Stanko Ferić
DIVLJA LJEPOTA

Prirodno bogatstvo koje oduševljava! Impresivna Dinara najljepša je baš u rano ljeto

Divlja ljepota planine Dinara i područje oko nje, s izvorima Krke i Cetine, sakralnim spomenicima i krškim poljima, budući je park prirode koji je najbolje posjetiti u ovo doba godine.

Rano ljeto najljepše je za dugi boravak u budućem Parku prirode Dinara. Najviša planina u Hrvatskoj, Dinara je smještena u zaleđu Dalmacije, nadomak Knina, i dio je masiva dugog osamdesetak kilometara koji obuhvaća i Kamešnicu te Troglav u Bosni i Hercegovini. U sastavu budućeg Parka prirode, koji će se prostirati na oko 63.052 hektara, nalaze se i izvori Krke i Cetine te tri krška polja: Hrvatačko, Paško i Vrličko.

Stipe Božić
Za razliku od okolnih krških goleti, Dinara je jedinstvena po livadama i pašnjacima.

Dinara se odlikuje po bogatstvu vodom te cvjetnim livadama i šumama.

Njegov najimpresivniji dio nedvojbeno je planina Dinara, čiji je vrh Sinjal na 1831 metru nad morem najviša točka u Hrvatskoj. Penjači i planinari vole je zbog izazovnih litica koje su najstrmije sa sjeverne strane, a među izletnicima je popularna jer obiluje prirodnim ljepotama. Za razliku od okolnog krškog reljefa, Dinara se odlikuje po bogatstvu vodom te cvjetnim livadama i šumama. Među njezinim vrletima teče rijeka Krčić, s jednim od najljepših hrvatskih slapova, Topoljskim bukom visokim 22 metra.

Staze na Dinari jasno su organizirane i označene pa je vrlo jednostavno istražiti sve ljepote ovog budućeg Parka prirode.

Premda je Dinaru zbog ugodnih temperatura najbolje posjetiti u proljeće, može se obilaziti tijekom cijele godine.

U podnožju Dinare, u blizini naselja Cetina, sačuvane su ruševine starohrvatske crkve sv. Spasa iz 9. stoljeća, jednoga od najstarijih i najbolje očuvanih spomenika ranohrvatskoga sakralnoga graditeljstva, oko koje se nalazi oko 800 stećaka.

Staze i putevi jasno su postavljeni i označeni, a izletnici za lošeg vremena mogu potražiti zaklon u šest skloništa i planinarskih kuća.

Sklonište Bunarić na Kamešnici samo je jedno od mjesta na koje se posjetitelji mogu skloniti u slučaju lošeg vremena.

Pet ih je otvorenog tipa, a samo planinarski dom Brezovac ima vlastitu kuhinju i domara. On je ujedno i jedini do kojeg se može doći automobilom. Dalje se nastavlja pješice, a do vrha Sinjal treba oko dva sata hoda. Do Dinare se automobilom najbrže dolazi iz pravca Knina, koji je od doma Brezovac udaljen petnaestak kilometara, dok najlakši put za šetače kreće iz sela Glavaš kod Kijeva. Iako do samog vrha treba oko pet sati, staze nisu prezahtjevne te ih s lakoćom mogu svladati i neiskusni planinari.

Čitajte i:

Njegovo veličanstvo - Dubrovnik! Slavna prošlost i ljepota koja oduzima dah svjetske elite

Bijeg u prirodu najbolji je odmor: Posjetite neka od blaga Hrvatske i uživajte u očaravajućim prizorima

Zavirite u naljepše vrtove svijeta: Egzotična stabla ili, pak, šareni tulipani osvajaju na prvi pogled

Život na tristo otoka: 'Najpametnji' grad na svijetu nudi luksuz i najkvalitetniji život u Europi

Stopama Jamesa Bonda: Virtualno putovanje po svjetskim lokacijama koje oduzimaju dah

Nezaboravno iskustvo na Maldivima: 'Oko nas su plivali morski psi i otrovne raže, ali bilo je divno'

Linker
12. travanj 2024 20:11