Specijal

Nema dobrog leadershipa bez empatije

Sigurno ste čuli da se svake godine dodjeljuju nagrade za poduzetnika godine i za tajnicu godine. Jedno s drugim nema, naravno, nikakve veze. No, činjenica je da je prva u muškom rodu i da su svi laureati dosad bili muškarci, dok su drugu nagradu, isto tako bez iznimnke dosad osvajale samo žene.

I ne, nije to nikakvo obezvrjeđivanje zanimanja tajnica ili bilo kojeg drugog zanimanja, za sve one koji će reći "evo je, opet ista priča". Čista je to statistika. A ona je neumoljiva i jako često neprimjetna i neopipljiva u stvarnom životu.

Lako se uplesti u zamku dojma "mi žene možemo sve što želimo" i ignorirati brojke.

Znam to jer proteklih dana intenzivno baš o ovoj temi razgovaram s brojnim poslovnim ženama, ali i muškarcima. Svi odreda slažemo se u jednom "žene danas mogu što god požele". Ja bih dodala, i žene i muškarci mogu i trebaju moći činiti sve što žele. Načelno.

image
GLORIA PRODUKCIJA

Zato nas i iznenađuje, opet ta omražena statistika, koja pokazuje kako među 1500 najuspješnijih hrvatskih kompanija u svega 48 njih upravu vode žene. Netko će reći da nema očito dovoljno žena u businessu, ili su možda same odlučile zaustaviti vlastite ambicije, možda jednostavno ne žele tu razinu odgovornosti. Niti jedna žena iz businessa neće reći ništa od ovoga. Zašto? Pitam ih uporno. Zašto je tako malo žena?

Odgovori se razlikuju, i možete ih pronaći u tekstovima u našem specijalu i posebnom magazinu, ali ono u čemu se svi slažemo, čak i ako nismo dosad željele pričati o ovoj temi, sad je jasno da moramo. Zašto? Iznenadila me je informacija u tekstu kolege Viktora Vresnika da, unatoč sveopćem dojmu napretka društva, na ovom polju statistički zaista nazadujemo.

image
EONEREN GETTY IMAGES

Svjetski ekonomski forum u Davosu 2016. je objavio kako ćemo jednakost u plaćama muškaraca i žena postići tek za 126 godina. Nevjerojatno, zar ne? E pa još je nevjerojatnija informacija da je taj isti forum prošle godine tu granicu pomaknuo i kaže "ne, ne, to se ipak neće dogoditi". Jednakost u plaćama nećemo postići u sljedećih 136 godina. Ni vaše kćeri ni vaše unuke, neće biti plaćene jednako kao muškarci za isti posao.

I da, možda to nije slučaj u vašoj kompaniji ili vašoj okolini, ali ne možemo zatvarati oči pred ostatkom društva i svijeta. Mi koje smo "privilegirane" jer smo odgajane da možemo što god želimo imamo odgovornost prema svima drugima govoriti o ovim temama. I ne samo pričati nego djelovati. Sve žene s kojima smo razgovarali odličan su primjer i uzor generacijama koje tek odrastaju i koje, nadajmo se, neće dijeliti svijet na muški i ženski.

image
JEROME MAURICE GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

I zato je tema našeg posebnog izdanja jako specifična: empatija kao najveća snaga novog leadershipa. Sposobnost, znanje, sve vještine u životu, pa i u poslu, nisu dovoljne ukoliko ne pokazujemo razumijevanje i uvažavanje drugih. Istinski vođe (zanimljivo da hrvatski jezik ne poznaje izraz vođa u ženskom rodu) znaju to intuitivno, no, empatija se itekako može vježbati i naučiti, a naše sugovornice otkrivaju zašto je važna baš u businessu.

Na kraju, ipak imamo dokaz da se nešto kreće u pozitivnom smjeru. Prije godinu dana u 1500 hrvatskih kompanija imali smo samo 40 predsjednica uprava, što znači da je osam žena probilo taj stakleni strop u godini iza nas. Odlična je to vijest i zato o takvim primjerima želimo govoriti, konkretne savjete želimo čuti, a najbolje i najuspješnije trebamo nagraditi. Pratite naš Gloria Business Talks specijal, potražite 27. listopada Glorijin poseban magazin "Ženska snaga hrvatskog businessa", i pratite našu dodjelu nagrada uživo.

Na koncu, svijet businessa bi trebao uvažavati samo kriterije izvrsnosti.

gloria2bottom
Linker
19. travanj 2024 21:06