RASKOŠNA PALETA OKUSA

Šljive u slatkim i slanim jelima

Slana i slatka jela od jesenskog voća pripremaju se brzo i jednostavno, a oduševljavaju raskošnom paletom okusa.

Salata od pršuta i pirjanih šljiva

Sastojci za 4 osobe: 8-10 manjih zrelih šljiva, ½ žličice soli, ½ žličice mljevenog crnog papra, 1 žlica sitno narezane majčine dušice, 2 žlice maslinovog ulja, ½ šalice bijelog vina, 2 žlice aceta balsamica, 1 svežanj rikule, 150 g pršuta
Priprava: Šljive prerezati napola, ukloniti koštice i začiniti. Pržiti 5 minuta na maslinovom ulju, dok ne puste sok. Dodati vino, aceto balsamico i kuhati dok se ne zgusne. Poslužiti s pršutom i rikulom.

Pačja prsa sa svježim šljivama

Sastojci: ½ šalice soka od višanja, 1 žlica narezanih slatkih ili ljutih papričica, 2 komada pačjih prsa s kožom bez kostiju, sol i papar po želji, 100 g maslaca, 10 crvenih šljiva, 5 žličica šećera, 1 žličica svježeg timijana, 1 šalica porta ili odležanog crnog vina, 2 žlice vinskog octa
Priprava: Zagrijati pećnicu na 220 stupnjeva. Izmiksati sok od višanja i pola količine otkoštanih šljiva. Pačjim prsima zarezati kožu. Posoliti, popapriti, začiniti papričicama, zapeći na tavi na strani gdje je koža. Okrenuti. Vratiti na stranu gdje je koža i po njoj rasporediti pire od šljiva i soka od višanja. Kratko zapeći te peći u pećnici na 180 stupnjeva oko 10 minuta. U tavi otopiti maslac, dodati ostatak narezanih šljiva, šećer, timijan, posoliti i popapriti. Kuhati dok se šećer ne otopi. Dodati vino i kratko prokuhati. Dodati ocat, kuhati još 15 min dok se umak ne zgusne i poslužiti s pačjim prsima.

Salata od šljiva i krastavaca

Sastojci: 6 zrelih šljiva narezanih na komadiće, 1 sitno narezan manji krastavac, 2 žlice sitno narezanog korijandra, 2 žlice soka od limete, 6-8 narezanih mini rajčica, 1 žličica sitno narezanog češnjaka, 1 žličica naribanog svježeg đumbira, sitno narezana polovica ljute jalapeno papričice, sol i papar po želji
Priprava: Pomiješati sve sastojke.

Krustada

Sastojci: ¾ šalice ohlađenog maslaca narezanog na kockice, 1/3 šalice prženih mljevenih lješnjaka, 1 ½ šalice + 1 žlica glatkog brašna, 3/4 šalice smeđeg šećera + 2 žlice, ¾ čajne žličice cimeta;¾ čajne žličice soli, 4 šljive srednje veličine, 125 g malina, 1 veliko jaje, 1 žumance, 1/3 šalice vrhnja za šlag, ¼ šalice mlijeka, prstohvat muškatnog oraščića
Priprava: Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješati lješnjake, 1 ½ šalice brašna, ½ šalice šećera i sol. U tijesto dodati maslac i miješati 2-3 min. U namašćeni kalup promjera 24 cm rasporediti dio tijesta tako da su mu rubovi visoki 4 cm. Peći u pećnici 20 minuta. Izvaditi i ohladiti. Ostatak tijesta zamrznuti. Šljive otkoštiti, narezati te poslagati na krustadu. Rasporediti ¾ malina. Pomiješati 1 žlicu brašna, 1/4 šalice šećera + 2 žlice šećera. Odvojeno razmutiti jaje, žumance, vrhnje za šlag, mlijeko, ¼ žlice cimeta i ¼ žlice soli, muškatni oraščić. Smjesu sa žumancima, mlijekom i vrhnjem pomiješati sa smjesom od šećera i brašna te preliti preko voća. Naribati tijesto koje je bilo u zamrzivaču. Peći još 45-50 min. Ohladiti prije posluživanja.

Semifreddo od šljiva

Sastojci za 4 osobe: 450 g šljiva, 350 g šećera, 2 veća bjelanca, 300 ml slatkog vrhnja, 1 žlica likera od višanja, 150 g višanja, 85 g grubo narezanih gorkih badema

Priprava: Šljive prokuhati s likerom i 110 g šećera. Izmiksati. U posebnoj posudi izmiksati slatko vrhnje u šlag. U drugoj posudi pomiješati preostali šećer sa 150 ml vode, rastopiti na vatri i umiješati u snijeg od bjelanaca. Posebno pomiješati pire od šljiva, šlag, smjesu od šećera i bjelanaca. U tu smjesu dodati bademe, rasporediti u čaše te zamrznuti na 15 minuta. Višnje bez koštica kratko prokuhati i izmiksati. Čaše s kremom izvaditi iz hladnjaka, u svaku dodati pire od višanja, promiješati i vratiti u zamrzivač. Izvaditi 10 minuta prije posluživanja i ukrasiti bademima.

Amaretti

Sastojci za 50 amaretta: malo maslaca, 4 veća jaja, 350 g šećera, 350 g bademovog brašna, 30 ml likera amaretto, šećer u prahu po potrebi
Priprava: Zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva. Izmiksati bjelanca u snijeg u koji treba postupno dodavati šećer, bademovo brašno i liker. Smjesu staviti u dresir vrećicu i rasporediti je u hrpice promjera 3 cm. Peći oko 10 minuta dok se lagano ne zarumene. Ohladiti, posuti šećerom u prahu i poslužiti sa semifreddom.

Pripremila Tanja Vučičević; Fotografije Vladimira Spindler

Linker
24. travanj 2024 07:28