BERISLAVA PICEK/CROPIX
Slatke ideje

Što za božićni desert? Donosimo prekrasne kolače koji će oduševiti svako nepce

Ako još niste sigurni koje bi kolače pripremali za nadolazeće blagdane, donosimo vam dva recepta u kojima će sigurno uživati.

Ako još niste sigurni koje bi kolače pripremali za nadolazeće blagdane, donosimo vam dva recepta u kojima će sigurno uživati.

Ako još tražite po internetu ili po knjigama recepte za nadolazeće blagdane, ne brinite se imamo rješenje za vas. Donosimo vam slatke deserte u kojima će zasigurno uživati vaši prijatelji tijekom božićnih i novogodišnjih zabava.

Rolice s kardamomom i narančom

SASTOJCI:

  • 470 g glatkog brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 50 g šećera
  • prstohvat soli
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 60 g otopljenog maslaca
  • 1 veće jaje

NADJEV:

  • korica dvije naranče
  • žlica kardamoma
  • žlica cimeta

ZA PREMAZIVANJE:

  • 50 g otopljenog maslaca

U mlako mlijeko dodati šećer i kvasac, pomiješati i pustiti da se zapjeni. U zdjeli pomiješati brašno i sol. Dodati zapjenjen kvasac, jaje i otopljeni maslac. Umijesiti glatko tijesto. Posudu s tijestom prekriti krpom te pustiti oko sat vremena da se diže. Tijesto se mora udvostručiti. Potom ga staviti na pobrašnjenu podlogu te razvaljati u oblik pravokutnika približnih dimenzija 55x30 cm.

image

Rolice s kardamomom i narančom

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Po tijestu rasporediti narančinu koricu (nešpricanu), cimet i kardamom. Tijesto preklopiti te lagano utisnuti krajeve. Nožem ili kotačićem za tijesto rezati trakice širine 1 centimetar. Veći lim obložiti papirom za pečenje. Tijesto u obliku trake omotati oko dva prsta i formirati oblik čvora. Kraj tijesta staviti s donje strane u sredinu da se tijesto prilikom pečenja ne deformira. Slagati jedan po jedan čvorić ostavljajući dva do tri centimetra razmaka između jer će prilikom pečenja još dodatno narasti. Oblikovano tijesto ostaviti oko 25 minuta da se još diže prije pečenja. Peći oko 25 minuta na 180 stupnjeva. Pečena peciva premazati otopljenim maslacem.

Gingerbread kolačići

TIJESTO:

  • 450 g brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • pola žličice soli
  • 1 žlica mljevenog cimeta
  • 1 žlica svježe mljevenog đumbira
  • prstohvat pimenta, pola žličice mljevenog klinčića
  • 125 g maslaca
  • 125 g smeđeg šećera
  • 180 g rižinog slada
  • 1 veliko jaje
  • 1 žlica ekstrakta vanilije

KREMA:

  • 80 g maslaca
  • 100 g krem sira
  • 180 g šećera u prahu
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 2 žlice mlijeka

U većoj posudi pomiješati brašno, sodu bikarbonu, sol, cimet, đumbir, piment i klinčiće te staviti sa strane. U drugu posudu za miksanje dodati jaje, rižin slad i ekstrakt vanilije te miksati dok se sve ne sjedini. Dodati suhe sastojke i miješati na niskoj brzini dok sastojci ne postanu mrvičasti. Rukama sve sjediniti, tijesto zamotati u prozirnu foliju, staviti u hladnjak na minimalno dva sata.

image

Gingerbread kolačići

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi, oblikovati uz pomoć kalupa. Kolačiće peći 10 - 11 minuta na 175 stupnjeva. Dok se keksi hlade, pripremiti kremu. U posudu za miksanje dodati sve sastojke i miješati dok smjesa ne postane glatka. Kremu staviti u slastičarsku vrećicu, kremu nanijeti na jedan keks, a drugi prisloniti na kremu. Po želji posuti šećerom u prahu.

Linker
27. travanj 2024 07:03