CROPIX
odlazak akademika

Hrvatski književnik Tonko Maroević iznenada preminuo na Hvaru

Tonko Maroević, književnik, kritičar i povjesničar umjetnosti ostavit će nenadoknadivu prazninu u hrvatskom kulturnom životu.

Hrvatski književnik, povjesničar umjetnosti i publicist akademik Tonko Maroević umro je iznenada u utorak poslijepodne u svom domu u Starom Gradu na otoku Hvaru, potvrđeno je Hini iz HAZU.

Pjesnik, esejist, prevoditelj, ponajviše s s talijanskoga jezika te istraživač suvremene hrvatske umjetnosti rođen je u Splitu 1941. godine, a podrijetlom je is Starog Grada na Hvaru, gdje je u svom domu iznenada preminuo u utorak.

Diplomirao je komparativnu književnost i povijest umjetnosti te doktorirao temom Likovna umjetnost u hrvatskoj književnosti od moderne do danas.

Maroević je imao zaista bogatu karijeru: bio je znanstveni savjetnik na Institutu za povijest umjetnosti i profesor katedre povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, redoviti član HAZU-a i potpredsjednik Matice hrvatske.

Sustavno je pratio suvremeno hrvatsko pjesništvo, ali i stariju hrvatsku književnost te se bavio talijanističkom problematikom.

Njegovi eseji i kritike skupljeni su u više knjiga: Dike ter hvaljenja, 1986., Zrcalo adrijansko: obilježja hrvatsko-talijanskog jezičnog dijaloga, 1989., Klik!: trenutačni snimci hrvatskog pjesništva, 1998., Pohvala pokudi, 1998., Družba da mi je: domaći književni portreti, 2008., Skladište mješte sklada, 2010.

Sastavio je antologije hrvatskog pjesništva 1971.–95. Uskličnici (1996.) i 1996.–2019. Svjetlaci (2019.) te antologije katalonskoga pjesništva Bikova koža (1987.) i Riječi za jedan lapidarij (2018.).

Istraživao je suvremenu hrvatsku likovnu umjetnost. Objaviljivao likovne kritike i rasprave u stručnim časopisima i novinama. Autor je i više monografija o hrvatskim umjetnicima.

Maroević je dobitnik nagrada Poeta oliveatus na manifestaciji Croatia rediviva: Ča, Kaj, Što – baštinski dani (1997.), “Tin Ujević”, za zbirku pjesama “Trag roga ne bez vraga” (1988.) te Plaketa “Dobrojutro, more”, s pjesničkih susreta u Podstrani (2011.). Javio se zbirkama pjesama u prozi Primjeri (1965.) i Slijepo oko (1969.) u okviru generacijske “razlogovske” poetike.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je u utorak izraze sućuti u povodu iznenadne smrti akademika Tonka Maroevića, istaknuvši kako odlazak tog cijenjenog pjesnika, povjesničara i prevoditelja ostavlja nenadoknadivu prazninu u hrvatskom kulturnom životu.

Čitajte i...

Uz odar Rajka Dujmića ipak će biti počasna straža, a govor će održati njegov veliki prijatelj

Za umjetnike diljem svijeta: Poznata hrvatska pijanistica prazni ciparski teatar napunila čarobnim zvucima

Hvalevrijedan projekt Lisinskog: Glazba velikih zvijezda dostupna je samo jednim klikom

Linker
27. ožujak 2023 04:28