Veliki vodič

A gdje ćemo idući vikend? Top izbor izleta po Hrvatskoj nabijenih adrenalinom

Preko ljeta zbilja je šteta vikende provoditi na istom mjestu kada u svakom kutku naše zemlje čuči nešto predivno za vidjeti ili iskusiti. Ako ste zasićeni obvezama i jednostavno se trebate malo maknuti od mjesta stanovanja, skupite ekipu poput mene, sjednite u auto i pravac na neku od pet uzbudljivih lokacija koje vas čekaju na kraju članka. Vjerujte mi, neće vam biti žao!

Svake godine kada stignu visoke temperature, u zraku možemo namirisati bezbrižnost, želju za opuštanjem, kupanjem, zabavljanjem te bismo iste sekunde otišli na godišnji i to pravac na more. No, ako godišnjeg odmora još nema na vidiku, to ne znači da lijepe, sunčane dane moramo provesti 'na asfaltu' ili zatvoreni u četiri zida.

Naprotiv, osvježenje od vrućina, osim na moru, možemo potražiti i na rijekama, a naša zemlja bogata je kupalištima i zabavnim sadržajima na rijekama koje su okružene predivnom prirodom. Do njih se brzo stiže i idealne su za vikend izlete kada trebamo 'napuniti baterije' za novi radni tjedan. Ako se nikada niste osvježili u nekoj rijeci, sada je pravo vrijeme da se konačno ohrabrite, a mi vam donosimo popis najpoznatijih rijeka, njihovih kupališta i popratnih sadržaja.

Mrežnica

Jedna od najljepših i najposjećenijih rijeka svakako je Mrežnica, ljepotica okružena kršem, poznata po brojnim kanjonima i sedrenim barijerama. Izvire kod Slunja u Kordunu, a ulijeva se u Koranu kod Karlovca.

Duga Resa, 010717.
Rijeka Mreznica.
Visoke temperature natjerale izletnike da potraze osvjezenje u Mreznici.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic CROPIX
Mrežnički Brig u Dugoj Resi omiljeno je kupalište izletnika.

Na njezinih 64 kilometra mogu se naći izvrsna kupališta, a jedno od njih je i Mrežnički Brig u Dugoj Resi, udaljen od Zagreba oko 65 kilometara.

Ono je među ljubiteljima rijeka jedno od najpopularnijih kupališta, posebice zbog odlične ugostiteljske ponude i auto kampa 'Slapić' koji je smješten tik uz kupalište.

mreznica, 0700
kanui
foto nikolina pugar
nikolina pugar
Mrežnica je idealna za rafting ili kajakarenje.

Za one željne uzbuđenja i adrenalina, Mrežnica je savršena za rafting, kajak ili takozvani canyoning - hodanje kroz rijeku i brzace te plivanje u prirodnim bazenima. Rafting tura kreće od mosta u Keićima kod Generalskog stola, a završava pri restoranu Zeleni Kut. Izlet traje dva do tri sata, s više kraćih pauza za odmor i kupanje na slapovima, te ćete za njega morati izdvojiti oko 200 kuna.

Korana

Još jedna rijeka smještena u Karlovačkoj županiji, koja inače izvire u Plitvičkim jezerima, najpoznatija je po Foginovom kupalištu, udaljenom od Zagreba 55 kilometara, koje je prvo službeno riječno kupalište registrirano pri Lučkoj kapetaniji te iza njega stoji zanimljiva priča.

Karlovac,200710.
Foginovo kupaliste.
Grad je u uredjenje Foginovog kupalista ulozio vise od 250000 kuna, stotine Karlovcana svakodnevno uzivaju u prvom sluzbenom rijecnom kupalistu u Hrvatskoj.
Foto: Danijel Tuskan / CROPIX
CROPIX
Foginovo kupalište na Korani uređeno je još davne 1928.

Dragutin Fogin je davne 1928. godine kupio obraslo zemljište na Korani te na njemu uredio gradsko kupalište, a s upravom željeznica u Zagrebu dogovorio je da svake nedjelje vozi vlak kojim su Zagrepčani dolazili osvježiti se od nesnosnih vrućina.

Aerial view of beautiful Korana River, Plitvice Lakes, Croatia
Getty Images/iStockphoto
Korana izvire u Plitvičkim jezerima.

Ulazi u rijeku su lijepo uređeni i pristupačni, a samo kupalište obogaćeno je skakaonicom, vodenim parkom, pločama za sunčanje, tuševima i dijelom za vaterpolo. Kupalište čak ima i spasilačku službu, ali i brojne sportske sadržaje poput odbojke na pijesku, košarke, bicikliranja, vježbanja u vodi, zumbe i ostalih sportskih turnira. I ono najbolje – ulazak na kupalište i svi sadržaji su besplatni!

