Alpe

 UNSPLASH
ALPE

Vodimo vas u planine: Ako ste se zasitili mora i plaža, ovo su preporuke za vas

Svjež zrak na visokoj nadmorskoj visini pomlađuje duh i tijelo, staze s čijih se vrhova pružaju doista nestvarni vidici...

Svjež zrak na visokoj nadmorskoj visini pomlađuje duh i tijelo, staze s čijih se vrhova pružaju doista nestvarni vidici...

Ako su vam planine i pješačenje po prirodi draži od vrućina i gužvi na plažama na Jadranu, a već ste prošli najljepšim stazama na Velebitu i u Gorskom kotaru, pa bi htjeli isprobati nešto novo i drukčije, u susjedstvu i u okolnim zemljama, Sloveniji, Italiji i Austriji, postoji obilje spektakularnih odredišta i staza. Neka su od njih prikladna i za ljude bez puno planinarskog iskustva, no koliko god slušali da nisu teške, uvijek se za njih treba dobro opremiti - imati dobre gojzerice, prikladnu odjeću, kremu za zaštitu od sunca, dovoljno vode, dobru navigaciju i, bez obzira što je ljeto, imati spremnu topliju odjeću i kišnu kabanicu...

image

Triglav

ISTOCK

SEDAM TRIGLAVSKIH JEZERA

Jedna od najljepših planinarskih tura u susjednoj Sloveniji vodi do sedam triglavskih jezera do kojih nije lako doći, ali se trud isplati kad se pred vama se otvore veličanstveni vidici na te alpske bisere. Do njih vodi nekoliko staza, a jedna od najčešće korištenih počinje kod Bohinjskog jezera, na parkiralištu s kojeg se ide i do 78 metara visokog slapa Savica. Istoimeni potok koji izvire u Crnom jezeru tamo se prelijeva preko stijene i nešto kasnije ulijeva u Bohinjsko jezero. Do njega treba pješačiti otprilike pola sata, ali kad ste već tamo, vrijedi ga vidjeti. S toga parkirališta kreće se i prema triglavskim jezerima, a do njih se može doći i s parkirališta na planini Blato, cestom iz Stare Fužine - no tijekom ljetne sezone treba krenuti ranije ujutro jer se cesta zatvara kad se parkiralište popuni.

image

Triglav

SHUTTERSTOCK

Na putu do osam kilometara duge Triglavske doline, koja se prostire na nadmorskoj visini od 1300 do 2000 metara, prolazi se pokraj slikovitih planinskih sela s drvenim kućicama i pašnjacima. Jezera se mogu vidjeti u jednom danu, no tada ćete morati hodati i više od deset sati, pa se isplati produžiti boravak i noćiti u nekom planinarskom domu, na primjer u Koči pri Triglavskih jezerih ili Zasavskoj koči na Prehodavcih. Kad se popnete do doline s jezerima prvo se dolazi do Crnog, slijede još Dvojno, Zeleno... Jedno ljepše od drugog. Dolina s jezerima lijepa je u svim godišnjim dobima, no za planinare bez puno iskustva možda je najbolja opcija da je posjete u rano ljeto, kada vrućine nise prevelike, a još nema kiša zbog kojih može biti neugodno hodati po skliskim stijenama.

TRE CIME DI LAVAREDO

Tre Cime di Lavaredo na talijanskom ili Drei Zinnen na njemačkom, impresivni niz od tri kamena vrha - Cima Piccola (2857 metara nadmorske visine), Cima Ovest (2973 m) i Cima Grande (2999 m) - koji se uzdižu u talijanskim Dolomitima u blizini skijališta Kronplatz, jedan su od simbola Dolomita. Oko njih vodi kružna, desetak kilometara duga pješačka staza, jedna od najljepših ne samo u Italiji, nego i u cijelim Alpama.

image

Alpe

UNSPLASH

Do staze je najbolje doći automobilom, koji se može ostaviti pored planinarskog doma Auronzo na visini od 2320 metara, ili autobusom iz Cortine d‘Ampezzo, Misurina te Dobbiaca. Postoji i pješačka staza koja počinje u mjestu Misurina, no uspon traje više od tri sata, a onda je najbolje krenuti jako rano ujutro da se u istom danu može proći staza oko tri vrha Lavaredo.

