno Tonka i priznaje da su je za ime profila inspirirali Novi fosili s pjesmom "Tonka, reci cvrčak", kako je ljudi često pozdravljaju prilikom upoznavanja. "Bili smo na plaži, u pozadini su se čuli cvrčci i to je bilo to", prisjeća se svestrana kuharica koja preko dana vrijeme provodi na kampusu Sveučilišta u Splitu, gdje protekle dvije godine obnaša funkciju voditeljice Odjela za znanost i inovacije.

25. studeni 2025 08:19