obožava kulinarstvo

Tiktokerica Maja Jalšovec s nama je podijelila omiljeni recept za blagdanske kolačiće

Na TikToku je prati nešto više od 118 tisuća pratitelja gdje objavljuje videa o raznim receptima, među kojima se ističu obroci do pet eura. U razgovoru nam je otkrila kako je ekonomiju zamijenila kulinarstvom, ima za budućnost.

Maja Jalšovec rođena je Zagrepčanka, a javnost ju upoznala u lanjskoj sezoni showa MasterChef, gdje je završila kao četvrta najbolja amaterska kuharica u Hrvatskoj. Osim sa sudjelovanjem u spomenutom showu, ova 34- godišnjakinja poznata je i po svom TikTok profilu gdje objavljuje recepte koji su postali pravi hit na društvenim mrežama, pogotovo serijal obroka do 5 eura. Iako mnogima to zvuči nemoguće, Maja videima dokazuje da je to ipak moguće. Njezine kreativne recepte prati nešto više od 118 tisuća ljudi, a iako je oduvijek gajila ljubav prema kuhanju, posao influencera joj se, kaže, dogodio sasvim slučajno. U razgovoru nam je simpatična Maja otkrila koja joj je najdraža svjetska kuhinja, gdje se vidi za deset godina, a podijelila je s nama i recept za svoj najdraži blagdanski kolač - vanilin kiflice.

Ljubav prema kuhanju, objašnjava, krenula je od rane dobi, već u osnovnoj školi. "Kada sam krenula u treći razred počele su smjene u školi pa sam jednostavno morala naučiti kuhati. Mama bi napravila lonac bolognesea, a ja sam dobila zadatak skuhati tjesteninu. U petom osnovne sam postala zadužena za nedjeljni ručak", našalila se Maja, dodajući da se svake nedjelje u njihovom domu jelo pečeno pile s mlincima za ručak. Ljubav prema kuhanju ostala je do danas, pa je Maja lani bila jedna od natjecateljica u showu "MasterChef". No, do kreiranja recepata na TikToku, kaže, došlo je sasvim slučajno nakon što je u svibnju 2021. godine dala otkaz u firmi u kojoj je radila. Želja joj je bila otvoriti vlastiti obrt za proizvodnju svježe tjestenine i objavljivati videa kako je radi. Međutim, na kraju je od ideje odustala jer, kako kaže, nije se mogla zamisliti kako svaki dan radi samo tjesteninu pa je započela kuhati ostala jela koja su joj se sviđala, a potom ih je počela i objavljivati.

image

Ljubav prema kuhanju krenula je od malih nogu, a htjela je otvoriti i svoj obrt za tjesteninu

VEDRAN PETEH/CROPIX

Njezin video serijal "5 eura obrok" postao je pravi hit, a kako kaže, na ideju je došla jer je je jednostavno željela napraviti izazov za samu sebe. Kad je tek krenula objavljivati recepte trošila je puno više novca na hranu.

"Prije se nisam ovako hranila, već bih u nedjelju na primjer skuhala lonac juhe ili lonac punjenih paprika i onda bih samo mijenjala priloge. Sada kako sam primorana spremati gotovo svaki dan nešto drugo, trošim izuzetno puno novca na hranu. Prvobitno sam htjela samoj sebi smanjiti troškove, a drugo pomoći ljudima, zato što je vjerojatno više od pedeset posto stanovništva u Hrvatskoj na rubu siromaštva", istaknula je Maja.

image

Poznata je i po obrocima do pet eura, gdje pratiteljima daje ideje kako za malo novca skuhati jela za obiteljski stol

VEDRAN PETEH/CROPIX

Što se tiče jela do pet eura tijekom blagdana kaže kako će ipak dignuti cjenovnu ljestvicu obroka koje će pripremati. "Sumnjam da će biti ispod pet eura, jer blagdani su ipak nešto raskošniji, ali da barem bude do deset eura. Mislim da se može nešto napraviti i s običnom piletinom i mlincima", istaknula je.

@maja_jalsovec obroci do 5 € dan četvrti. složenac od tikvica je tu jer nikad dovoljno recepata sa tikvicama #jednostavnirecepti #5eurarecept #tikvice #složenacodtikvica #budgetmeals ♬ original sound - Maja Jalšovec

Osim što snima videa i recepte, ovo ljeto je radila kao chef na jahti. "Bilo je poprilično naporno, nema dana stajanja. Zadužen si za obroke za šest ili osam ljudi i moraš kuhati doručak, ručak i večeru. Stvarno nema stajanja, ali upoznaš jako puno ljudi. Sve u svemu, bilo je to jako zanimljivo iskustvo", rekla nam je Maja koja od svjetskih kuhinja obožava talijansku. Ipak, najviše je fascinira francuska zbog raznih tehnika koje se ondje primjenjuju, pa do zahtjevne pripreme.

Prije nekoliko godina otkrila je da ima endometriozu, a kuhala je jela koja pomažu u borbi protiv spomenute bolesti i recepte je dijelila s pratiteljima. Na pitanje hoće li uskoro opet započeti serijal o jelima za endometriozu, kaže da bi htjela, ali da je malo ograničena - jer prosječan gledatelj neće gledati jela koja su većinom spremljena od lešo povrća. Osobama koje boluju od endometrioze savjetuje da izbace crveno meso i da jedu bijelo meso koje je iz domaćeg uzgoja. "Apsolutno nikakvo slatko, nikakvi zaslađivači i šećeri kao takvi, ugljikohidrati su nepovoljni. Potrebno je jesti lisnato povrće, korjenasto povrće i primjerice više jesti plavu riba - ona je zdravija", objasnila je Maja kojoj je promjena prehrane pomogla da smanji simptome bolesti.

image

Zahvaljujemo se Amelie Maksimir na dopuštenom fotografiranju Maje Jalšovec

VEDRAN PETEH/CROPIX

Iako je odustala od otvaranja obrta za tjesteninu, nije odustala od ideje o pokretanju vlastitog biznisa koji će naravno imati veze s kulinarstvom.

"Ali evo sada kako snimam, zapravo sam shvatila da je ono što publika najviše traži su pekarski proizvodi. U principu ja jako malo jedem kruha, ali mi je to probudilo ljubav prema tijestima kao takvima. Mislim da su ta tijesta izuzetno zahtjevna i tu se mogu upotrijebiti jako puno tehnika i voljela bih otići u Francusku na pola godine u pekaru ili pastry, naučiti sve što se može naučiti. I možda jednog dana eventualno otvoriti pastry shop", izjavila je.

Na pitanje gdje se poslovno vidi za deset godina, ne može dati konkretan odgovor, ali kaže da bi se privatno htjela preseliti iz Zagreba. "Živim tu cijeli život, rođena sam u centru i baš mi je počeo smetati beton", rekla je za kraj simpatična Maja, koja je s nama podijelila i svoj recept za vanilin kiflice koje su joj omiljeni blagdanska slastica.

Sastojci:

  • pola kile glatkog brašna
  • 330 grama maslaca
  • 180 grama šećera u prahu
  • 280 g mljevenih oraha
  • 2 vanilija šećera
  • malo ruma

Priprema

Sastojke zamijesite, napravite kiflice i pecite na 200 stupnjeva, pet minuta. Dok su još tople uvaljajte ih u šećer u prahu. Najbolje su za konzumiranje nakon što su odstajale dva dana.

Linker
09. ožujak 2024 06:11