Plant based

Veganski Uskrs: Plata, buhtle i maritozzi za blagdanskim stolom oduševit će baš sve

Donosimo tri recepta po principu plant based prehrane koja su idealna za uskršnje dane pred nama.

Bliži se Uskrsni vikend, dani su to kada se obitelji okupe i uz bogate obroke kao i slasne kolače opraštaju od duge zime. Ako u obitelji imate vegetarijance ili vegane vjerojatno imate neki skriveni "as" u rukavu kad su u pitanju recepti prilagođeni takvoj vrsti ishrane. No ideja za raskošne i blagdanske obroke nikad nije na odmet. Zato je Matei Negovetić, koji stoji iza profila Plant based full of taste podijelio s nama čak tri recepta idealna za ove blagdanske dane. Jedno jelo je slano - veganska peka -baš kao i tradicionalna sastoji se od više vrsta povrća među kojima središnje mjesto zauzima krumpir, no umjesto mesa ili nekog morskog specijaliteta u peci se peče tofu.

Uz to imamo dva slasna kolača, jedno je od dizanog tijesta, a drugo je slastica s kremom iz Italije, koja će zadovoljiti sve ukuse i okuse, a zbog svoje veganske recepture ipak su nešto lakši i ne opterećuju organizam kao tradicionalni kolači s mnogo jaja, maslaca, vrhnja i slično... Uskršnje buhtle s čokoladom i grožđicama i maritozze u veganskoj verziji uz recepte Mateija Negovetića.

Veganska peka

Sastojci (za 3 osobe):

  • 400g svježeg tofua
  • 1,5 kg krumpira
  • 3 veće tikvice
  • 3 rog paprike
  • 0,2l bijelog vina
  • začini: sol, papar, crvena paprika, chilli, ružmarin, maslinovo ulje
image

Veganska peka

MATEI NEGOVETIC

Priprava

1. Krumpir narežite na ploške, te ga kuhajte u slanoj vodi desetak minuta, dok ne bude malo mekan. Ocijedite ga i stavite da se ohladi. Tikvice narežite na ploške, te ih posolite kako bi izašao višak vode i ostavite da stoje oko 15 minuta. Rog paprike narežite na trakice.

2. Tofu izvadite iz pakiranja, te zamotajte u papirnati ručnik, pritisnite nečim teškim i ostavite da stoji 15 minuta. Nakon tog vremena, narežite ga na ploške te marinirajte u mješavini maslinovog ulja, soli, crvene paprike i chillija.

3. Ploške tikvica prepržite na grill tavi, nekoliko minuta sa svake strane. Kad završite s tikvicama, kratko prepržite i trakice rog paprika. Odložite sa strane. Stavite grijati pećnicu na 200 stupnjeva.

4. U posudi pomiješajte vino, sol, papar, crvenu papriku, chilli i ružmarin te dodajte još 100 ml vode. Na dno okrugle posude stavite malo ove mješavine i maslinovog ulja. Poslažite povrće ukrug - krumpir, tikvice i rog paprike te na vrh poslažite ploške tofua. Prelijte s mješavinom vina, vode i začina te još prelijte s malo maslinovog ulja.

5. Pecite u pećnici 25 minuta prekriveno s aluminijskom folijom na 200 stupnjeva Celzijusa, nakon toga maknite foliju i pecite još 30 minuta. Na pola vremena pečenja bez folije, okrenite ploške tofua, kako bi se ravnomjerno ispekao.