Drava

Malo tko nije čuo za osječku Copacabanu, plažu na Dravi nazvanu po uzoru na onu u Riu de Janeiru u Brazilu. Sjećam se kada smo u srednjoj školi u sklopu izleta u Kopački rit posjetili i Osijek te se jedva čekali 'umočiti' u rijeku i zaigrati picigin. Osim osjećaja kao da sam na moru, svidjela mi se i činjenica da je centar grada blizu pa u hipu možemo skoknuti i na sladoled.

Osijek, 050816.
Osjecani su osvjezenje od vrucine potrazili na poznatom osjeckom kupalistu Copacabana na lijevoj obali Drave.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji CROPIX
Osječka Copacabana jedno je od najpoznatijih kupališta u Osječko-baranjskoj županiji.

Kopika, kako je zovu Osječani, već 45 godina je idealno mjesto za ljetno osvježenje, a prošle godine postala je i prva 'pametna' plaža u Hrvatskoj.

Naime, tamo je postavljeno pet pametnih klupa, deset pametnih tuševa pa čak i pametno stablo gdje možete napuniti svoj mobitel ili e-bicikl tijekom razgledavanja grada.

Channel in nature park Kopacki rit in Slavonia, Croatia, popular tourist destination and birds reservation
Getty Images/iStockphoto
Park prirode Kopački rit močvarni je dom tisućama bioloških vrsta.

Nakon kupanja vas samo 25 minuta dijeli od Parka prirode Kopački rit u Baranji između rijeka Dunav na istoku i Drave na jugu. Ima bogatu floru i faunu koju možete istražiti kroz brojne sadržaje kao što je plovidba brodom ili čamcem, bicikliranje, vožnja kanuom, promatranje ptica i ostalo. U sklopu Parka prirode nalazi se i kompleks dvoraca Tikveš s prekrasnim parkovima i perivojima.

Una

Kontinentalna Hrvatska skriva još jedan biser – Unu, graničnu rijeku prema Bosni i Hercegovini, dugu 212 kilometara. Iako je za nekoliko stupnjeva hladnija od ostalih rijeka koje teku kroz Hrvatsku, to je zanemarivo u usporedbi s njezinom ljepotom.

Hrvatska kostajnica , 220719.
Gradsko kupaliste na rijeci Uni u Hrvatskoj kostajnici.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miscevic CROPIX
Gradsko kupalište Kavrlja u Hrvatskoj Kostajnici jedno je od naljepših na rijeci Uni.

Ima nekoliko kupališta koja nisu posebno uređena, ali su pogodna za kupanje - plaža u Kuljanima, ekoselu Unski biser, Matijevićima te plaža Kavrlja u Hrvatskoj Kostajnici koja ima titulu gradskog kupališta. Njezino dno je pjeskovito, a uz obalu ima nekoliko drvenih klupa za piknik i roštiljanje.

Una National Park
Getty Images/iStockphoto
Štrbački buk na rijeci Uni na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Una se, osim po mirnim jezercima i simpatičnim potočićima diči i slapovima na kojima sportaši redovito testiraju svoje umijeće veslanja. Da, rafting na Uni idealan je način za upoznavanje njezine ljepote, a ima tri etape: Štrbački Buk – Lohovo, inače najzanimljiviji i najatraktivniji dio rijeke Une, zatim etapa Kostela – (Luka) Grmuša, primjerena za početnike, ali i naprednije veslače, te etapa Kostela – Bos. Krupa za lakšu adrenalinsku zabavu. Cijena raftinga ovisi o turističkoj zajednici koja ga organizira, ali kreće se oko 250 kuna.

Zrmanja

Za najveće avanturiste i one željne divljih brzaca, tu je rijeka Zrmanja, krški biser smješten u Parku prirode Velebit zajedno s Likom i Gackom, u blizini Obrovca koji je od Zagreba udaljen oko 270 kilometara.

S raznih strana sam već čula puno o ljepotama Zrmanje, ali na jednu činjenicu sam potpuno zaboravila. Naime, vidikovac s kojeg se pruža predivan pogled na preko 200 m dubok kanjon rijeke poslužio je za snimanje filma o indijanskom poglavici Winnetouu.

Obrovac, 230720.
Izlet na rijeku Zrmanju sa VW T-rocom.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
-gloria glam-
Marko Miscevic CROPIX
Sa vidikovca kod kanjona Zrmanje puca predivan pogled na kristalno čistu rijeku.

