Vladimira Spindler
VEGE SLADOLED

Provjereni recepti za ledene slatkiše bez mlijeka

Kada se udruže zrelo voće, šećer i voda, nastaju domaći veganski sladoledi kojima je teško odoljeti – zbog kremastog okusa i intenzivnih boja. 

Kada se udruže zrelo voće, šećer i voda, nastaju domaći veganski sladoledi kojima je teško odoljeti – zbog kremastog okusa i intenzivnih boja. 

– Okus domaćih veganskih sladoleda možete naglasiti maslacem od orašastih plodova. Ako ste alergični na takve maslace, koristite blagi maslac od sjemenki suncokreta ili sezama. Za kremastiji i ukusniji sladoled možete dodati i kokosov maslac koji nastaje iz kokosove pulpe, a za sladoled bez ledenih kristala i mnogo miješanja najbolje je da nabavite aparat za izradu sladoleda – savjetuje Ivan Škorbo, voditelj nedavno otvorene zagrebačke slastičarnice Torterie Macaron.

Isprobajte recepte za osvježavajuće, veganske sladolede!

Sladoled od jogurta i šumskog voća


Sastojci za 4 osobe: 500 ml svježeg jogurta, 300 g svježih borovnica i kupina, 3-4 žlice meda, 100 g šećera, 100 ml vode
Priprava: U posebnoj posudi pomiješati jogurt i med, dobro izmiješati i ostaviti u zamrzivaču da se stisne, ali ne i zamrzne. U međuvremenu pomiješati šećer i vodu na laganoj vatri. Miješati dok se potpuno ne rastopi. Sirup skinuti s vatre, ohladiti i umiješati šumsko voće. Miješati dok smjesa ne postane gusta. Izvaditi smjesu od jogurta i meda iz zamrzivača te grubo umiješati u sirup pazeći da sladoled zadrži izgled mozaika. Smjese se ne smiju stopiti u jednu. Ostaviti da se hladi 1-2 sata i rasporediti u posude za posluživanje.

Sladoled od pistacija


Sastojci za 4 osobe: 200 g očišćenih pistacija, 75-100 g paste od pistacija, 200 g šećera, 200 ml vode, sok 1 limete ili naranče
Priprava: Pistacije usitniti u blenderu. Pomiješati šećer i vodu, zagrijati na laganoj vatri i uz miješanje rastopiti. Šećerni sirup ohladiti, dodati usitnjene pistacije, pastu od pistacija i ponovno izmiksati. Umiješati sok od limete. Smjesu rasporediti u aparat za sladoled i miješati u skladu s uputama proizvođača. Možete poslužiti odmah dok je smjesa mekana i hladna ili ostaviti u zamrzivaču dok se potpuno ne stvrdne. Ili rasporediti u kalupe, utisnuti štapiće i zamrznuti.

Sladoled od manga

Sastojci za 4 osobe: 2 zrela manga, 150 g šećera, 150 ml vode
Priprava: Mango narezati na komadiće i izmiksati štapnim mikserom u pire. Pomiješati šećer i vodu, zagrijati na laganoj vatri i uz miješanje rastopiti. Šećerni sirup ohladiti, dodati pire od manga i ponovno izmiksati. Ostaviti u hladnjaku najmanje četiri sata, dok se potpuno ne ohladi. Tada smjesu uliti u aparat za sladoled i miješati u skladu s uputama proizvođača. Možete poslužiti odmah dok je smjesa mekana i hladna ili ostaviti u zamrzivaču dok se potpuno ne stvrdne.

Domaći sladoled od borovnica


Sastojci za 4 osobe: 400 g borovnica, 150 g šećera, 150 ml vode
Priprava: Pomiješati šećer i vodu, zagrijati na laganoj vatri i uz miješanje rastopiti. Šećerni sirup ohladiti, dodati svježe borovnice ili bilo koje svježe bobičasto voće i dobro izmiksati štapnim mikserom. Ostaviti u hladnjaku najmanje četiri sata, dok se potpuno ne ohladi. Tada smjesu uliti u aparat za sladoled i miješati u skladu s uputama proizvođača. Ili rasporediti u kalupe, utisnuti štapiće i zamrznuti.

Pripremila Tanja Vučičević; Fotografije Vladimira Spindler

18. prosinac 2025 20:00