Bookstagrammeri

Što je zajedničko Reese Witherspoon, Kaiji Gerber i Oprah Winfrey? Imaju svoj klub!

Na društvenim mrežama procvali su "BookTokkersi", "bookstagrammeri", literarni podcasti, piše New York Times, pa je tako glumica Emma Roberts prije pet godina pokrenula na Instagramu danas vrlo popularan klub literarni klub "Belletrist" sa svojom najboljom prijateljicom.

Nakon što je Oprah's Book Club sredinom devedesetih "probio led" i promijenio izdavačku industriju, klubu čitačica s holivudskim karijerama pridružili su se deseci novih imena. Neke su, poput Reese Witherspoon i same napisale knjigu "The Whiskey in a Teacup" pa su ponukane odazivom čitača pokrenule literarni klub, dok su manekenka Kaia Gerber te glumice Emma Roberts i Karah Preiss, osvježenje među zvijezdama koje pasionirano čitaju. I pričaju o tome... Da, svima prenose što su "ulovile" u knjižarama, što ih je ponijelo na stranicama odabranog naslova, zašto im se nečiji stil pisanja sviđa, što ih odbija ili uspavljuje, čije ih riječi o društveno značajnim temama nadahnjuju i potiču na akciju jer lijepa književnost nije jedina za kojom posežu osnivačice klubova čitača s tisućama, stotinama tisuća sljedbenika, pa i puno više, govorimo li o Oprah Winfrey.

image

Osim što voli čitati, Reese Whiterspoon napisala je knjigu 'The Whiskey in a Teacup'

MATT BARON/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Angažirane čitateljice

Primjerice, manekenka Kaia Greber, kćer Cindy Crawford, među prima je promovirala knjigu eseja svoje kolegice Emily Ratajkowski "My Body" na čijim je stranicama progovorila o zlostavljačkom, mizoginom ponašanju pjevača Robina Thickea na snimanju spota "Blurred Lines", a online raspravi o esejima pridružila se i njezina slavna majka.

Čitajte i: Glumica Emily Ratajkowski u svojoj prvoj knjizi 'ogolila' dušu: Piše o traumatičnom seksualnom zlostavljanju poznatog glazbenika

image

Manekenku Kaiju Gerber često viđamo s knjigom u ruci jer u pauzama od posla uživa čitati.

SPLASH/PROFIMEDIA
image
THE IMAGE DIRECT/PROFIMEDIA

Na društvenim mrežama procvali su "BookTokkersi", "bookstagrammeri", literarni podcasti, piše New York Times, pa je tako glumica Emma Roberts prije pet godina pokrenula na Instagramu danas vrlo popularan klub literarni klub "Belletrist" sa svojom najboljom prijateljicom. Početna ideja toliko je napredovala da je poslovno vođenje kluba preuzela Karah Preiss, Emma Roberts još uvijek stiže voditi kreativan dio, a njihovo okupljalište ljubitelja čitanja s Instagrama prelazi i na Netflixu, Huluu i HBO Maxu. U početku su ih svi sumnjičavo pitali:"Klub knjiških moljaca na Instagramu? Jeste li sigurne?"

image

Prijateljice Karah Preiss and Emma Roberts pokrenule su literatni klub Belletrist.

MARION CURTIS/STARPIX FOR BOOKCLUB/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Kako god bilo, knjige su nam zbog pandemije ili mimo nje, ponovno postale najbolji prijatelji, a spokojni trenuci s njima luksuz kojeg se ne želimo odreći. Istomišljenici se okupljaju u grupe i zajedno čitaju odabrano djelo pa jednom mjesečno dijele sud o pročitanom, posuđuju si knjige i otiskuju se na putovanja kakva nam samo knjige mogu darovati. Iskustva šeraju preko specijaliziranih platformi poput Goodreadsa ili posjećuju online klubove pasioniranih čitača. Među njima je i Glorijin književni klub.

image

Oprah Winfrey već godinama vodi izuzetno popularan book club

FACE TO FACE/PROFIMEDIA

Čitanje je trend

"Svakog mjeseca predstavit ćemo našu knjigu mjeseca i pozvati vas da je zajedno pročitate. Pet čitateljica dobit će svoj primjerak knjige, a organizirat ćemo i druženja na kojima ćemo u opuštenoj atmosferi razmijeniti svoja iskustva i razmišljanja o Glorijinoj knjizi mjeseca. Osim čitateljica, u naš književni klub uključit ćemo i poznate osobe koje će nam se pridružiti u promoviranju čitanja. Jer kako je naglasio nobelovac Llosa: Moramo nastaviti sanjati, čitati i pisati, jer je to najbolji način koji smo pronašli da ublažimo našu smrtnost, da pobijedimo koroziju vremena i da nemoguće učinimo mogućim", piše za Gloria hr. moderatorica kluba i zamjenica glavne urednice Glorije, Livia Čveljo.

Čitajte i: Nema više nade: Seksi vojvoda iz 'Bridgertona' šokirao obožavatelje vrlo razočaravajućim vijestima

Učlanite se u Gloria Book Club i čitajte s nama!

Linker
15. travanj 2024 23:01