U Zrmanju se ulijeva Krupa, rijeka s izrazito čistom vodom koja se može i piti, što je osobito praktično ako vam tijekom adrenalinske avanture ponestane vode. Zrmanja nije toliko poznata po kupalištima, s obzirom na to da se radi o rijeci koja teče kroz teško dostupna krška područja uokvirena divljim zelenilom, već po raftingu i kajakarenju, čija je cijena oko 300 kuna.

Mario Toni Belamarić
U izletištu Muškovci možete se odmoriti nakon adrenalinske avanture i prigristi nešto u lokalnom restoranu.

Ipak, ako vam je samo do osvježenja od vrućeg, ljetnog dana u ovoj predivnoj rijeci, spustite se do izletišta Muškovci, gdje obično završavaju rafting i kajak ture. Tamo se može kupati, skakati sa slapova, daski ili mosta, a u sklopu izletišta postoji i kamp te nekoliko restorana i barova. Zbilja odlična lokacija za vikend izlet koju ću, nadam se, uskoro posjetiti.

Kupa

Ne smijemo zaboraviti ni na Kupu, najdulju rijeku čiji je izvor i ušće u Hrvatskoj te spaja kršku i panonsku Hrvatsku. Izvire u Nacionalnom parku Risnjak te je vrlo raznolika u reljefnim cjelinama - od ušća hita brzacima prema dolini, u meandrima slijeva u Pokuplje te naposljetku u Savu. Izvor Kupe zaštićeni je spomenik prirode koji obara svojom tirkiznom bojom i nikada ne presušuje.

The Kupa originates in Croatia in the mountainous region of Gorski Kotar, northeast of Rijeka, in the area of Risnjak National Park, Croatia.
Getty Images
Izvorište Kupe je u Nacionalnom parku Risnjak.

Glavno kupalište na Kupi nalazi se u Sisku, oko 60 kilometara, odnosno oko sat vremena vožnje od Zagreba, što ga čini omiljenom destinacijom Zagrepčana i ostalih koji žive nadomak Siska. Ime mu je Zibel i jedno je od najuređenijih riječnih kupališta u Hrvatskoj.

Voda Kupe je na tom dijelu dosta niska, s pješčanom podlogom, pa je idealna za igranje picigina, a nakon kupanja i igranja možete odmoriti u nekim od raznih kafića i barova ili pak zaigrati neke od igara na pijesku.

sisak070605
Kupaliste Zibel
snimio:Miro Arbutina
-pok-
Miro Arbutina
Kupalište Zibel u Sisku jedno je od najuređenijih riječnih kupališta u Hrvatskoj.

Kupanje na Kupi moguće je i u obližnjoj Petrinji ili Ozlju, gdje je kupalište dobilo ime po slikarici Slavi Raškaj. Lijepo je uređeno, ima tuševe, kabine za presvlačenje i nudi još mnogo popratnih sadržaja poput odbojke ili malog nogometa.

Cetina

Došli smo i do tajnovite krške ljepotice koja pripada jadranskom slijevu te se u njoj najčešće brčkaju Sinjani ili Splićani kada žele predah od mora. Ova najveća srednjodalmatinska rijeka udaljena je od Sinja oko 8 kilometara, odnosno oko 13 minuta vožnje autom pa je nezaobilazna destinacija ako se nalazite negdje u blizini.

Omis resort aerial view, Dalmatian Coast, Croatia.
Getty Images
Cetina je duga 105 kilometara i ulijeva se u Jadransko more kod Omiša.

Najbolje mjesto za opušteno upoznavanje Cetine su Radmanove mlinice koje se nalaze u kanjonu te nude smještaj, ukusnu hranu i razne aktivnosti. Neke od tih aktivnosti su, naravno, rafting, canyoning ili planinarenje, kao i najatraktivniji Zip-line u Hrvatskoj.

Blato na Cetini, 030719.
Popularna pllaza na Blatu na Cetini.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klaric CROPIX
Blato na Cetini ugodna je oaza sa sitnim šljunkom i osvježavajućom vodom.

Rafting, primjerice, košta oko 300 kuna, dok ćete za spuštanje na sajli na visini od 150 metara trebati izdvojiti oko 400 kuna. Ako se samo želite okupati, skoknite do Blata na Cetini čije plaže krasi fini šljunak i ugodna hladovina ispod drveća.

