Zvončicu je Island toliko oduševio da se planira vratiti

 MAJA HRNJAK
Zvončica Vucković

Proputovala je pola svijeta, a jedna zemlja bila joj je tiha patnja sve do sada: "Oduševili su me idilični krajolici i juha od jastoga"

S prijateljicom Teom Matičević posjetila je Island - zemlja vatre, vulkana i gejzira unutar arktičkog kruga osvojila ju je netaknutom prirodom, dramatičnim pejzažima i atmosferom koja se, kako kaže, ne može opisati riječima.

S prijateljicom Teom Matičević posjetila je Island - zemlja vatre, vulkana i gejzira unutar arktičkog kruga osvojila ju je netaknutom prirodom, dramatičnim pejzažima i atmosferom koja se, kako kaže, ne može opisati riječima.

Zagrebačka manekenka Zvončica Vucković (68) živjela je u Americi, Kanadi i Italiji, proputovala je pola svijeta zahvaljujući karijeri, no neke destinacije godinama su joj ostale tiha patnja. Jedna od njih bio je Island, koji je nedavno napokon uspjela posjetiti – i ostala je bez riječi. Zemlja vatre, vulkana i gejzira unutar arktičkog kruga osvojila ju je netaknutom prirodom, dramatičnim pejzažima i atmosferom koja se, kako kaže, ne može opisati riječima.

"Trebat će mi najmanje mjesec dana da sve što sam vidjela i doživjela posložim u glavi", priznaje Zvončica, još pod dojmom putovanja koje je bilo i više od očekivanog. "Kako posljednjih godina u inozemstvo putujem isključivo poslovno, gotovo sam zaboravila koliko je zabavno otputovati s prijateljicama. Moja dugogodišnja prijateljica, frizerka Tea Matičević, koja brine i o mojoj kosi, predložila je Island jer je vidjela zanimljivu ponudu jedne agencije. Nije nam trebalo dugo da se i naša treća članica, fotografkinja Maja Hrnjak, i ja složimo. Samo je ostalo odabrati datum. Dogovorile smo sve još u listopadu prošle godine, a od tada do 1. svibnja kada smo krenule – činilo se da je prošla cijela vječnost", smije se Zvona.

image

Bajkoviti pejzaži i arhitektura

MAJA HRNJAK
image

Jezero u vulkanskom krateru

MAJA HRNJAK
image

Zvončica Vucković s prijateljicama Teom martičević i Majom Hrnjak

MAJA HRNJAK

Na impresivnoj listi destinacija koje su posjetile našli su se glečer Solheimajökull, slapovi Seljalandsfoss i Gullfoss, nacionalni park Thvingllevir, vulkansko jezero Kerid, gejzir Strokkur, mistična plaža Reynisfjara od crnog vulkanskog šljunka te farma Fredheima, poznata po uzgoju rajčica.

image

Gjzir Strokurr koji može eruptirati i do 40 metara visine, atemperatura vode je oko 95 stupnjeva celzijusa

MAJA HRNJAK
image

Vodopad Gullfoss visok 32 metra

MAJA HRNJAK

"Farma koristi geotermalnu energiju, umjetna svjetla i sofisticirani sustav kontrole klime za uzgoj povrća tijekom cijele godine. Tamo se mogu kušati vegetarijanski specijaliteti poput juhe od rajčice, sladoleda i čak piva od rajčice! Na farmi žive i konji s kojima se možete družiti, a sve skupa izgleda kao prava mala zelena oaza na otoku čiji krajolici izgledaju kao s druge planete. Tamo ljudi kažu da su bogati ako im u vrtu raste drvo", prepričava manekenka.

