Žene i biznis

Vodeća žena na domaćoj IT sceni otkriva zašto je dobro mijenjati poslove i koje su prednosti žena u biznisu

Suosnivačica i direktorica start-upa Airt, koja je dosad promijenila tri industrije, smatra da je na rukovodećim mjestima u IT sektoru potrebno više žena jer su strpljivije, empatičnije i lakše priznaju pogreške te da se ne treba bojati češće mijenjati posao.

Kad se spomene umjetna inteligencija, mnogi i dalje pred sobom vide sliku zlih robota koji će zavladati svijetom, kakvu nam Hollywood često servira u znanstveno-fantastičnim filmovima. No, Hajdi Ćenan (41), suosnivačica i direktorica domaćeg start-upa Airt, koji koristi umjetnu inteligenciju kako bi tvrtkama pomogao u profiliranju korisnika, tvrdi kako smo daleko od takvog scenarija.

image

Hajdi mladim ženama koje žele pokrenuti posao savjetuje da se usude probati.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Njezina tvrtka, koju je s Davorom Runjom osnovala 2019., nedavno je ušla u top 25 najperspektivnijih domaćih start-upova u 2022., priloga Novac Jutarnjeg lista.

"Nedavno smo radili istraživanje o start-upovima u Hrvatskoj koji se bave umjetnom inteligencijom. U roku od samo godinu dana njihov je broj sa sedamdesetak porastao na 115. Može se reći da je Hrvatska ozbiljan regionalni igrač, a pandemija je dala dodatni vjetar u leđa tvrtkama koje se bave tim poslom. Airt je razvio platformu koja koristi tehnike dubokog strojnog učenja u svrhu boljeg razumijevanja i predviđanja potreba korisnika. Pojednostavljeno, to znači da se neki proizvod ili usluga nudi samo onim korisnicima kojima zaista treba, a ne svima. Naši su najvažniji klijenti banke, telekomi i trgovci, no platforma može pomoći mnogima - od malih web trgovina do velikih financijskih institucija", objašnjava Hajdi Ćenan, koja je u Airtu zadužena za operativno vođenje, financije, prikupljanje investicija, prodaju i marketing.

Naime, dosad je u karijeri promijenila tri industrije pa ima iskustva u raznim područjima rada. Nakon završenog studija međunarodnog biznisa u njemačkom gradu Heidelbergu zaposlila se kao pripravnica u marketingu velike izdavačke kuće u Zagrebu. Tamo je ostala 10 godina i napredovala do izvršne direktorice marketinga i direktorice turističkog izdavaštva. Novi izazov bio joj je digitalni marketing, zbog kojeg je 2013. prešla kao izvršna direktorica u marketinšku agenciju Drap, koju je vodio Davor Runje. Njih dvoje su 2019. pokrenuli Airt, uvjereni da je umjetna inteligencija nešto u što vrijedi ulagati.

image

Skok padobranom iznad Istre za Hajdi je bio prekrasno iskustvo koje bi željela ponoviti.

PRIVATNI ALBUM

"Postoji mnogo dobrih strana umjetne inteligencije. Strojevi mogu u vrlo kratkom vremenu analizirati i uspoređivati goleme količine podataka, za što bi ljudima bile potrebne godine. Primjer dobre upotrebe umjetne inteligencije je medicina, gdje već postoji algoritam koji može iz mamografskih snimki s velikom vjerojatnošću prepoznati hoćete li razviti rak dojke za pet godina. Također, autonomna vožnja, odnosna vozila bez vozača, više nisu daleka budućnost. Da ne govorim o malim, svakodnevnim stvarima poput filtriranja neželjene pošte u inboxu", kaže Hajdi Ćenan, koja je i potpredsjednica Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju.

Nažalost, njihovo je istraživanje pokazalo je da među osnivačima i suosnivačima start-upova koji se bave umjetnom inteligencijom samo 17% žena.

image

Prošle je godine sudjelovala na TED razgovorima na temu predrasuda o umjetnoj inteligenciji.

MISLAV MESEK

"Situacija se posljednjih godina popravlja, ali sporo. Postotak žena u IT industriji raste, no na rukovodećim mjestima ih je premalo. Nadamo se da će se to promijeniti u budućnosti jer svjetski uspješne tvrtke mnogo polažu na raznolikost timova. Žene imaju drugačiji pristup - strpljivije su, empatičnije i lakše priznaju pogreške. Muškarci teže prepuštaju kontrolu i rjeđe priznaju da ne znaju sve o svemu. Zato su mješoviti timovi uvijek uspješniji", kaže Hajdi Ćenan.

Uvjerena je da nam nedostaje ženskih uzora, a njezini najveći su majka Anđela, umirovljena diplomirana ekonomistica, te dvije starije sestre, Željka Sara i Ivana. Naime, Hajdi je ostala bez oca Ivice, nekoć profesora matematike na Ekonomskom i Pomorskom fakultetu u Splitu, sa samo 13 godina te je odrasla okružena snažnim ženama zbog kojih vjeruje da može ostvariti sve što naumi.

image

Prije tri mjeseca upisala se na tečaj plesa na štiklama, što se pokazalo vrlo zahtjevnim.

PRIVATNI ALBUM

Kao rođenoj Splićanki, najviše joj fali more, a najbolje se opušta čitajući stripove o Modesty Blaise i Nathanu Neveru. Neustrašiva Modesty bila joj je u mnogočemu uzor, pa i kad je rekreativno trenirala tajlandski boks te prošlog ljeta skakala padobranom s visine od 2500 metara.

Čitajte i: Tatjana Skoko na čelu Microsofta u Hrvatskoj koji obilježava 25 godina poručuje: Znanje je najjače oružje!

"Osjećaj je neopisiv, a pogled na Istru kad se otvorio padobran vrijedio je milijun dolara. Život je kratak i treba uživati u njemu, isprobati sve što želimo. I zato bih mladim ženama koje žele pokrenuti biznis poručila da se usude probati. Nijedan poznati poduzetnik nije uspio otprve, samo što se o njihovim neuspješnim pokušajima ne piše. Na kraju ispadne da su došli do uspjeha preko noći, a kod nekih je ta noć trajala 10 godina. Osim toga, nedavna istraživanja pokazuju da će mlada osoba koja danas ulazi na tržište rada tijekom života promijeniti pet industrija i 17 poslova. I zato - nemojte oklijevati", poručuje Hajdi Ćenan.

Linker
05. travanj 2024 11:00