Osim krajnje destinacije, važno je da put prema nekoj od ovih divnih rijeka također bude zabavan, za što vam treba dobra ekipa i, naravno, prijevozno sredstvo. Ljeto je kao stvoreno za vožnju kabrioletom jer pruža poseban osjećaj – kombinaciju slobode, prepuštenosti trenutku s malo bunta. Baš kao vožnja na motoru, ali sigurnija.

Prije no što krenete poslušajte naš savjet iz prve ruke za sve žene – nemojte sjesti u kabriolet nepripremljene, raspuštene kose i bez gumice. To ne znači da se morate potpuno odreći lijepe frizure, pogledajte u našoj infografici izbor onih koje vjetar neće tako lako uništiti:

A u kojem kabrioletu ćete provozati svoju novu frizuru? Ako se dvoumite oko idealne boje automobila baš za vašu osobnost riješite naš zabavan kviz i doznajte koji će vam najbolje pristajati. Mi smo već riješili kviz i doznali koji će nas Volkswagen T-Roc Cabrio odvesti u avanturu.

Boja našeg kabrioleta je plava i spremni smo upustiti se u uzbudljivu avanturu o kojoj ću vas detaljno informirati. Dok čekate, pozivamo vas da se zabavite uz kviz!

Volkswagen T-Roc Cabrio.

Adrenalinska avantura na Zrmanji: Vjetar u kosi, divlji brzaci i predivna priroda ostavili su nas bez daha

Nakon što smo vas informirali gdje se možete dobro zabaviti na rijekama, mi smo se spremili i krenuli put Zrmanje na uzbudljiv dan pun adrenalina. Što nas je tamo dočekalo? Saznajte u nastavku!

Odmalena sam svake godine jedva čekala vidjeti more jer mi to plavetnilo predstavlja odmor za dušu i bijeg od svakodnevnih obveza i stresa, čak i onda kada ga samo gledam. No, ove godine se u meni rodila želja za nečim potpuno novim, uzbudljivim...nečim što nikada nisam iskusila.

Moram priznati da sam zapravo velika ljubiteljica avantura, ali u njih se ne upuštam onoliko često koliko bih voljela. Zato sam čvrsto odlučila otići negdje gdje ću 'napuniti baterije' preko vikenda, a opet se i ludo zabaviti. Odluka je pala na kajakarenje na Zrmanji, rijeci s nekim od najdivljijih brzaca u Hrvatskoj, smještenih podno Velebitskog krša.

Ništa bez dobre ekipe

Naravno, nije mi palo na pamet otići sama na Zrmanju jer su adrenalinske avanture puno ljepše s dobrom ekipom. Kada sam Danielu i Dolores otkrila svoje planove, nisam ih dugo trebala nagovarati da pođu sa mnom, a kako bi cijela stvar bila još uzbudljivija, prvi smo dobili priliku testirati Volkswagen T-Roc Cabrio, prvi crossover kabriolet na svijetu u kompaktnoj klasi s platnenim sklopivim krovom koji se spušta za devet sekundi. Sjajno, idemo!

Prije puta morali smo utvrditi točnu rutu kako ne bismo gubili vrijeme, a T-Roc Cabrio nam je tu uvelike olakšao posao jer na svom digitalnom cockpitu ima navigaciju za jednostavnije putovanje. Tako smo utipkali našu destinaciju i konačno krenuli put Zrmanje.

Kao u filmovima

Prvih nekoliko sati na cesti, Dolores i mene je uhvatio umor od nespavanja pa smo na neko vrijeme 'ubile oko', dok se Daniel koncentrirao na vožnju. Čim je svanulo, osjetili smo nalet pozitivne energije jer je pred nama bio nezaboravan dan koji ćemo itekako dobro iskoristiti.

Obrovac, 230720.
Izlet na rijeku Zrmanju sa VW T-rocom.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
-gloria glam-
Marko Miščević CROPIX
Vjetar u kosi, sjajno društvo, dobra glazba i T-Roc Cabrio - idealna kombinacija za uzbudljiv vikend.

Dok smo se približavali Zrmanji, dobila sam poriv napraviti ono o čemu valjda svi maštaju kada se voze kabrioletom. „Dolores, hajmo kao u filmovima”, rekla sam joj, a ona je spremno prihvatila igru. Obje smo ustale, raširile ruke i pustile da nam vjetar mrsi kosu...nije nas bilo briga kakva će nam biti frizura. Kako bi dodatno 'začinio' taj vrhunski trenutak, Daniel je odvrnuo glazbu do kraja. Wow! Beats audio sustav u T-Roc Cabriu je stvarno moćan i kao stvoren za ovakva putovanja!