Od Aronza je najbolje krenuti prema Rifugio Lavaredo i onda gornjom stazom prema Rifugio Locatelli (rifugio je na talijanskom sklonište), sa čije se terase pruža jedan od najljepših pogleda na Tre Cime. Staza vodi pokraj još jednog doma i onda se s druge strane masiva vraća do Aronza. Sveukupno je, bez zaustavljanja za odmor, objed u nekom od planinarskih domova i za fotografiranje, potrebno više od četiri sata, ali računajte da ćete na stazi ostati gotovo cijeli dan i uživati u pogledu na prirodne ljepote koje vas okružuju, između ostalog i na obližnji masiv Misurini, jedne od najviše fotografiranih atrakcija Dolomita.

image

Alpe

UNSPLASH

CADINI DI MISURINA

Cadini di Misurina su impresivni kameni šiljci koji se uzdižu iznad jezera Misurina, s vrhom Cadin di San Lucano na visini od 2389 metara nad morem. Pogled na taj planinski masiv, ovjekovječen na tisućama fotografija, najljepši je s malog, uskog grebena nasuprot njega, do kojeg se može doći od planinarskog doma Auronzo na stazi oko Tre Cime di Lavaredo, pa mnogi kombiniraju ta dva izleta - naravno, ako to vrijeme dopušta jer se ono u Alpama često mijenja u toku dana. Do grebena vode dvije staze pa je moguće jednom doći do njega, a drugom se vratiti. Staza je sveukupno duga oko sedam kilometara, za što je potrebno oko tri sata hoda, a kako nije kondicijski zahtjevna, na nju se mogu uputiti i obitelji s djecom.

image

Alpe

UNSPLASH

VISOKI BERLIN

Staza poznata pod nazivom Visoki Berlin ime je dobila po planinarskom domu Berlinerhütte, izgrađenom na visini od 2044. metra u alpskom masivu koji okružuje dolinu Ziller u blizini Mayrhofena. Visoki Berlin je jedna od najpopularnijih austrijskih pješačkih staza, početak joj je iz Finkenburga, a kraj u Mayrhofenu, duga je više od 85 kilometara, pa je za nju potrebno barem osam dana i podosta je kondicijski zahtjevna zbog napornih uspona, no mnogi odlaze na samo neku od njenih dionica. Kao i većina duljih alpskih tura, prolazi uz niz planinarskih domova u kojima se može prespavati, a kako se do većine njih može popeti iz doline ili doći gondolom, idealna su polazišta za one koji se odluče samo za jednodnevne pješačke izlete. Staza je osobito atraktivna u rano ljeto, kada planinske padine zazelene, livade su prepune cvijeća, a ako je vrijeme dobro, pogled na okolne vrhunce i gorska jezera u njihovom podnožju je spektakularan.

image

Alpe

UNSPLASH

ORLOVA STAZA

Adlerweg ili Orlov put jedna je od najatraktivnijih dugih planinarskih staza u austrijskom Tirolu. Sastoji se od 33 etape, sveukupno je duga čak 413 kilometara i prolazi kroz spektakularne krajolike, uz visoke, surove vrhove koji se uzdižu nad zelenim padinama, tirkizna ledenjačka jezera, guste šume, s visećim mostovima nad provalijama... Ako se treba odlučiti za samo jednu dionicu, najčešće je izbor ona sedmodnevna, sto kilometara duga, u masivu Lachtal. I tu se ide od jednog do drugog planinarskog doma, pa ako imate vremena krenite od Ehrwalda, mjestašca u blizini austrijsko-njemačke granice. Od njega se penje od planinarskog doma Lorea, gdje se može prespavati. Dalje slijede, jedan za drugim, planinarski domovi Anhalter, Hanauer, Württemberger, Memminger, Ansbacher i Kaiserjochhaus, kod kojeg staza završava. Od Kaiserjochhaus se treba još spustiti u dolinu, do mjesta St. Christoph am Arlberg. Sve su staze dobro markirane, pa se teško izgubiti, no ipak treba biti oprezan.

Linker
04. svibanj 2024 10:07