Bivša misica i supruga našeg umirovljenog košarkaša Dina Rađe samo za Gloria Delicije otkriva kako izgleda novogodišnja večer s prijateljicama u njezinom domu.
Za Viktoriju Rađu (48) hrana je oduvijek bila mnogo više od pukog utaživanja gladi. Ljubav prema kuhanju, kaže bivša misica i supruga umirovljenog košarkaša Dina Rađe, naslijedila je od svojih roditelja jer je u njihovoj obitelji omiljena tema oduvijek bila hrana. Ne može se ni sjetiti prvog jela koje je skuhala - ne zato što je bilo davno, nego zato što stalno kuha. Osim obitelji, svoje specijalitete rado priprema i najbližim prijateljicama. Već godinama je novogodišnja večer kod nje rezervirana upravo za žensko druženje, a to im je, ističe, omiljeni ritual koji nikada ne preskaču.
Tako je i ove godine za naš gastro specijal Delicije okupila svoje najdraže žene s kojima će provesti "najluđu" noć: voditeljicu Miju Kovačić (42), plesačice Paulu (32) i Petru Jeričević (33) te kostimografkinju Eminu Kušan (48) - prijateljice s kojima je nerazdvojna još od 2019. kada su zajedno sudjelovale u showu "Ples sa zvijezdama".
Njihova druženja, dodaje, izgledaju baš kao prava ženska - putovanjam, kino, kazalište, ručkovi i razna događanja, ali najčešće završavaju upravo kod nje doma. "Petra čak ima i vlastito mjesto na mom kauču, s dekicom, i nitko mu ne smije prići", kaže Viktorija sa smješkom, koja je ovaj put za prijateljice pripremila i nekoliko svojih provjerenih blagdanskih favorita.
Za neka jela koja je spremila donosimo i recepte: od nezaboravne Torte od tri boje, koju Viktorija odmilja zove Dinova torta jer je njezin suprug obožava, preko obiteljske buzare sa škampima, recept koji joj je prenijela majka, preko osvježavajuće salate od cikle, tradicionalnih Tetinih fritula pa sve do savršeno pečene hobotnice s krumpirom.
Torta od tri boje (aka Vikina torta/Dinova torta)
Sastojci:
- 30 grama maslaca
- 10 grama šećera u prahu
- 8 manjih jaja
- 400 grama mljevene čokolade
- 250 grama oraha, badema ili lješnjaka
Priprema:
Na omekšani maslac na sobnoj temperaturi dodati šećer i tući mikserom dok se ne dobije gusta smjesa. Zatim dodati jedan po jedan žumanjak (prvo odvojiti bjelanjke od žumanjaka i od bjelanjaka napraviti snijeg). Smjesu od žumanjaka, žutu i gustu, pomiješati s orašastim plodovima. Na kraju ručno umiješati snijeg od bjelanjaka. Jednu trećinu smjese peći u pećnici 10-ak minuta na 200 stupnjeva. Kad je gotovo, okrenuti na pladanj na koji se poslužuje torta, uliti ostatak smjese i sve zajedno staviti u hladnjak. Nakon nekoliko sati, dodati šlag pjenu.
Salata od cikle
Sastojci:
- 3 velike cikle
- 200 grama mladog kozjeg sira
- šaka pecan oraha
- 1 crveni luk
- prstohvat soli
- maslinovo ulje
- aceto balsamico ocat
Priprema:
Skuhati cikle i narezati ih na manje kockice. Dodati kozji sir, šaku oraha i crveni luk. Sve zajedno zatim začiniti maslinovim uljem, prstohvatom soli i prošarati aceto balsamico octom.
Fritule (takozvane Teta Ivnine fritule)
Sastojci:
- 150 grama običnog glatkog brašna
- 2 žlice šećera
- 2 jaja
- 2 manja jogurta
- 100 grama grožđica
- 1 prašak za pecivo
- vanilin šećer
- korica od limuna i naranče
- prstohvat soli
- malo ruma i rakije
- šećer u prahu
Priprema:
Sve sastojke umutiti zajedno. Umočiti žlicu u vodu, uzeti malo smjese i drugom žličicom ispuštati u vruće ulje. Pečene fritule posipati šećerom u prahu ili umočiti u kristal šećer, šećer s cimetom ili po želji.
Crvena buzara sa škampima (specijalitet Viktorijine majke)
Sastojci:
- 2 kg škampa
- 4 srednja luka
- pola glavice češnjaka
- 1 svežanj peršina
- maslinovo ulje
- smiksani umak od crvenih pelata (da nisu komadići)
- 2 žlice koncentrata od rajčice
- riblji temeljac od riblje juhe
- 1,5 dcl bijelog vina
- prstohvat soli
- prstohvat papra
- 250 grama špageta (tjestenina)
Priprema:
Lagano prepržiti škampe, luk, češnjak i peršin na maslinovom ulju. Dodati smiksane pelate i koncentrat, podliti ribljim temeljcem i još malo kuhati. Uliti bijelo vino. Kad je smjesa 70 posto kuhana, dodati škampe i kuhati još malo, podlijevajući ribljim temeljcem. Začiniti solju i paprom. Izvaditi škampe u posudu. Skuhati špagete, dokuhati ih u buzari i dodati škampe. Na kraju dodati još malo maslinovog ulja.
Hobotnica s krumpirom
Sastojci:
- 1 hobotnica
- maslinovo ulje
- 1 kg baby krumpira
- 10-ak manjih ljutika/luka
- nekoliko komada duguljastih cherry rajčica
- sol
- papar
- malo vegete
- chili
- pola čaše vina
Priprema:
Staviti očišćenu hobotnicu na led da omekša. Kad se odledi, kuhati je u vodi, a zatim odrezati po dva kraka i zaliti maslinovim uljem. Dok hobotnica stoji u maslinovom ulju, očistiti krumpir, ljutiku i cherry rajčice, začiniti solju, paprom i začinima po želji, zaliti maslinovim uljem i vinom i pustiti da odstoji. Staviti hobotnicu, krumpir i povrće u protvan, pokriti folijom i peći u pećnici na 220 stupnjeva. Nakon pola sata maknuti foliju i peći još sat vremena.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....