Daniel ne ide s nama?!

I nakon nekih dva i pol sata (sa stajanjima), stigli smo u malo selo Kaštel Žegarski na obali rijeke Zrmanje te nadomak Obrovcu, gdje su nas dočekali vodiči iz turističke agencije Raftrek Adventure Travel koji su nam trebali pomoći s pripremom za kajakarenje. Uputili su nas da se presvučemo u kupaće kostime i ponesemo stvari koje želimo imati uza se dok smo na rijeci.

Putem smo malo čavrljali o rijekama i koju je tko posjetio, kada Daniel iz vedra neba: „Znate što? Ja danas ne idem s vama”, rekao je, ostavivši nas dvije u nevjerici. „Ajme, zašto?”, upitale smo ga. „Vi se zabavljajte na rijeci, a ja idem istraživati krajolik”, rekao je, siguran u svoju odluku. Probale smo ga nagovoriti da ipak ide s nama, ali nismo uspjele pa smo se pozdravile i krenule svojim putem. Daniele, uživaj, i mi ćemo!

Težak početak

Prije samog kajakarenja, vodiči su okupili sve timove na obali kako bi nam objasnili kako se vesla, ulazi u kajak i neka općenita pravila ponašanja dok smo na rijeci. Dolores i ja smo bile uzbuđene, ali malo zbunjene jer smo trebale zapamtiti puno informacija u jako malo vremena pa na kraju prezentacije nismo znale što ni kako. U svoj toj strci zaboravile smo uzeti ono najvažnije – vesla, ali ljubazni vodiči spremno su nam ih donijeli.

Osim vesla, od opreme su obavezni prsluk i kaciga, a sa sobom možete ponijeti i neke osobne stvari poput bočice s vodom, sendviča, ručnika, suhe odjeće, kreme sa zaštitnim faktorom (trebat će vam!), mobitela, fotoaparata i slično. Te stvari spremate u posebnu, vodonepropusnu bačvu koja stoji u kajaku i uvijek je nadohvat ruke.

I krenule smo. Dogovorile smo se da Dolores sjedi naprijed te ima ulogu 'motora', a ja otraga kao 'navigator' pa se po potrebi možemo i zamijeniti. Ljudi moji, prvih 20 minuta 'prala' nas je tolika nervoza i imale smo dojam da kajak upravlja nama, a ne mi njime. Preostali timovi bili su daleko ispred nas pa smo osjećale pritisak da ih moramo stići. No, kajak kao da nije htio surađivati s nama.

Sa svake strane rijeke 'vrebalo' je grmlje koje naš kajak, očito, jako voli.

Lijevo, desno, lijevo, desno...pa se zabijemo u šaš. „Ajme, neeee, ispast će mi bačva”, povikala sam u jednom trenutku, ali sam je srećom uspjela uhvatiti. Jest da je vodonepropusna, ali strah je ipak tu. Ako nikada prije niste veslali, savjetujem vam da nabijete malo kondicije prije ovog pothvata da vam se ne bi dogodilo ovo što i nama.

Skriveni dragulj

Prvi dio puta veslale smo po mirnijem dijelu Zrmanje. Uz mnogo napora uspjele smo stići preostalu ekipu koja je već izvlačila kajake na čistinu i uživala u svojim sendvičima. Nakon malo odmora, ponovnog mazanja zaštitnom kremom i dva-tri griza sendviča, uputili smo se do skrivenog dragulja Zrmanje, blizu mjesta gdje se Krupa, najveći pritok Zrmanje, ulijeva u nju.

Tu postoji i izvor pitke vode koju sam odmah probala. Wow! Nevjerojatno čista, bistra, osvježavajuća kao ni jedna voda iz slavine ili bočice. Nevjerojatno!

Kad smo prošli kroz simpatičan mali tunel, tamo je bio predivan slap koji se žuboreći slijeva u malo jezerce kroz mnoštvo zelenila i naprosto poziva na kupanje. Dolores je smogla snage i bacila se u hladno jezerce, a ja sam ipak ostala na suhom.

Visoki buk

Ohrabrene i pune dojmova bile smo spremne za nastavak veslanja, ali tada je počeo puhati vjetar i nositi nam kajak na sve strane. Žustro veslanje prilično nas je umorilo te smo vidjele kako nam ekipa nestaje iz vidokruga, ali nismo imale drugog izbora nego zapeti još jače. Nakon mnogo okretanja kajaka oko svoje osi, podvlačenja ispod granja i zabijanja u visoku travu, došle smo do sljedeće točke kada smo ponovo morale izaći iz plovila.

