SHUTTERSTOCK
Trst

Vrijeme je za posjet gradu u kojem se popije dvostruko više kave nego u ostatku Italije: Oduševit će vas dvorci, ali i priroda

Trst je danas postao idealna destinacija za razgledavanje, ali i vikend izlet.

Trst je danas postao idealna destinacija za razgledavanje, ali i vikend izlet.

Nekadašnja meka za shopping, a sada ono što je bio i prije, prekrasan talijanski grad koji je najveći procvat doživio u doba Austro-Ugarske Monarhije, posebno početkom 20. stoljeća, kada je bio veliko kozmopolitsko središte, u kojem su živjeli ili ga rado posjećivali književnici kao što su James Joyce, Italo Svevo i Ivan Cankar, Sigmund Freud i Zofka Kveder, Trst je po mnogočemu jedinstven i poseban. Na tu slavnu prošlost ne podsjećaju samo spomenici, poput kipa Jamesa Joycea na mostu Ponte Rosso, koji kod tržnice nazvane po njemu prelazi preko Canala Grande, nego i brojni antikvarijati, osobito u starom dijelu grada. Dolazite li automobilom iz Hrvatske, već s brda koja ga okružuju pruža se lijep pogled na grad i cijeli Tršćanski zaljev. Kad se konačno, nakon mnogo zavoja, spustite u Trst, najbolje je automobil ostaviti na jednom od nekoliko velikih parkirališta na rivi. Parking je jedva malo skuplji nego, primjerice, u Zagrebu, a imate tu prednost da vam je s rive sve na dohvat. Na rivu gleda i najveći gradski trg, Piazza dell’Unità d’Italia, nekad poznat kao Trg svetog Petra, koji je sadašnje ime dobio 1955., kada je Trst pripojen Italiji.

Na trgu se nalaze velebne upravne zgrade, neke s kafićima i restoranima, s terasama s kojih se pruža pogled na luku i zaljev. Među njima je i Harry’s Piccolo, s dvije Michelinove zvjezdice, gdje stol treba rezervirati mjesecima unaprijed, a ako je otkažete na dan planiranog dolaska, to će vas koštati 150 eura. Tu je i Caffè degli Specchi, jedan od najstarijih sačuvanih kafića u Trstu, koji je 1839. pokrenuo Grk Nicolo’ Stratti u prizemlju svoje zgrade, danas poznate po imenu Palazzo Stratti.

image

Najveći gradski trg Piazza Unità d’Italia s kafićima i barovima

KARL ALLEN LUGMAYER SHUTTERSTOCK

Trst je, naime, nekad bio najveća mediteranska luka za uvoz kave, pa je logično da je bio pun pržionica kave i lokala u kojima se ona ispijala. I danas se u Trstu, pokazuju statistike, popije duplo više kave po glavi stanovnika nego u drugim dijelovima Italije, pa nije čudno što je upravo ona značajan dio kulture življenja. Prepoznaje se to i drugdje u svijetu pa jedan od najpoznatijih kafića u dalekom San Franciscu nosi naziv - Caffe Trieste.

Trg je dobro polazište za šetnju po velikoj pješačkoj zoni u gradskom središtu, s mnogo kafića i restorana, uvijek punih ljudi, s uličnim bendovima na uglovima i malim trgovima, pa tako dok ispijate kavu ili Aperol spritz možete slušati kvartet saksofonista koji izvode stare tršćanske tradicionalne pjesme. I u svim tim restoranima i kafićima često se uz talijanski, čuju i hrvatske i slovenske riječi, samo što se sad ovamo više ne dolazi u shopping, nego u razgled atraktivne turističke destinacije. A ako se nakon šetnje ogladni, dobra je ideja otići u Buffet da Pepi, pravu tršćansku instituciju, smještenu u uličici pokraj Trga burze. Osnovao ga je 1897. Pepi Klajnsic, poznat kao Pepi S’ciavo, koji je u njemu pripremao jednostavna jela iz toga kraja, uglavnom temeljena na kuhanom mesu posluženom s hrenom i senfom, kiselom zelju... Jelovnik se otada nije mnogo promijenio, a i dalje ga pohode gladni Tršćani željni krepke, ukusne hrane. Naravno, i u Trstu, kao i u ostatku Italije možete pojesti dobru pizzu i odličnu tjesteninu, no želite li isprobati autentičnu tršćansku kuhinju - pravac Pepi.

image

U Trstu se održava Barcolana, najveća jedriličarska utrka na svijetu

FILIPPO FERRARO SHUTTERSTOCK

Nakon središnje gradske pješačke zone može se prošetati do Canala Grande, prijeći prometnu Ulicu Giosuea Carduccija te doći do Ulice 20. rujna, s dvije pješačke trake i središnjeg drvoreda, u kojoj se vikendima održava sajam cvijeća i zanatskih proizvoda.

image

Plovni Canal Grande nalazi se u srcu grada, u Borgo Teresiano

SHUTTERSTOCK

U blizini je i lijepi park Muzio di Tommasini, koji se ne vidi s razine ulice jer je povišen, pa se do njega treba popeti kamenim stubama. Park ima dječje igralište, umjetno jezerce i drveće s krošnjama koje pružaju duboki hlad tijekom najtoplijih ljetnih mjeseci. Trst je i inače grad s mnogo parkova, uglavnom smještenih na obroncima poviše gradske jezgre, a jedan od najvećih je Farneto, s kilometrima pješačkih staza kroz gustu šumu. Pokraj njega je i Villa Revoltella, nekadašnje imanje venecijanskog poduzetnika Pasqualea Revoltelle, koji ga je ostavio gradu pod uvjetom da bude dostupno njegovim stanovnicima. Nazivaju ga i “zelenim plućima Trsta”, a poznat je ne samo po njegovanim vrtovima nego i po kamenoj crkvici praškog arhitekta Josepha Krannera i ljetnikovcu koji je oko 1860. projektirao berlinski arhitekt Friedrich Hitzig.

Osim svojih, gradskih znamenitosti i veduta, Trst ima i u okolici mnogo atraktivnih destinacija - dvorce Miramare i Duino, koje svakako vrijedi posjetiti, a tu su i poznate pješačke staze, poput Via Napoleonica, dok je od prirodnih ljepota najpoznatija rijeka ponornica Timavo koja izvire u Sloveniji, a poslije 50 kilometara ponire u zemlju kod Škocjanske jame i na površinu izlazi kod mjestašca San Giovanni al Timavo nedaleko od Trsta...

image

Dvorac Miramare, udaljen nekoliko kilometrara od središta grada, sagrađen je u 19. stoljeću za austrijskog nadvojvodu Maksimilijana i njegovu suprugu, a okružuje ga posjed od 22 hektara s travnjacima i vrtovima sa skulpturama

Anela Martinović
image

Pogled iz parka oko dvorca Miramare

Anela Martinović
Linker
29. travanj 2024 14:47