PROJEKCIJE NA OTVORENOM

Ponta Lopud Festival promovira i slavi film, suvremenu umjetnost i gastronomiju: Evo kakav vas program očekuje!

Prvi Ponta Lopud Festival na otoku Lopudu uz seriju filmskih masterclassova oskarovca Pawela Pawlikowskog donosi i filmske projekcije na otvorenom te posebna gourmet iskustva!

U nadahnjujućem okruženju ljepote mediteranskog otoka Lopuda, smještenog svega nekoliko nautičkih milja od UNESCO-ovog Dubrovnika, u razdoblju od 1. do 5. srpnja ove godine održat će se prvo izdanje Ponta Lopud Festivala u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom, najcjenjenijim filmskim događanjem u regiji.

Ponta Lopud donosi ekskluzivne filmske projekcije na jedinstvenim lokacijama pod zvijezdama, kreativne susrete filmskih profesionalaca i zaljubljenika u filmsku umjetnost te jedinstvena gourmet iskustva i druženja u opuštenoj atmosferi otoka Lopuda poznatog po kvalitetnoj, organskoj mediteranskoj hrani i kvalitetnom umijeću življenja. Posebna pažnja posvećena je i ‘suživotu’ domaćeg stanovništva i festivalskih gostiju kroz aktivno uključivanje otočana u brojna programska događanja i kroz posebne gourmet ponude za sudionike i posjetitelje u otočkim restoranima te prezentacije lokalnih proizvoda i običaja.

image
Od 1. do 5. srpnja ove godine održat će se prvo izdanje Ponta Lopud Festivala
PR FOTO

„Kažu da svaka kriza donosi i nove izazove, tako je i Covid pandemija donijela velike promjene i u mom životu. Prijateljstvo s bračnim parom Purivatra i život na otoku tijekom zadnjih godinu i pol iznjedrili su nastanak festivala Ponta Lopud. Ideja da Lopud stasa u „kreativni hub“ trebala bi ovom čarobnom otoku donijeti nove zanimljive sadržaje, naglasiti već postojeće vrijednosti, povezati zanimljive goste i otočane te podariti otoku dodatnu međunarodnu prepoznatljivost, jer Lopud to zaslužuje.“, izjavila je Tilda Grossel Bogdanović, direktorica Ponta Lopud Festivala.

Čitajte i: Taj divni splitski đir: Vrhunska gastro ponuda i puno toga za vidjeti čine ga savršenim za vikend izlet

U posebnom dijelu internacionalnog programa za profesionalce iz filmske umjetnosti Ponta Lopud uz podršku industrijske platforme SFF-a Cinelink nudi seriju masterclassova oskarovca Pawela Pawlikowskog, jednog od najznačajnijih režisera današnjice te dobitnika brojnih svjetskih nagrada, kao i nagrade Oscar 2013. godine za najbolji film na stranom jeziku IDA. Tijekom tri majstorska tečaja namijenjena režiserima i glumcima iz regije i svijeta Pawlikowski će dekonstruirati svoje poznate filmove i pokazati svoj način rada na pripremi i realizaciji filma.

U razgovorima o svom bogatom filmskom stvaranju, a koji će se održavati na brojnim otočkim lokacijama uključujući i hotel Lafodia, Pawlikowski će uključiti i polaznike, koji će predstavljati svoje ideje, vizije i projekte. Kreativni susreti u sklopu Ponta Lopud Festivala omogućit će polaznicima stjecanje novih iskustava i znanja, poslovnih umrežavanja te stvaranje dugoročnih profesionalnih prijateljstava. Polaznici ove godine stižu na izravan poziv organizatora dok će idućih godina poziv za profesionalne filmske radionice biti i javno otvoren.

“Radujem se prilici da na predivnom otoku Lopudu pokrećemo projekt koji bi mogao postati novo mjesto okupljanja i razgovora filmskih autora i ljubitelja filma. U ovom trenutku u kojem smo toliko željni druženja i razgovora, vjerujem da će prvo izdanje Ponta Lopud Festivala biti pravi putokaz kako se vratiti istinskim vrijednostima života i uživanja u filmskoj umjetnosti.“, izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala i suosnivač Ponta Lopud Festivala.

Čitajte i: Idealan bijeg iz svakodnevice: Zaplovite žitnom lađom i doživite nezaboravno iskustvo!

Večernji sati tijekom festivala u programu su, osim za uživanje u ponudi otočkih restorana, rezervirani za filmske projekcije filmova Pawela Pawlikowskog na ekskluzivnim lokacijama ‘pod zvijezdama‘ na otoku. Na program su filmovi “Hladni Rat“ (Cold War, 2018.) koji će biti prikazan unutar zidina lopudskog franjevačkog samostana i “Moje ljeto ljubavi“ (My Summer of Love, 2004.) na lopudskoj plaži LaBaya ispred najpoznatijeg otočkog hotela Lafodia. Posljednjeg dana, na plaži hotela Lafodia, na programu je projekcija filma braće Dardenne “La Promesse” po izboru samog Pawlikowskog.

image
Ponta Lopud je sklopio partnerstvo s renesansnim franjevačkim samostanom Gospe od Špilice!
PR FOTO

Ponta Lopud sa zadovoljstvom najavljuje svoje partnerstvo s Lopudom 1483, nedavno obnovljenim renesansnim franjevačkim samostanom Gospe od Špilice, baštinom iznimne povijesne vrijednosti za Lopud, koju je - tijekom godina - detaljno i s ljubavlju obnovila poznata umjetnička vizionarka, Francesca Thyssen-Bornemisza.

Danas se Lopud 1483 može unajmiti isključivo kao ‘utočište‘, mjesto na kojem gosti mogu pobjeći od svakodnevnog stresa, prepustiti se osjetilima, revitalizirati um i uživati u vremenu. Svi posjetitelji festivala Ponta Lopud imat će priliku posjetiti Lopud 1483 i razgledati umjetničku zbirku iz zaklade obitelji Thyssen-Bornemisza, prema prethodno dogovorenom rasporedu. Lopud 1483 također uključuje svjetski poznati Umjetnički paviljon Your Black Horizon, autora Olafura Eliassona i Davida Adjayea postavljen u središtu otoka. Uz umjetničku zbirku, posjetitelji će moći uživati u obilasku meditacijskog vrta s aromatičnim biljem u srcu samostanskog imanja na putu do tvrđave gdje će se održati filmske projekcije.

Čitajte i: Izlet u Sinj: Povijesna lekcija u bajkovitom krajoliku koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Ulaz na filmske projekcije kao i ostale dijelove programa koji su najavljeni kao otvoreni za javnost je besplatan, a tijekom održavanja Ponta Lopud Festivala bit će organiziran i poseban brodski prijevoz iz Dubrovnika na Lopud i natrag po simboličnim cijenama.

Sve informacije o Ponta Lopud Festivalu dostupne su na www.pontalopud.hr. Rezervacije ulaznica za filmske projekcije, te informacije o brodskim transferima bit će dostupne na istoj web stranici od 15. lipnja.

01 - Modified: 2021-06-12 10:18:58 - Feat.: 1 - Title: Poljski oscarovac predsjedati će žirijem 68. Pulskog filmskog festivala
01 - Modified: 2021-06-12 10:18:58 - Feat.: 1 - Title: Poljski oscarovac predsjedati će žirijem 68. Pulskog filmskog festivala
Linker
21. ožujak 2023 05:35