Ida Tomašković
Visoki buk u svoj svojoj veličanstvenoj ljepoti.

Ovoga puta morale smo nositi sve sa sobom jer je pred nama bio Visoki buk, spektakularni vodopad visok 11 metara, s kojeg spuštanje kajacima nema smisla jer sigurno ne bismo izvukle živu glavu. S veslima i bačvom pod rukom, išle smo okolo Velikog buka, pritom se diveći njegovoj veličanstvenoj i pomalo zastrašujućoj ljepoti. Vodiči su za to vrijeme bacali prazne kajake preko vodopada koji su nas čekali da nastavimo avanturu.

Završni spust

„Ne mogu više”, kažem Dolores u jednom trenutku. Ona ne izusti ništa, ali sam joj vidjela na licu da joj nije lako. Pa hej, veslamo već gotovo tri sata i bole nas ruke. Ali ne damo se! Pred nama je bio još dobar komad puta, nešto divljiji od prethodnog i s puno više brzaca koji su nam podizali adrenalin.

Poslije nekoliko uzbudljivih brzaca, stigle smo i do posljednjeg slapa - trometarskog Ogra. Taj osjećaj spuštanja niz slap ne može se dočarati riječima. Koliko god smo bile umorne od veslanja, isplatilo se pomučiti za te dvije sekunde jahanja slapa koje ćemo pamtiti cijeli život. Naravno, spuštanje smo popratile jednim glasnim „woohoo”!

Zasluženi ručak

Još 20 do 30 minuta nas je dijelilo od cilja pa smo za kraj upregnule bolne mišiće i doveslale do sela Muškovci, najpoznatijeg izletišta na Zrmanji sa slapom Berberov buk. Tamo nas je čekao Daniel koji je već bio u panici jer smo prekoračile trajanje ture za dobrih pola sata. Jedva smo čekale razmijeniti dojmove i čuti kako je njemu bilo u istraživanju krajolika.

„Bravo cure, svaka čast”, dočekao nas je lijepim riječima, a mi smo osjećale sreću i ponos, ali i glad pa smo sjeli na ručak u lokalni restoran Food house Zrmanja.

Ida Tomašković
Nakon uzbudljivog, ali i napornog dana zasluženi ručak.

Ponuda restorana je raznovrsna – od roštilja, preko pizza do salata, a cijene su zbilja pristupačne. Primjerice, veliku porciju pilećih ražnjića s puno pomfrita platila sam 55 kuna, Dolores je svog hamburger dobila za oko 35 kuna, a Daniel je pizzu platio 48 kuna. Voda u bočici jest nešto skuplja, 12 kuna, ali isplati se jer se puni na prirodnom izvoru.

„Ovo ponavljamo prvom prilikom”, zaključili smo svi troje, a sljedeći put se Daniel neće izvući od veslanja! Našem T-Roc Cabriu zadali smo povratničku rutu do Zagreba, upalili serijska LED svjetla jer se već lagano smračilo i sa zadovoljnim osmijesima na licima krenuli prema doma.

Što još vrijedi vidjeti u blizini Zrmanje?

Ako ste već krenuli na Zrmanju, bilo bi šteta propustiti još neka zanimljiva mjesta u okolici s čime možete obogatiti svoj avanturistički duh.

Špilja Modrič

Ovaj geomorfološki spomenik prirode nalazi se u Rovanjskoj, 30 kilometara zapadno od Zadra. Na duljini od 829 metara pruža poseban doživljaj podzemnog svijeta i potpuno netaknute prirode, a zbog raznolikih stalaktita, stalagmita i kalcitnih stupova svrstava se među turistički najatraktivnije pojave te vrste u Hrvatskoj. Osim veličanstvenih stupova, okružit će vas meduze, sipe i crvene kraljice.

Natura Jadera
Špilja Modrič je sasvim slučajno otkrivena 1980. godine.

Natura Jadera
Posebna izuzetnost i rijetkost svakako su pojave ekscentričnih oblika koji s kristalografskog stajališta predstavljaju posebnu rijetkost.

Iako je sama unutrašnjost špilje prohodna, bez specijalne opreme i stručnog vodiča nije je moguće istražiti. U ovom podzemnom prostoru mogu se na jednom mjestu pratiti sve faze nastanka spiljske pojave - od početnih erozijskih proširenja pukotinskih kanala do korozijskog djelovanja na stijenama, ali i na nataloženim kalcitnim oblicima.

