Šimun Šitum
GASTRO

Tražite pincu? Imamo 8 prijedloga gdje kupiti slatku tajnu uskrsnog stola

Pinca, sirnica, jajarica - kako god je zvali - vrsta kruha začinjenog limunovom koricom i grožđicama, uz šunku, jaja i mladi luk, neizostavan je dio blagdanskog doručka, a ovo su najukusniji primjerci iz naših pekarnica i slastičarnica.

Pinca, sirnica, jajarica - kako god je zvali - vrsta kruha začinjenog limunovom koricom i grožđicama, uz šunku, jaja i mladi luk, neizostavan je dio blagdanskog doručka, a ovo su najukusniji primjerci iz naših pekarnica i slastičarnica.

NELLO

U pekarnici u istarskom mjestašcu Galižana, između Pule i Vodnjana, pince se peku od 1966. Isprva samo za obiteljski uskrsni doručak, no kako se pročulo da su odlične, krenuli su u proizvodnju pa ih danas prodaju u svim svojim lokalima koje su u međuvremenu otvorili u Puli. A bez obzira na moderne strojeve, pince se i dalje kod njih rade ručno, još uvijek po istom, starom obiteljskom receptu i samo za vrijeme Uskrsa. I još uvijek su jednako ukusne kao i prije. Njihovu kvalitetu prepoznali su i u Turističkoj zajednici Fažana, za koju peku pince duge 10 do 20 metara koje se u tom gradiću nude na Uskrsni ponedjeljak.

image

NELLO

FINE FOOD FAMILY GROUP

MAGNOLIA

Pince iz zagrebačke slastičarnice Magnolia među najboljima su u gradu. Pripremaju ih po klasičnom receptu, od brašna, šećera, soli, kvasca, limunove korice i, naravno, grožđica, a u uskrsnoj ponudi imaju male i velike pince te one u obliku pletenice. Osim pinci, za ove blagdane nude i druge prigodne slastice, poput krancleka, prhkog tijesta punjenog kremom od naranče, torte ukrašene u uskrsnom stilu, tartove u obliku zečića...

image

MAGNOLIA

ADELA MESIĆ

GLUTEN BIO

Za vrijeme fašnika svi su bili ludi za našim krafnama i zato smo ove godine odlučili ponuditi i pincu - kaže Valentina Pilaš, voditeljica proizvodnje u zagrebačkom dućanu Gluten Bio, specijaliziranom za jela koja ne sadrže gluten. Kao i druge slastice koje nude, pripremaju ih nadahnute receptima svojih baka. Budući da se bezglutensko brašno ne ponaša kao ono obično, potrebno je paziti na svaki detalj pa proizvodnja nije jednostavna. No, trud im se isplatio jer su njihove pince odlične. Mogu se nabaviti u dućanu ili naručiti preko njihovih stranica na društvenim mrežama.

image

GLUTEN BIO

VALENTINA PILAŠ

MELT

Bezglutenske pince nude se i u zagrebačkom Meltu, sladoledarnici, kafiću i bistrou sa zdravom hranom na početku Radićeve ulice, pokraj glavnog gradskog trga. Melt je najpoznatiji po odličnom sladoledu, no i pince su im jednako dobre: sočne, mirišljave i pune ukusa, ni previše, ali ni premalo slatke...

image

MELT

EDIS RASAVAC

KORICA

I u Korici, prvoj majstorskoj pekarnici u Zagrebu, već sedam godina za Uskrs rade odlične domaće pince, bez konzervansa i E-brojeva... Nude se u mini varijanti od 100 grama i klasične veličine od 450 grama. Jako su aromatične, s puno naribane korice limuna i naranče. U Korici ne štede na kvalitetnim sastojcima i to se osjeti jer su njihove pince jedne od najboljih u gradu.

image

KORICA

KORICA

NOEL BREAD & DELI

U pekarnici i dućanu s delicijama Noel Bread & Deli, koju je otvorio prvi zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom (Noel), peku sjajne pince koje se odlikuju mekanim, prozračnim i sočnim tijestom obogaćenim maslacem i jajima. Njihova je pinca punjena grožđicama, tostiranim bademima i kandiranom narančom - koju sami kandiraju. Recepturu su razvili glavni pekar Nikša Mandić i glavni chef Noela Bruno Vokal.

image

NOEL BREAD & DELI

Šimun Šitum

OŠ KOLAČ

Splitska slastičarka Tea Mamut u svojoj slastičarnici Oš kolač nudi zaista posebne pince, odnosno sirnice, kako se one nazivaju u Dalmaciji. Za razliku od tradicionalnih, u njenima nema bijelog brašna, jaja, šećera, suncokretova ulja, maslaca niti masti, nego ih priprema s pirovim brašnom, pireom od narančastog batata zbog kojeg su izrazito sočne te s uljem kokosa, rakijom i mirisnim limunima s Korčule.

image

OŠ KOLAČ

TEA MAMUT

KROŠTULA

Majstori iz artisan pekarnice Kroštula, čiji se proizvodi u Zagrebu prodaju u Boogie Labu, za Uskrs su pripremili novu, unaprijeđenu recepturu za pincu, kojoj uz vaniliju, citruse i rum dodaju cimet i rogač. Promijenili su i osnovno tijesto, koje je sada bogatije, sočnije i ukusnije, a istodobno, iako bez aditiva, puno duže traje. Osim pince, iz Kroštule dolazi i colomba, talijanski uskrsni specijalitet, i to u nekoliko različitih okusa.

image

KROŠTULA

FILIP POPOVIĆ
Linker
28. travanj 2024 09:33