Panorama Tinjana

 TZ SREDIšNJE ISTRE
Kamo na izlet

Zapišite u kalendar: Idući vikend idemo na sajam pršuta u Tinjan

Internacionalni sajam pršuta okupit će najbolje istarske pršutare, ali i proizvođače iz susjednih zemalja, dok će se za dobru zabavu, između ostalih, pobrinuti Maja Šuput i Jole.

Internacionalni sajam pršuta okupit će najbolje istarske pršutare, ali i proizvođače iz susjednih zemalja, dok će se za dobru zabavu, između ostalih, pobrinuti Maja Šuput i Jole.

Nakon dvije godine stanke zbog covida, u istarskom gradiću Tinjanu će se od 14. do 16. listopada ponovno održati tradicionalni Internacionalni sajam pršuta (ISAP) na kojem će svoje proizvode predstaviti najbolji istarski pršutari, ali i proizvođači iz Italije, Slovenije, Španjolske, Austrije i drugih zemalja.

Osim degustacije pršuta, kao i drugih suhomesnatih proizvoda, na sajmu će se organizirati i radionice o sljubljivanju raznih jela s istarskim vinima, natjecanje u rezanju pršuta, njihovo ocjenjivanje i dodjela medalja najboljima. Svake večeri na rasporedu je i glazbeni program. U petak na pozornicu dolaze Joško Čagalj Jole i Mauro Staraj, u subotu će posjetiteljima pjevati Maja Šuput, a u nedjelju će ih zabavljati lokalni bend Night Express.

image

Iinternacionalni sajam pršuta

SRECKO NIKETIC/CROPIX

Tijekom ISAP-a organiziraju se i dva sportska događaja, za bicikliste i za ljubitelje trčanja. Biciklijada je na programu u petak, s početkom u 10 sati. Vozi se po stazi dugačkoj 33 kilometra, a cijena kotizacije je 60 kuna. Sudionicima će biti osigurana okrepa na stazi, zajednički ručak nakon završetka te ulaznica za ISAP. Sljedeći dan, također od 10 sati, organizira se pak trčanje po 7,6 kilometara dugoj, novootvorenoj pješačkoj stazi koja povezuje Tinjan i obližnji Muntrilj, za koju se plaća kotizacija od 100 kuna, koja također uključuje ulaznicu i okrepu.

image

Zupaniski stol pod ladonjom

SRECKO NIKETIC/CROPIX

A u pauzi između sportskih uzbuđenja i odlaska na sajam posjetitelji se mogu prošetati po Tinjanu i razgledati staru jezgru ovog gradića. U blizini je i kip svetog Ivana Nepomuka, zaštitnika od poplava, a na livadi iznad doline kojom je nekada tekla rijeka Pazinčica stoji još jedan ostatak prošlosti - stari kameni stol za kojim se, kaže legenda, nekada davno birao seoski starješina.

Linker
26. travanj 2024 16:26