Tulove grede

Čudnovati krški fenomen Tulove grede nalaze se u Parku prirode Velebit. Riječ je o stjenovitom grebenu izrazito strmih kukova izgrađen od vapnenačkih stijena s najvišim vrhom od 1120 metara. Južnim podnožjem grebena prevladava travnati dolac - Dolac poda Tulom.

Top of mountain Velebit  in Croatia, Tulove grede
Getty Images/iStockphoto
Unutar ove kružne stjenovite formacije nalazi se izvor veoma hladne, pitke vode na dubini od nekoliko desetaka metara, a može ga se dosegnuti samo pomoću kante na dugom konopcu.

Uz ove stijene vezane su zanimljive narodne predaje - ondje su se legli zmajevi iz jaja, a u stijenama su živjele nevidljive velebitske vile. Treće mitsko biće jest Crna kraljica koja je donosila nesreću i po njoj se nazvao planinski prijevoj Kraljičina vrata.

Uvala Zavratnica

Do romantične uvale Zavratnica dolazi se iz Jablanca ili planinarskom stazom iz sela Zavratnica. Još 1964. proglašena je zaštićenim krajolikom, a od 1981. dio je Parka prirode Velebit. Ova tirkizna laguna odlična je za kupanje, a pogled na velebitski kamen u kontrastu s plavo-zelenom bojom mora doprinosi doživljaju.

Shipwreck in Zavratnica bay near Jablanac, Croatia
Getty Images/iStockphoto
Počekom 20.s toljeća Zavratnica je bila skrovito ljetovalište bečke i praške elite.

Kanjonske litice visoke su oko 100 metara, a dužina zaljeva iznosi oko 900 metara pa je do njega moguće doći i s mora, brodicama. Zavratnica je dom čak 129 biljnih vrsta, od čega 100 autohtonih i 29 alohtonih vrsta, a početkom 20. stoljeća izgrađena je gornja staza s vidikovcem te šetnica uz more.

Svidjela vam se naša avantura na Zrmanji i silno želite i vi iskoristiti sunčane vikende za dobar provod? Stay tuned jer vam u nastavku donosimo top izbor adrenalinskih izleta po cijeloj Hrvatskoj!

Top izbor izleta po Hrvatskoj nabijenih adrenalinom

Cijela Hrvatska prepuna je odličnih adrenalinskih sadržaja, kako individualnih, tako i za veće ekipe pa vam donosimo naš izbor pet uzbudljivih izleta – od ziplinea, preko bungee jumpinga do vožnje quadovima.

Zipline u Gospiću

Adrenalinski park Likos u Gospiću nudi čak nekoliko odličnih atrakcija, a od Zagreba do tamo možete doći za nešto manje od tri sata vožnje. Smješten je samo 500 metara od centra glavnog ličkog grada, a opet je sakriven od urbane sredine.

Idealan je za team-building vikende, ali i nešto manje grupe ljudi koji se žele aktivno zabaviti. Od najatraktivnijih aktivnosti tu je Zipline – spuštanje sajlom s tornja visokog 12 metara preko rijeke sve do susjedne šume, a brzina koju možete dosegnuti je do 50km/h. Cijena po osobi je 50 kuna.

Također, u ponudi imaju i uzbudljivi paintball, stijenu za penjanje, streličarstvo, kayaking, ljudski stolni nogomet, jahanje ili pak SUP-anje kanjonom Like, odnosno veslanje na stojećki.

Vožnja quadovima u Međimurju

Accredo Centar u selu Zasadbreg koji je udaljen 10 minuta od Čakovca nudi nezaboravno druženje na otvorenom uz razne programe od kojih je svakako najuzbudljivija vožnja quadom. Preduvjet je, naravno, navršenih 18 godina i vozačka dozvola B kategorije. Osim klasične Quad avanture, možete izabrati i Quad ekspediciju, Quad extreme power, Quad Exclusive i mnoge druge opcije.

Trajanje ture ovisi o tipu Quad izleta, ali svaka uključuje kombinaciju off-road vožnje na različitim podlogama s obilaskom zanimljivih lokacija međimurskog kraja. Nakon vožnje quadovima, možete se zabaviti i igrajući paintball ili airsoft.

Adrenalinski izlet u Istri

Ako biste željeli isprobati vožnju quadom ili buggyjem s pogledom na more, krenite do turističke agencije Istra Adventure koja organizira individualne i grupne izlete nabijene adrenalinom. Takozvani 'Adrenaline Day' počinje okupljanjem u mjestu Draguzeti u okolici Barbana, gdje sjedate na quadove ili buggyje te krećete prema moru šumskim putovima.

