JUTARNJA SAVEZNICA

Pet prirodnih zaslađivača za kavu koji će joj dati slatkoću, a nisu štetni kao rafinirani šećer

Mmm, fina jutarnja kava. Sama pomisao na ovu čaroliju kofeina jednim djelom budi naš mozak, no ponekad znamo pretjerati u količini šećera. Zbog toga donosimo nekoliko zdravih alternativa, koji vrlo lako postaju jutarnja rutina za sve kavoljupce.

Kava bez šećera? Za neke noćna mora koja se izbjegava u širokom luku, a za neke šalica razbuđivanja bez slatkih okusa koji nemaju dobar učinak na naše zdravlje. Ako ste ljubiteljica kave, a vjerujemo da je takvih više nego što nije, kava je dobrodošla u svako doba dana, a posebno ujutro. Iako se od šećera u prehrani teško "sakriti", odnosno ponekad mu se teško oduprijeti, kava bez rafiniranog zaslađivača možda je prvi korak k stvaranju zdrave jutarnje rutine. Ima mnogo zamjena za šećer, a neke od njih su, primjerice, stevija, med, agavin sirup ili kokosov šećer, no kava ima još nekoliko začina, aroma i prirodnih šećera s kojima će se odlično slagati iako nam se na prvu čine kao nespojiva kombinacija.

image
Šalice kave
UNPLUSH

Kardamon u kavi

Namirnica iz indijske kulture, kardamon, odlična je za kavu jer će ublažiti njezinu kiselost koja negativno utječe na naš organizam. U trgovinama se može naći u ambalaži kao zatvorene zelene mahunice ili kao prah. Što se tiče kave ili čaja, preporuča se da se uzme ova druga opcija te da se u šalicu kave doda pola žličice kardamona. Između ostalog, dobro djeluje na živčani sustav i rad mozga.

image
Kardamon
PIXABAY

Cimet

Blaženi cimet. Kao začin odgovara gotovo svemu, a mnogi ga koriste i kao prirodni zaslađivač u aromatičnoj kavi. Najbolje ga je na mljevena zrnca kave posipati prije kuhanja ili u slučaju da pijete kavu s mlijeko, umiješati je u mlijeko prije dodavanja u kavu. Odličan je pogotovo sada kada dolaze hladniji dani, a prije svega njegova će aroma umiriti naše tijelo i um.

image
Zrnca cimeta
UNSPLUSH

Ekstrakt vanilije

Iako ekstrakt vanilije najčešće koristimo kao aromu u raznim slasticama i kolačima, nekoliko njegovih kapi u kavi podići će slatkoću bez da smo koristili šećer. No, nemojte pretjerati! Dovoljne su dvije do tri kapljice.

image
Ekstrakt vanilije
UNSPLUSH

Kajenski papar

Kajenski papar ili fino mljevene ljute papričice u kavi? Ne šalimo se! Neizostavni dio mnogih jela i umaka, začinska je alternativa za kavu koja možda neće biti slatka, no bit će izuzetno zdrava. Ako se želite brzo razbuditi, stavite malo kajenskog papra u vodu koju kuhate za kavu. On će vam dati energiju, a isto tako je odličan izvor vitamina i minerala, uključujući vitamine A, C, E i vitamine skupine B.

image
Kajenski papar
UNSPLUSH

Čitajte i: SOS nakon dugog i toplog ljeta! Oporavite lice, tijelo, kosu i stopala hranjivim maskama, losionima i uljima

Kokosovo ulje

Pola žličice krutog kokosovog ulja stavite u vruću kavu kako bi se ono moglo rastopiti. Ne preporučamo da kavu s kokosovim uljem pijete više od jednom dnevno jer postoji mogućnost probavnih tegoba, odnosno proljeva. Kava s kokosovim uljem svakako je odličan izvor energije, lako probavljiv, ali nutricionisti ga zbog masnoće ne preporučuju onima s visokim krvnim tlakom te onima koji nemaju uravnoteženu prehranu.

image
Kokosovo ulje
UNSPLUSH

Čitajte i: Sve blagodati suhog četkanja kože: Nakon prvog tretmana koža je glađa, a odličan je saveznik i u borbi protiv celulita

Linker
12. travanj 2024 20:56