‘Ona je stručnjak‘

Insajderski uvid u sam vrh mode: Claudia Schiffer izložila svoju arhivu fotografija iz devedesetih

Jedna od najvećih supermodela u Njemačkoj je postavila izložbu te je objavila knjigu Captivate! koja daje njen puni uvid u ono što se događalo ispred, ali i iza kamera fotoaparata u vrijeme dok je vladala modnom scenom.

Otkako se pojavila na modnoj sceni, pa sve do danas, Claudia Schiffer ostala je sinonim za supermodela. Zajedno sa svojim kolegicama kao što su Naomi Campbell, Linda Evangelista, Kate Moss ili, primjerice, Cindy Crawford postala je dio nikad viđenog fenomena, u kojem su modeli postali veće zvijezde od onoga što reklamiraju.

Supermodeli definitivno su obilježili eru 90-ih godina, a u tih 10 godina koliko je otprilike trajao vrhunac njene aktivne karijere Claudia je surađivala s nekim od najboljih fotografa današnjice.

To su prepoznali i u muzeju Kunstpalast u njemačkom Düsseldorfu, zato su upravo Claudiju odabrali da bude kustosica i potpuno sama sastavi izložbu, te popratnu knjigu.

"Claudia Schiffer je stručnjak", kazao je glavni ravnatelj muzeja Felix Krämer. "Imala je potpunu slobodu. Rezultat je njena perspektiva na modnu fotografiju 90-ih", dodao je. Izložba "Captivate!" u tom njemačkom muzeju otvorena je cijelu jesen sve do 9. siječnja iduće godine, a uz nju dolazi i popratni bogato opremljen katalog, koji sama Claudia naziva vlastitom knjigom.

image
U karijeri surađivala je s najvećima, na slici s Cindy, Lindnom i Karlom Lagerfeldom.
STEVE WOOD/SHUTTERSTOCK

Schiffer je ozbiljno shvatila ovaj zadatak te njena izložba i knjiga služe kao pomno očuvana vremenska kapsula koja pokazuje ljude koji su definirali tu dekadu - od fotografa Ellen von Unwerth, Corinne Day i Juergena Tellera, preko svima poznatih supermodela, dizajnera, stilista i modnih urednika koji su žarili i palili u to vrijeme.

Radila s najvećima

"Od početka svoje karijere skupljala sam modne fotografije, radila i učila od najvećih majstora - Helmut Newton, Richard Avedon, i Peter Lindbergh - moja osobna kolekcija tvori bazu ove izložbe", kazala je Claudia Schiffer za AnOther.

Čitajte i: Beauty tajne slavne manekenke: Još uvijek izgleda kao da joj je 20 jer godinama koristi ovaj proizvod

"Imala sam doslovno na tisuće fotografija između kojih sam birala. Htjela sam pokazati i brojne formate modne fotografije iz tog doba prije digitalije - od finih umjetničkih printeva do Polaroida, obrazaca za kontakt, modnih magazina do kampanja i kartica modela", objasnila je autorica izložbe i knjige.

Slučajnost ili ne, Schiffer je otkrivena u noćnom klubu upravo u Düsseldorfu. Još kao mlada djevojka bila je kao prava spužva koja upija sve što se događa oko nje. Primjer s modnog snimanja s velikim magom fotografije Richardom Avedonom za sada već legendarnu reklamu u kojoj uz nju poziraju Nadja Auermann, Christy Turlington, Cindy Crawford i Stephanie Seymour.

Čitajte i: Claudia Schiffer otkrila tajnu svoje sreće: 'Ne trudim se ni izgledati mlađa nego što jesam'

"Na setu za Versaceovu kampanju, Avedon bi doveo koreografa koji nas je učio kako da se krećemo. Njegova praksa je bila i da nas slika uz ogledalo koje je usmjerio prema nama, tako da se vidimo kako nas on vidi. Tako možeš pokušati sudjelovati u kreiranju kadra, dobiješ dobru ideju onoga što je dobro, a što nije te što možeš promijeniti da poboljšaš", prisjetila se Claudia.

image
Claudia Schiffer na modnoj pisti.
DAILY MAIL/SHUTTERSTOCK

Iako njena izložba Captivate! posjetiteljima nudi skok u nostalgiju za erom 90.-ih, Schiffer je jako svjesna trenutka i konteksta u kojem se nalazimo.

"Pandemija je snažno utjecala na ekonomsko stanje sektora umjetnosti i kulture diljem svijeta. Moja najveća nada je da će Captivate! - i izložba i knjiga privući široku publiku u Kunstpalast te potaknuti ljubav prema modi i fotografiji", zaključila je.

Linker
24. travanj 2024 11:51