Uživat ćete u vožnji uz more, ali i u jednom od najljepših pogleda na Raški zaljev i Kvarner. Nakon vožnje slijedi ručak u istarskoj konobi, a nakon toga nastavak off-road vožnje do adrenalinskog parka, gdje vaš čeka izazov u obliku penjanja te se potom vozilima vraćate do početne točke okupljanja. Svakako dan za pamćenje!

Bungee jumping s Masleničkog mosta

Uvijek vas je privlačio bungee jumping, ali nikada niste imali hrabrosti skočiti? Pa, vrijeme je da se to promijeni jer zašto čekati? Turistička agencija Izazov tours organizira bungee skok s Masleničkog mosta visokog 56 metara, izgrađenog iznad Novskog ždrila i tjesnaca između uvale Novigradsko more i Velebitskog kanala. To je i ujedno najviši skok, a time i najuzbudljiviji.

Red bridge on Maslenica, Croatia, summer day, Dalmatian landscape
Getty Images/iStockphoto
Najviši most za bungee jumping u Hrvatskoj upravo je Maslenički most.

Cijena bungee jumping skoka je 500 kuna, a ako želite ovjekovječiti svoj hrabri pothvat, možete za 160 kuna dobiti i video snimku skoka snimljenu Go Pro kamerom. Nakon što ste konačno pobijedili strah, skoknite do obližnjih mjesta poput Rovanjske ili Zadra na ručak i kupanje.

Planinarenje na Biokovu

Za one u nešto boljoj kondiciji savršen vikend izlet može biti i planinarenje u Parku prirode Biokovo. Osim nekoliko impresivnih vidikovaca i novoizgrađene Nebeske šetnice – Skywalk Biokovo, Biokovo je bogato planinarskim stazama, a na temelju svojih fizičkih sposobnosti možete birati lake, srednje teške i teške planinarske ture.

Makarska, 240620
Skywalk ili nebeska setnica koja je dovrsena na predjelu Ravna Vlaska na planini Biokovo iznad Makarske. Luk prekriven staklom strsi 12m od ruba litice visoke 1228m i jedini je takav u Hrvatskoj. Nova biokovska atrakcija ceka skoro otvaranje.
Na fotografiji : Skywalk na planini Biokovo.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
CROPIX
Skywalk ili Nebeska šetnica izgrađena je na predjelu Ravna Vlaška na planini Biokovo iznad Makarske.

Planinarsko-turističku kartu moguće je kupiti po cijeni od 45 kuna na ulaznoj recepciji Parka, u info-centru Ravna vlaška ili u sjedištu Javne ustanove "Park prirode Biokovo", Marineta - Mala obala 16, 21 300 Makarska. Više informacija o turama pogledajte na službenim stranicama Parka.

Nakon što ste sve ovo pročitali, teško vam je odlučiti koja bi destinacija bila idealna za vaš idući izlet kabrioletom? Mi ćemo vam olakšati! Riješite naš zabavan kviz i saznajte koji je izlet pravi izbor za vas:

Mi smo još uvijek pod dojmovima uzbudljive avanture na Zrmanji, a kako nam je bilo pogledajte u ekskluzivnoj galeriji fotografija koje će vas ostaviti bez daha!

A zašto smo za našu avanturu izabrali baš Volkswagen T-Roc Cabrio? On je prvi crossover kabriolet u kompaktnoj klasi koji pruža najbolje od ta dva svijeta. Drugim riječima, kombinacija markantne i moćne karoserije stapa se s lakoćom kabrioleta, čiji sklopivi krov za devet sekundi pruža jedinstveno iskustvo vožnje s 'vjetrom u kosi' koje nas je potpuno oduševilo. Također, dobra glazba je na putovanjima obavezna, a uz Beats audio sustav slušanje najdražih pjesama tijekom vožnje je bilo još uzbudljivije i opuštenije u isto vrijeme.

Naravno, ne smijemo zaboraviti spomenuti ni digitalni cockpit s elementima za rukovanje smještenih prema vozaču. Tu se posebno ističe navigacija koja nam je olakšala dolazak na destinaciju i povratak kući. S obzirom na to da neki od nas imamo problema s kralježnicom, nismo se morali brinuti da će nam tijekom vožnje biti neudobno jer Volkswagen T-Roc Cabrio ima povišena sjedala sa serijskom potporom za kralježnicu (kod linije opreme R-Line). I na kraju, serijska LED svjetla učinila su vožnju po mraku ugodnijom i sigurnijom te smo sretno stigli kući!

Linker
19. travanj 2024 18:08