image

Na Islandu je zelenilo rijetkost

MAJA HRNJAK
image

Crna vulkanska plaža

MAJA HRNJAK
image

Glečer Solheimajokull

MAJA HRNJAK

Zvončica priznaje da joj je ovo bilo prvo iskustvo organiziranog putovanja s vodičem – i da se pokazalo kao pun pogodak. "Od trenutka kada smo stigle na zagrebački aerodrom, dočekala nas je naša vodičica Alma Smojver i mogu bez zadrške reći da je ona bila zaslužna za pola našeg doživljaja. Inače nisam ljubiteljica grupnih putovanja, ali ovaj put sam zaista uživala. Island je idealna destinacija za takav aranžman, barem prvi put, i to uz iskusnog vodiča kao što je bila Alma. Sve je bilo besprijekorno organizirano, a Alma nas je obogatila brojnim korisnim informacijama. Čitala nam je islandske legende, pričala o povijesti, arhitekturi, kulturi i svakodnevnom životu. Takva znanja same nikada ne bismo prikupile", govori oduševljeno.

image

Autohtoni islandski konji zaštićena su vrsta i žive na cijelom otoku

MAJA HRNJAK
image

Pogled na Reykjavik s vrha crkvenog tornja

OLEKSANDR PRYKHODKO/ALAMY/PROFIMEDIA
image

Koncertna dvorana Harpa

OLEG SENKOV/ALAMY/PROFIMEDIA

Prijateljice su odsjele u Reykjaviku, a za izlete su unajmile automobil, što im je omogućilo slobodu da se zaustavljaju gdje god im se svidjelo – od veličanstvenih slapova do dramatične crne plaže s bazaltnim formacijama. "Imale smo i nevjerojatnu sreću s vremenom – tri sunčana dana zaredom, što je na Islandu rijetkost! Vrijeme se ondje mijenja gotovo iz minute u minutu, čas sja sunce, čas naleti oblak, a puše gotovo neprestano. Nebo je čelično plave boje, nisko, kao da će se spustiti na zemlju. Cijeli otok, s tom divljom prirodom, izgleda kao da nije s ove planete", opisuje Zvona.

image

Pustinjski krajolici kao da su s neke druge planete

MAJA HRNJAK
image

Zvončicu je Island toliko oduševio da se planira vratiti

MAJA HRNJAK
image

Janjetina je islandski specijalitet

MAJA HRNJAK
image

Ledenjak Eyafjallajokull koji pokriva vulkan

MAJA HRNJAK

Boravile su u hotelu Fosshotel u centru Reykjavika, a posebno im se svidjela politika održivosti – sobe se čiste po želji gosta, a ručnici se ne mijenjaju svakodnevno kako bi se očuvala energija. Grad se grije i napaja geotermalnom energijom, zbog čega se Reykjavik s ponosom naziva najzelenijim glavnim gradom na svijetu. "Reykjavik je malen, šarmantan grad, bez visokih zgrada, a dominiraju ga moderna staklena koncertna dvorana Harpa u kojoj se zrcali more i sunce, te impozantna katedrala Hallgrímskirkja čiji toranj visok 74,5 metara možete vidjeti gotovo s bilo kojeg mjesta u gradu", prepričava Zvončica koja je jednako uživala i u gastronomskoj ponudi koja je na Islandu prilično internacionalna. Domaća hrana bazirana je na janjetini i ribi i morskim plodovima, a veliki je utjecaj azijske kuhinje.

image

Toranj katedrale dominira cijelim gradom

MAJA HRNJAK
image

Atlantski tupik, simpatična ptica sjevernih mora

MAJA HRNJAK
image

Juha od četiri vrste rajčica

MAJA HRNJAK
image

Farma rajčica Fredheima

MAJA HRNJAK

"Hrana nas je zaista oduševila! Grad nudi bezbroj restorana – od pristupačnih do onih s cijenama koje "bolje da ne znaš". Mi smo imale uključen samo doručak u hotelu, pa smo ručale na raznim lokacijama tijekom izleta. Janjetina im je fantastična, a probala sam i izvrsnu juhu od jastoga. Cijene su, kako kaže moja prijateljica, "opake k’o nevolja", što je i razumljivo s obzirom na to da na otoku gotovo ništa ne raste i sve se mora dopremiti, uglavnom avionima. Večera u boljem restoranu, juha i janjetina, košta oko 80 eura, bez pića i napojnice. No voda im je savršena – čista, besplatna i dostupna na svakom koraku", zaključuje Zvončica koja naravno, ne bi imala ništa protiv da ponovo posjeti ovaj neobičan otok.

image
MAJA HRNJAK
19. svibanj 2025 17:03