Uskršnje buhtle s čokoladom i grožđicama

Sastojci (za 12 buhtli):

  • 250ml sojinog mlijeka + 50ml
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • 500g brašna
  • 100g čokolade za kuhanje
  • 100g šećera + 50g
  • 50g margarina
  • ekstrakt vanilije
  • 2 žlice heljdinog brašna
  • žlica ekstrakta vanilije
  • korica jedne naranče
  • 50g grožđica
  • 6 žlica vode + 3 žlice šećera (za premazivanje)
image

Uskršnje buhtle veganske

MATEI NEGOVETIC

Priprava

1. U jednoj posudi zagrijte 250 ml mlijeka i kad bude mlako, umutite dvije vrećice kvasca i ostavite desetak minuta da stoji kako bi se aktivirao kvasac. U drugoj posudi rastopite margarin. Grožđice namočite u vrućoj vodi i ostavite da stoje desetak minuta.

2. U jednoj zdjelici pomiješajte 50 g šećera, koricu naranče i ekstrakt vanilije. U drugoj zdjelici pomiješajte heljdino brašno, rastopljeni margarin i 50 ml mlijeka dok ne dobijete homogenu smjesu.

3. U veliku posudu prosijte brašno, dodajte 100 g šećera te dodajte sve sastojke - mješavinu mlijeka i kvasca, mješavinu šećera i korice naranče, mješavinu heljdinog brašna i margarina i namočene grožđice. Rukama izradite tijesto dok se sastojci ne sjedine. Prebacite na pobrašnjenu podlogu i mijesite do deset minuta, dok ne dobijete svilenkasto tijesto. Čokoladu za kuhanje narežite na sitne komadiće, te umijesite u tijesto. Vratite tijesto u posudu, prekrijte krpom i ostavite da se diže do dva sata.

4. Nakon dizanja, izvadite tijesto i kratko ga premijesite. Narežite tijesto na 12 jednakih dijelova i od svakog dijela izradite kuglu. Poslažite ih u okrugli protvan na papir za pečenje i prekrijte krpom i ostavite da se dižu još pola sata.

5. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Svaku kuglu tijesta premažite mješavinom vode i šećera. Pecite ih u pećnici 25 - 30 minuta dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.

Opcionalno, ako želite napraviti ‘križeve‘ na buhtlama, prije pečenja izradite pastu od pet žlica brašna, jedne žlice šećera u prahu, sok od pola limuna i pet žlica vode. Sve sastojke pomiješajte dok ne dobijete gustu pastu. Stavite tu pastu u vrećicu za ukrašavanje i na svakoj buhtli napravite križ.

Veganski maritozzi

Sastojci (za 8 komada):

  • 450g glatkog brašna
  • 250ml + 50ml sojinog mlijeka
  • 100g šećera
  • 50ml ulja
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 naranča
  • 200ml kokosove kreme
  • 50g šećera u prahu
image

Veganski maritozzi

MATEI NEGOVETIC

Priprava

1. U posudi zagrijte 250 ml sojinog mlijeka, 5 g šećera i ulje. Zagrijte dok mješavina ne bude mlaka. Usipajte kvasac unutra, promiješajte te ostavite da stoji desetak minuta, dok se kvasac ne aktivira.

2. U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, te koricu naranče. Iscijedite sok od naranče te dodajte brašnu. U istu posudu ulijte mješavinu mlijeka, šećera i ulja. Izradite tijesto, mijesite do pet minuta te ostavite da se diže dva sata na toplom.

3. Nakon što se tijesto diglo, kratko ga premijesite te ga raspodijelite na osam jednakih dijelova, otprilike po 100 g svaki. Od svakog komada napravite oblik kugle te ih poslažite na papir za pečenje, pokrijte krpom i ostavite da se dižu još pola sata.

4. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U posudici pomiješajte 50 ml sojinog mlijeka i 10 g šećera u prahu te premažite svaki komad tijesta. Pecite 16 - 18 minuta, dok ne budu zlatnosmeđe boje izvana. Ostavite da se ohlade barem desetak minuta.

5. U posudi pomiješajte kokosovu kremu i 20 g šećera u prahu. Mikserom izradite kremu, dok ne dobijete teksturu šlaga. Svako pecivo prerežite po dužini i napunite s kremom te posipajte sa šećerom u prahu.

Linker
18. travanj 2024 15:53