KAKVA ŽENA

Stigao prvi teaser trailer! Zašto je Janet Jackson kraljica popa i žena koja je pomicala granice otkriva novi dokumentarac

Prvi nastup odradila je kao sedmogodišnjakinja, a danas najviše uživa u ulozi majke četverogodišnjeg sinčiča Eisse.

Za dobrim konjem se uvijek praši - kaže narodna mudrost, pa nije čudo da je već prva najava povodom skore premijere dokumentarnog filma o pjevačici Janet Jackson (55), izazvala je kontroverze.

Kolegica Lizzo među prvima ga je pogledala na njezinom Instagramu i čestitala svojoj "kraljici popa", kako ju je prozvala. Nije trebalo dugo čekati da obožavatelji jedine i prave kraljice popa Madonne ustanu na sve četiri i utvrde kako je samo Louise Ciccone dostojna te titule. Madonna se, naravno, nije oglasila i nedostupna je za komentare, te pušta druge da za nju odrađuju prljavi posao.

Dokumentarac 'Janet' snimljen je povodom velikog jubileja - 40. godišnjice njezinog prvog albuma.

U prvom traileru pojavljuju se pjevačice Missy Elliott, Paula Abdul i Mariah Carey koje govore o tome kako je Janet Jackson utjecala na njihove muzičke afinitete i glazbeni izraz, a pojavljuju se i kućne video snimke malene Janet u igri s osam godina starijim bratom Michaelom. A brat Tito Jackson, 13 godina stariji od nje, u njemu je jednostavno zaključio: "Janet će za mene uvijek ostati moja mala sestrica."

Čitajte i: Stiže dvodijelni dokumentarac o Janet Jackson: U njemu će glazbena diva govoriti o smrti brata Michaela

Četverosatni dokumentarac redatelja Bena Hirscha sniman je punih pet godina, a premijerno će se prikazati u dva dijela u siječnju 2022. na internetskim kanalima Lifetime i A&E.

Kasno majčinstvo i tragedija u obitelji

Film započinje prikazom Janetinog tugovanja za pokojnim ocem Josephom Jacksonom, glavom i pokretačem glazbene obitelji, ali i patrijarhalnim tiraninom, koji je u 90. godini preminuo 2018. Druge ključne točke dokumentarca su Janetino kasno majčinstvo, tragična smrt osam godina starijeg brata Michaela Jacksona u lipnju 2009. i nastup na Super Bowlu, finalnoj utakmice američkog nogometa 2004. s Justinom Timberlakeom, koji se izrodio u jedan od najvećih televizijskih skandala u povijesti.

image
Janet Jackson i Justin Timberlake 2004. na Super Bowlu.
HAHN LIONEL/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Tijekom izvedbe pjesme 'Rock Your Body' koju su otpjevali u duetu Timberlake je je rasporio Janetin kostim, a njezina desna dojka putem malih ekrana ušla je u domove 140 milijuna gledatelja.

Afera bradavica (na engleskom 'nipple gate') završila je javnim isprikama izvođača, tv producenata i glavešina, ali i osmogodišnjom istragom savezne komisije kojom se nije uspjela dokazati ničija izravna odgovornost za to moralno posrnuće.

Čitajte i: Čitajte i: Na HBO dolazi dokumentarac o Tini Turner: Donosi potresnu priču o nasilnom braku iz kojeg je jedva pobjegla

image
Janet Jackson i njezin pokojni brat Michael Jackson.
SCOTT FLYNN/AFP/PROFIMEDIA SCOTT FLYNN/AFP/PROFIMEDIA

- Ovo je moja priča, a moj život prikazan je potpuno subjektivno kroz moje oči, a ne kroz tuđi pogled - kaže Janet Jackson.

Rođena je 16. svibnja 1966. kao Janet Damita Jo Jackson, najmlađe, deseto dijete u obitelji Katherine Esther i Josepha Waltera Jacksona, lovca na glazbene talente, menadžera i producenta.

image
Janet Jackson i sin Eissa.
NEWMEDIAIMAGES/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Prvi nastup odradila je kao 7-godišnjakinja u casinu MGM u Las Vegasu, a kao 10-godišnjakinja postala je izvođačica u obiteljskom TV showu The Jacksons, a od 1982. do danas posvetila se solo karijeri. Objavila je 11 studijskih albuma, prodanih u ukupnoj nakladi većoj od stotinu milijuna, i stekla osobno bogatstvo čija se vrijednost procjenjuje na 190 milijuna dolara.

Iza nje su i tri braka s pjevačem Jamesom DeBargeom (razveli su se nakon svega 14 mjeseci), pjevačem i koreografom Reneom Elizondom Jr.-om (zajedno su izdržali devet godina), te s katarskim biznismenom Wissamom Al Manom. S milijarderom sa zapadne obale Perzijskog zaljeva 3. siječnja 2017. dobila je sina Eissa Al Mana s kojim živi u Londonu.

Linker
20. travanj 2024 01:01