Mladi i kreativni

Dugo i ugodno ljeto: 3 domaća brenda koja volimo

U malim radionicama - u Zagrebu, Rovinju i Gorskom Kotaru - nije vrijeme godišnjih odmora: jer su haljine od prirodnih materijala i nakit od epoksi smole hit sezone.

Izvezena priča

Zagrebačka pravnica Maja Perić i vukovarska dizajnerica Željka Crnomarić osnovale su modnu marku BURA čiji su aduti boho haljine s izvezenim detaljima, ali i krune i naušnice. Iako su i prije radile u modnoj industriji – bavile su se krojenjem i dizajniranjem - jedva su čekale napraviti nešto svoje. Zaljubljenice u našu obalu svoj su brend nazvale po sjevernom vjetru za koji tvrde da ima dva lica - bura je moćna i silovita, ali istovremeno čista i prozračna – a takve su i žene koje ih inspiriraju. Najnoviji proizvod su raznobojne pamučne haljine s bogatim vezom koji se mašinski aplicira pa za jednu kreaciju trebao i do 10 sati rada. Haljine Boho u dvije dužine mogu se kupiti putem web stranice designbybura.com te u dućanu State of Style (Zagreb), a mogu se pogledati i u zagrebačkom showroomu.

Eko šik

Ljubitelj prirode Luca Franchini prije dvije godine osnovao je svoju modnu liniju Salt te otvorio istoimeni koncept dućan u Rovinju. Talijan se u istarsku avanturu upustio jer je zaključio kako je predivno raditi na Mediteranu i još uz to biti sam svoj šef. Iako je i prije radio u modnoj industriji te se bavio fotografijom, sad kreira odjeću jednostavnih krojeva koja se može nositi vječno. A šik unikate izrađuje od prirodnih materijala – lana, pamuka svile i ECONYL konca koji se dobiva recikliranjem najlona. Osim u dućanu u staroj gradskoj jezgri, odjeća se može pogledati i u popup dućanu u Hotelu Monte Mulini. Uz ljetnu kolekciju ondje se mogu pronaći i prvi komadi iz jesenske linije – uniseks dvostrane jakne i prsluci čija unutrašnjost skriva print njujorške slikarice Briane de Voe.

Sve boje smole

Umjetnica Mirna Ptiček i njezin suprug Mladen, vlasnici marke nakita Mikklaus, žive na relaciji Gorski kotar – Zagreb. Nakit izra- đuju okruženi divljinom u svojoj planinskoj rezidenciji, a sve je počelo kad su tijekom razgovora otkrili zajedničku ljubav prema epoksi smoli. Otada su nastale brojne unikatne šarene narukvice koje rade ručno. Najprije se, naime, izrađuje glineni model pa se zatim smola lijeva u silikonski kalup te se gotov komad polira s osam vrsta brusnog papira dok ne postane svilenkasto gladak. Šarenilo se postiže ulijevanjem tekućih boja u smolu, a čini kontrast prozirnim dijelovima. Deblje i tanje verzije laganih narukvica mogu se pogledati na Facebooku brenda, a već su počeli radovi i na jesenskoj kolekciji.

Linker
20. travanj 2024 01:12