Getty Images/Hanza Media design
Divno je biti žena

31 inspirirajući citat: 'Trebalo mi je dugo da razvijem glas, i sad kad ga imam, ne namjeravam biti tiha'

Od snažnih žena za snažne žene, poruke koje pokazuju da žene u svijetu vode iste borbe i da u tome nisu same. Pročitajte ove ohrabrujuće misli poslane svim ženama.

Žene su ženama najbolje prijateljice i najveća podrška, s tom mišlju prikupili smo 31 inspiracijski citat za osnaživanje pripadnica ljepšeg i prema svemu pročitanom - jačeg spola. Velike žene, bilo da su političarke, supruge političara, pjevačice, glumice, aktivistkinje ili književnice, iznijele su svoje viđenje što u ovom svijetu znači biti žena, zašto je borba za žensku jednakost potrebna svijetu i čovječanstvu. Sve su to redom snažne poruke žena za žene i sve one koji vole žene.

"Trebalo mi je dugo da razvijem glas, i sad kad ga imam, ne namjeravam biti tiha", Madeleine Albright.

"Ako hoćete da se o nečemu razgovara, pozovite muškarce; ako želite da se nešto napravi, pozovite žene", Margaret Thatcher.

"Ja sam čvrsta, ambiciozna, i znam točno što želim. Ako sam zbog toga kuja, okej", Madonna.

"Svim malenim djevojčicama, nikad nemojte sumnjati da ste vrijedne i moćne, i da zaslužujete svaku šansu i mogućnost na svijetu kako biste ostvarile vlastite snove", Hillary Clinton.

"Podižem svoj glas, ne zato da bih vikala, nego da se one bez glasa može čuti. Ne možemo uspjeti kada je polovica nas sputana", Malala Yousafzai.

"Naravno da me ne brine to što ću zastrašiti muškarce. Oni tipovi muškaraca koji će biti zastrašeni sa mnom je upravo onaj tip muškaraca koji me ne zanima", Chimamanda Ngozi Adichie.

Getty Images
Kolaž

"Feminizam ne čini žene snažnijima. Žene su već jake, a feminizam mijenja način na koji svijet doživljava tu snagu", G.D. Anderson.

"Žene uvijek kažu: 'Mi možemo napraviti sve što muškarci mogu'. Ali muškarci bi trebali govoriti: 'Mi možemo napraviti sve što žene mogu'", Gloria Steinem.

"Ne trebaš biti lijepa. Ne duguješ ljepotu nikome. Niti svom dečku/suprugu/partneru, ni svojim suradnicima, pogotovo ne slučajnim muškim prolaznicima na ulici. Ne duguješ to svojoj majci, ne duguješ to svojoj djeci, niti civilizaciji općenito. Ljepota nije renta koju plaćaš za to što zauzimaš mjesto koje je označeno riječju 'žensko'", Erin McKean.

"Žena s glasom je, po definiciji, snažna žena", Melinda Gates.

"Feminist je svatko onaj tko prepoznaje jednakost i punu čovječnosti žena i muškaraca", Gloria Steinem.

"Ima nešto posebno kod žena koje vladaju u muškom svijetu. Potrebna je određena gracioznost, snaga, inteligencija, neustrašivost i obraz da nikada ne pristanu na 'ne' kao odgovor", Rihanna.

"Ne postoji granica u onome što mi, kao žene, možemo postići", Michelle Obama.

"Kad muškarac kaže svoje mišljenje, on je muško; kad žena kaže svoje mišljenje, ona je kuja", Bette Davis.

"Uvijek sam htjela biti fatalna žena. Čak kao mlada djevojka, nikad zapravo nisam htjela biti djevojčica. Htjela sam biti žena", Diane von Fürstenberg.

Getty Images
Michelle Obama, Gloria Steinem i Alexandria Ocasio-Cortez

"Ja nisam slobodna sve dok postoji jedna žena koja to nije, čak i ako su njezini okovi drugačiji od mojih", Audre Lorde.

"Što sam više govorila o feminizmu, to sam više shvaćala da je borba za ženska prava, previše puta postala sinonim za mržnju muškaraca. Jedna stvar u koju sam sigurna je da to mora prestati", Emma Watson.

"Moramo preoblikovati naše viđenje samih sebe. Moramo istupiti kao žene i preuzeti vodstvo", Beyoncé.

"Ni jednoj ženi ne bi smjelo biti rečeno da ne smije donositi odluke o svom tijelu. Kad su ženska prava napadnuta, mi uzvraćamo udarac", Kamala Harris.

"Ja sam žena s mislima i pitanjima i stvarima koje želim reći. I kaže ako sam lijepa. Ako sam jaka. Nećete vi određivati moju priču - ja ću", Amy Schumer.

"Zaključujem da neprijatelj nije ruž za usne, nego sama krivnja; mi zaslužujemo ruž, ako ga želimo, i slobodu govora; zaslužujemo biti seksualne i ozbiljne - ili što god nam se sviđa. Imamo pravo obuti kaubojske čizme na vlastitu revoluciju", Naomi Wolf.

"U budućnosti neće biti ženskih vođa. Bit će samo vođe", Sheryl Sandberg.

"Jednom i zauvijek: ljudska prava su ženska prava i ženska prava su ljudska prava", Hillary Clinton.

Getty Images
Beyoncé, Diane von Fürstenberg i Emma Watson

"Ženske slobode znak su socijalne slobode", Rosa Luxemburg.

"Pravda je pobrinuti se da biti pristojna nije isto što i biti tiho. Zapravo, mnogo puta, najpravednija stvar koju možete napraviti je započeti dramu", Alexandria Ocasio-Cortez.

"Žene su otkrile da se ne mogu pouzdati da će im muško kavalirstvo donijeti pravdu", Helen Keller.

"Možda se sve svodi na ovo: Ja sam žena koja stvarno voli svoju karijeru pa sam opsjednuta zanatom svog posla... To je moja vrsta romantike", Mitski.

"Sve više i više žena shvaća da će nam jedino kolektivna snaga i akcija omogućiti da se slobodno borimo za društvo koje ispunjava osnovne ljudske potrebe", Roxanne Dunbar.

"Predstavljajući žensku prirodu kao ne nasilnu, obeshrabruje se žene od toga da postanu borci za vlastitu slobodu i slobodu društva", Anuradha Ghandy.

"Revolucionarna žena, ne može imati reakcionarnog (nazadnog) čovjeka", Assata Shakur.

"Kad žena doživi napad, prvo što je ljudi pitaju je - 'Jesi li rekla ne?' To pitanje pretpostavlja da je odgovor uvijek - da te da je njezin zadatak opozvati taj dogovor. Da ona ukloni bombu koja joj je nametnuta. Ali zašto je njima dozvoljeno dirati nas, sve dok ih mi fizički ne otjeramo? Zašto bi ta vrata bila otvorena, sve dok ih silom ne zalupimo?", Chanel Miller.

"Ne postoje vrata, brava, lokot, koji se mogu postaviti na slobodu mog uma", Virginia Woolf.

Linker
05. ožujak 2024 20:30