VIKEND PREPORUKA

Avanturistički vikend u gradu na Dravi uključuje i natjecanje u jedenju ljutih pilećih krilaca

Maribor je drugi grad po veličini u Sloveniji, a najbolje ga je posjetiti potkraj ožujka kad se u njemu održava festival čilija i čokolade.

Kažu da se suprotnosti privlače, a dobar primjer za to su ljuto i slatko, koji zajedno čine okosnicu gastro festivala u Mariboru. Nakon dvije godine stanke zbog pandemije, na Trgu Leona Štuklja se naime 25. i 26. ožujka održava Međunarodni festival čilija i čokolade, kojim se u drugom po veličini gradu u Sloveniji otvara sezona gradskih događanja na otvorenom.

image

Glavni trg u povijesnom središtu grada potpuno je renoviran lanjske godine

SHUTTERSTOCK

Na festivalu će se predstaviti više od 40 izlagača, a organizira se i bogat popratni program, degustacije, kreativne radionice, zabavna natjecanja poput Hot Wings Competition Slovenija - u jedenju ljutih pilećih krilaca, izbor najboljeg čili umaka...

Čitajte i: Kako je jedna od najopasnijih zemalja svijeta postala privlačna digitalnim nomadima

Posjetitelji će moći razgovarati s majstorima čili umaka, proizvođačima kravljih i kozjih sireva sa čilijem, vina i piva sa čilijem i drugih ljutih delicija te majstora čokolade i slastica te ih pitati za recepte. Djecu i odrasle ljubitelje slatkoga očekuju čokoladne fontane, čokoladni pršut i kebab, kroasani sa čokoladom... Tu je i ponuda ulične hrane s jelima iz Street Food Marketa Maribora i Street Food Marketa Austrija te još mnogo toga što će obogatiti vikend u Mariboru, gradu na rijeci Dravi, s lijepom starinskom jezgrom oko glavnog trga, renesansnom Gradskom vijećnicom i gotičkom katedralom iz 12. stoljeća.

image

The oldest wine tree in the world, Maribor, Slovenia, older than 400 years, captured in the summer 2020

DEPOSITPHOTOS

U Mariboru se može vidjeti i Stara trta, najstarija vinova loza na svijetu, koja je narasla više od dva metra u visinu i grana se više od 15 metara u širinu. Posađena je prije više od četiri stoljeća na južnoj strani kuće u današnjoj Vojašniškoj ulici, a i danas na njoj raste grožđe. U blizini današnje tržnice može se pak vidjeti obrambena kula iz 14. stoljeća, u Gregorčičevoj je ulici ostala sačuvana Čeligijeva kula, također dio nekadašnjih obrambenih fortifikacija, a kasnije je, u 18. stoljeću, u njoj osnovana prva mariborska pivovara. Vrijedi se prošetati i Lentom, starim dijelom Maribora uz obalu Drave, nekadašnjem pristaništu za riječne splavi, gdje se od 1986. ljeti održava veliki kazališni i glazbeni festival. U blizini Maribora je barokni dvorac Betnava, koji je tijekom povijesti promijenio niz gospodara, a danas je u vlasništvu mariborske nadbiskupije.

image

Maribor je drugi najveći slovenski grad i leži na obalama Drave

SHUTTERSTOCK

Ljubitelji prirode mogu se prošetati gradskim parkom s tri umjetna jezerca, gradskog parka s tri umjetna jezera, paviljonom, promenadom i restoranima ili se uputiti na obližnje Pohorje, čiji se najviši vrh uzdiže do 1543 metra nad morem. Zimi je na Pohorju, s kojeg se Maribor vidi kao na dlanu, veliki skijaški centar koji je atraktivan i u ostala godišnja doba, ne samo ljubiteljima adrenalinskih sportova kao što je brdski biciklizam, nego i izletnicima svih dobi i kondicije.

image

Prošećite Mestnim parkom i uživajte u prirodi u središtu grada

SHUTTERSTOCK
Linker
02. ožujak 2023 15:43