NAKON STO GODINA

Povratak plivača u rijeku Seinu nakon 100 godina zabrane

Godina dana dijeli do Olimpijskih igara u Parizu, gdje se trenutno odvija završna faza povijesnog čišćenja rijeke Seine nakon kojeg bi se u nju trebali vratiti plivači i ronioci.

Cijelo jedno stoljeće kupanje u rijeci Seini koja prolazi glavnim gradom Francuske, Parizom, bilo je zabranjeno jer je razina onečišćenja bila previsoka. No u posljednjih 20 godina razina onečišćenja u rijeci naglo je pala, stoga bi gradsko plivanje trebalo postati jedno od glavnih nasljeđa Olimpijskih igara koje će se idućeg ljeta odvijati upravo u Parizu. Radi se o povijesnom trenutku s obzirom na to da se na Olimpijskim igrama 1900., koje su se održavale u Parizu, natjecalo u Seini.

Zahvaljujući uspješnom projektu regeneracije vrijednom 1,4 milijarde eura, Seine će nakon sto godina ponovno postati rijekom za kupanje u samom centru grada. Ne samo da su tri olimpijska i paraolimpijska događaja, triatlon, maraton u plivanju i para-triatlon, planirana za održavanje u Seini, već će do 2025. godine tri područja za plivanje na otvorenom biti dostupna svima.

image

Fotografija prikazuje ploču ispred Eiffelovog tornja, koja odbrojava do početka Olimpijskih igara u Parizu 2024.

MARTIN BUREAU AFP

"Kada ljudi vide sportaše kako plivaju u Seini, sami će se htjeti vratiti toj rijeci", predviđa Pierre Rabadan, zamjenik pariškog gradonačelnika zadužen za Olimpijske igre. "To je naš doprinos za budućnost." Poput mnogih zapadnih gradova, Pariz je u prošlosti doživio drastično smanjenje kvalitete rijeke zbog uzvodne industrijske kanalizacije i sanitarnih zahtjeva rastućeg stanovništva. Vodeni život je toliko stradao da su 1960-ih u gradu zabilježene samo tri vrste riba. Godine 1923. vlasti su zabranile plivanje, iako je godišnje božićno natjecanje preko rijeke preživjelo sve do Drugog svjetskog rata. Jedan od glavnih problema bila je "jedno-sustavna" odvodna infrastruktura iz 19. stoljeća, koja spaja iskorištenu vodu iz kuhinja i kupaonica s kanalizacijom iz toaleta.

image

Brodovi i restorani nižu se duž rijeke Seine u Pariz

ALAIN JOCARD AFP

U normalnim vremenima sve teče kroz kompleks tunela ispod ulica do centara za provjeru i obradu u predgrađima. Međutim, kada padne jaka kiša, sustav je zasićen i višak se mora pustiti u Seinu. Poboljšanja u posljednjih 20 godina već su dovela do velikog smanjenja fekalnih bakterija koje ulaze u rijeku, "Ali teškoća je bila u uklanjanju tih zadnjih nekoliko postotnih bodova kako bi se osiguralo da se može službeno klasificirati kao čisto", kaže Samuel Colin-Canivez, glavni inženjer za sanitarne uvjete u pariškoj gradskoj vijećnici. Rješenje je bilo izgraditi golemi podzemni rezervoar koji će služiti za skladištenje otpadnih voda u vrijeme jake kiše . radi se o ogromnom prostoru koji je dovoljan da drži vodu iz 20 olimpijskih bazena.

image

Brod "peniche" plovi prema katedrali Notre Dame de Paris na rijeci Seini, tijekom parade za testiranje "manevara", "udaljenosti", "trajanja" i "video snimanja" buduće ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu iduće godine

BERTRAND GUAY AFP

Podzemni rezervoar u središtu Pariza pohranit će otpadne vode, no Samuel Colin-Canivez ne isključuje vrlo iznimne trenutke kada čak i uz akumulaciju dio otpadne vode završi u rijeci. Ali oni će biti rijetki, a grad će proglasiti Seinu privremeno "neprikladnom za kupanje". Mega bazen će biti upotrebljiv do Olimpijskih igara sljedeće godine te će prikazati oživljenu rijeku ne samo kao sportsko mjesto nego i kao forum za ceremoniju otvaranja, s flotom od 160 čamaca koji će prevoziti 10.000 sportaša niz dionicu od šest km do Eiffelovog tornja. Jedan događaj koji se neće odvijati u rijeci je ribolov, a na prvim Olimpijskim igrama u Parizu 1900. doista je bilo i natjecanja u ribolovu, kao i niz drugih neobičnih sportova poput pucanja iz topa i letenja balonom. Trenutno, u Seini živi između 30 i 35 vrsta riba, a obala rijeke u dijelu kojim protječe kroz Pariz uvrštena je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi. Preko Seine je izgrađeno 37 mostova u Parizu (kao što su Pont Louis-Philippe i Pont Neuf) te desetak izvan grada od kojih je najslavniji Pont de Normandie koji povezuje Le Havre i Honfleur, jedan od najdužih visećih mostova na svijetu.

Linker
24. travanj 2024 20:13