Mara Li
Vesele i praktične

U 'Mara Li' ručno rađene torbice zaljubit ćete se na prvi pogled: Razgovarale smo s dizajnericom

Ljeto nam je pred vratima, a s njim dolaze još veselije i šarenije modne kombinacije koje nisu potpune bez dobre torbice. U moru različitih brendova posebno su nas oduševile 'Mara Li' torbice iza kojih stoje spretne ruke 47-godišnje Martine Vasari iz Kloštar Ivanića, a posebne su po tome što ih možete potpuno personalizirati i prilagoditi vlastitom ukusu.

Na ideju izrade ovih unikatnih torbica Martina je, kao i mnoštvo dizajnera, došla potpuno spontano i to zato što joj je pod ruku došao reciklirani pamuk od kojeg već godinu dana izrađuje svoje torbice. "Materijal se činio zanimljiv i vrlo ugodan za kukičanje pa sam tražila ideju kako ga iskoristiti i napraviti jedinstven modni dodatak. Na oduševljenje ženskog dijela obitelji prva torbica bila je pun pogodak te je već pri prvom izlasku izazvala pozitivne reakcije", rekla je Martina koju u izradi torbica podržava cijela uža i šira obitelj.

Mara Li

Inače po struci ekonomistica, Martina je prve primjerke izrađivala je za poklone i najuži krug prijateljica, a interes za torbicama se vrlo brzo proširio i van Martininog kruga bliskih ljudi pa je otvorila društvene mreže i nakon samo mjesec dana registrirala brend koji je nazvala po voljenoj baki Mari Lilek. Upravo ju je ona naučila osnovama pletenja, kukičanja i šivanja te je već s 10 godina izrađivala svoje prve odjevne predmete.

"Otkad znam za sebe okružena sam koncima, vunama i platnom. Nije bilo dana da bakine ruke nisu nešto stvarale, a s godinama sam shvatila da sam kroz igru i vrijeme provedeno s njom naslijedila ljubav prema tim aktivnostima. Na to sam neizmjerno ponosna i zahvalna", otkrila nam je Martina. Inspiracija, kako kaže, dolazi joj sama od sebe. "Sve što je potrebno jest krenuti kukičati. Često mi tek kada krenem izrađivati torbicu nadolaze ideje o obliku i vrsti boda kukičanja", nadodala je.

Mara Li

Osim okruglih torbica nosivih na jedno rame, koji su zaštitni znak brenda, Martina izrađuje i okrugle chic ruksake, a ponudu je proširila i pismo torbicama, vintage modelima te za ljetne mjesece nezaobilaznim cekerima. "Trenutno se najviše prodaju torbice koje se mogu nositi i kao ruksaci pa u jednom proizvodu dobijete dvije kombinacije nošenja", rekla je.

Ove torbice postale su omiljene ženskoj populaciji upravo zbog toga što se mogu kombinirati na sve moguće načine i u svim prilikama. Kako nam je objasnila dizajnerica, one živih boja poput Barbie ružičaste, crvene, zelene i žute savršeno će pristajati na crno-bijele kombinacije, dok torbice puder-ružičaste nijanse, boje lavande, nude ili klasične crne stoje na šarene outfite.

Mara Li

Osim što je reciklirani pamuk zahvalan za kukičanje, Martina je izabrala upravo njega zbog poticanja ekološke svijesti, a sve torbice izrađuje sama, uz povremenu pomoć kćeri Lare i Karle, ali i ostalih članova obitelji. Za izradu jedne torbice potrebno je nekoliko sati rada, ovisno o modelu, veličini, vrsti boda i kombiniranju boja.

Iako se, kako kaže Martina, torbice odlično prodaju, probijanje malih dizajnera na hrvatskoj dizajnerskoj sceni još uvijek je izazov, ali vjeruje kako bi se situacija mogla promijeniti na bolje. "Puno je izvrsnih mladih dizajnera, ali moramo svi zajedno poraditi na promoviranju malih brendova i razvijati svijest kupaca da više cijene i kupuju domaće, organizirati više događanja te omogućiti predstavljanje i plasman proizvoda malih proizvođača", poručila je Martina.

Mara Li

Za sada se njezine torbice mogu nabaviti preko Facebooka i Instagrama, a osim gotovih modela, kupci imaju mogućnost personalizirati torbicu odabirom boje, vrste i veličine modela, kao i odabira boda. Cijene se kreću od 250 kuna na dalje, ovisno o modelu i veličini. Na pitanje planira li otvoriti fizičku trgovinu, Martina kaže kako to za sada nije u planu iz čisto financijskih razloga. "Za sada je financijski neodrživo, zato se trudimo pronaći partnere koji će u naše ime plasirati proizvode u svojim prodajnim prostorima te nas tako predstaviti širem tržištu", objasnila je.

Mara Li

Budućnost za male dizajnere često je neizvjesna, ali Martina se nada kako bi jednog dana mogla živjeti od svog hobija jer su njezini proizvodi ipak unikat koji se u svijetu uvijek cijeni. "U budućnosti si želimo plasman na inozemno tržište koje nudi dostojne cijene za ručno izrađeni proizvod. Motivacije i kreativnosti nam ne manjka, jedino da nam dan traje barem 48 sati...", za kraj je poručila Martina.

Mara Li

Mara Li

Mara Li

Mara Li

Linker
12. travanj 2024 13:37