ekskluzivna večera

U Esplanadu stiže slavni češki chef uz čije će se delicije piti - pivo s medom i lješnjacima

Etablirani chef Oldřich Sahajdák u svojoj je karijeri radio u prestižnim restoranima diljem svijet, kuha u jednom od najpoznatijih restorana u centru Praga s Michelinovom zvjezdicom, a sa svojim timom stiže u zagrebačku Esplanadu gdje će uz cheficu Anu Grgić Tomić pripremiti poseban gastro doživljaj.

Češki kuhar Oldřich Sahajdák suvasnik je i chef jednog od najprestižnijih restorana u srcu Praga, La Degustation Bohême Bourgeoise, koji je primio brojna priznanja, a deset godina zaredom ima prestižnu Michelinovu zvjezdicu. Sahajdák u Zagreb dolazi sa svojim timom kreativnih chefova kako bi s Anom Grgić Tomić, prvom damom Esplanadine kuhinje i cheficom godine 2022. prema izboru gastro vodiča Gault & Millau, pripremio ekskluzivnu večeru u restoranu Zinfandel‘s. Večera će se održati 26. travnja, a obzirom na ograničen broj mjesta, potrebna je rezervacija. Večer započinje gala dobrodošlicom u Lounge & Cocktail Baru, a nastavlja se večerom od pet sljedova uz odabrano vino i pivo. Cijena ovog iznimnog gastro događaja košta 195 eura po osobi.

image

Chef Oldřich Sahajdák

PRESS

Oldřich Sahajdák potpisuje jelovnik i za ovu prigodu priprema neka od svojih autorskih jela, kao i neke novitete u koje unosi dašak češke kuhinje s twistom. Gala večera će ujedno biti jedinstvena prilika za goste da uz svaki slijed kušaju neka od priznatih čeških vina i vrhunskih piva. Tartufi, čvarci, patka, mak te tamno pivo s medom i lješnjacima samo su neke od namirnica kojima će se ovaj virtuozni kuhar poigrati tijekom večeri.

image

Večera će se održati u Esplanadinom restoranu Zinfandel‘s

Arhiva hotela Esplanade

„Hotel Esplanade već godinama priprema gala večere uz gostovanja poznatih chefova s Michelinovim zvjezdicama. Drago mi je što nastavljamo tu tradiciju i što će naši gosti moći uživati u još jednoj gurmanskoj poslastici, osobito jer ovaj put jela dolaze u spoju s pivom i vinom iz Češke. Mnogi znaju da je Češka poznata po pivu, ali nisu imali priliku kušati odlično pivo koje stiže iz autentične češke pivovare Fenetra, kao ni vino koje također dolazi iz priznatih čeških vinarija poput Petr Koráb, Petr Kočařík, Vino Loigi i Dva Duby. Sigurna sam da će se i ove godine tražiti stol više”, naglasila je chefica Ana Grgić Tomić.

image

Kuhinja u La Degustation Bohême Bourgeoise

PRESS

A češkom chefu kuhanje je u genima. Njegovi roditelji, kao i baka i djed, također su bili kuhari te je odrastao gajeći ljubav prema hrani i kuhanju. Iako je u svojim tinejdžerskim danima želio postati nogometna zvijezda što mu se nije ostvarilo. I preostalo mu je samo jedno – da postane vrhunski chef. Od 1989. godine bavi se kuhanjem, a vrlo brzo odlučio je napustiti svoju rodnu Češku i praksu odraditi daleko od domovine. Nakon što je proveo tri godine u Njemačkoj, otišao je u Novi Zeland, zatim u SAD te Italiju i Portugal. Umjesto da sanja o radu u velikim, poznatim restoranima, Oldřich je odabrao manja mjesta i sela, gdje je upoznao lokalnu tradicionalnu hranu svake zemlje i učio kuhati s nekima od najboljih chefova. Nakon iskustva u inozemstvu odlučio je da Prag dobije restoran u kojem se priprema hrana s najboljim lokalnim proizvodima i gdje se prema gostima odnosi kao o prijateljim. U svom restoranu poslužuje isključivo tradicionalna jela od svježih sezonskih namirnica s modernim pomakom. Kod chefa Oldřicha Sahajdáka zbog oslanjanja na lokalno i sezonski, jelovnik se kreira svaki dan, ovisno dostupnost namirnica.

image

Sahajdákov slavni tartar biftek

PRESS

Jela ne voli potpisivati jer želi svakodnevno rasti, isprobavati različite namirnice i stapati ih u nove okuse, no tartar od govedine i sendvič s tartufima njegova su autorska jela koja se poslužuju od samog otvaranja restorana, pa je po njima postao i prepoznatljiv. Njegovo kuhanje donijelo je veliku popularnost restoranukoji je postao nezaobilazna adresa i mnogih slavnih osoba koji dolazeposlom ili razonodom u glavni grad Češke.

Linker
01. ožujak 2024 21:26