Cropix
Čestitke!

Bajka pod vodom: Naši fotografi osvojili su prestižne nagrade u nikad jačoj konkurenciji

Dvoje kolega iz agencije Cropix postigli su izvrsne rezultate na natjecanju podvodnih fotografa u organizaciji zagrebačkog kluba, a na kojem je sudjelovao rekordan broj natjecatelja iz 44 zemlje.

Završeno je osmo po redu natjecanje u podvodnoj fotografiji Mares Underwater Photo Marathon 2020, u organizaciji ronilačkog kluba “Roniti se mora”, na njemu je sudjelovali 437 natjecatelja iz čak 44 zemlje svijeta, što je bio rekordan broj. Dvoje naših kolega osvojilo je prvo i drugo mjesto u hrvatskom poretku - prvo mjesto u DSLR kategoriji osvojio je Srđan Vrančić, drugo Ivana Nobilo fotografi iz Cropix agencije.

"Inače se natjecanje sastoji iz dva dijela, online i uživo koje se održava kao kup, no tog dijela na žalost ove godine neće biti zbog situacije s koronavirusom. Već je prošle godine natjecanje u organizaciji ronilačkog kluba “Roniti se mora” bilo treće po veličini u svijetu, po broju zemalja i natjecatelja", ispričala nam je Ivana.

Ovo nije prvi put da su Ivana i Srđan nagrađeni na natjecanjima podvodne fotografije, nego njihov rad drži kontinuitet u samom vrhu struke. Kategorije ovogodišnjeg online natjecanja bili su Ambijent s ili bez modela, Olupina, Riba, Kreativa, Makro i Portfolio, a prijave su bile otvorene od veljače do travnja.

Ivana Nobilo / Cropix
Nagrađena fotografija iz kategorije 'Fashion'

"Za fotografiju na kojoj je model koji i rašireno rublje, pozirala mi je prijateljica iz Rijeke, inače vlasnica ronilačkog centra. Trebalo je u trenutku smisliti nekakvu sliku, koja je izvediva u malo vremena, a da je efektna, šarena i lepršava. U takvim situacijama rekviziti trebaju biti i lagani, jer uvijek ima i mnogo ronilačke opreme koju stalno nosim sa sobom, čak i na bazen", objasnila je pozadinu nagrađene fotografije Nobilo.

Fascinantne lokacije

Ispričala je kako za ovako profesionalno bavljenje podvodnom fotografijom prvo treba savladati vještinu ronjenja, koje samo po sebi nije jednostavno, a za baratanje s fotoaparatom treba još i više vještine. Ovom vrstom umjetnosti počela je prije više od pet godina.

Na svakoj lokaciji pronađe nešto zanimljivo, tako da ni jednu ne bi htjela posebno isticati, bilo da roni u Jadranu ili Crvenom moru, a na ovogodišnje natjecanje za kategoriju 'Ambijent' poslala je fotografiju s neobičnog mjesta.

Bakar, Skrljevo, 011219.
Grupa od dvadesetak ronioca danas je zaronila u jezero Ponikve, prirodni krski fenomen poznat po brzom nastajanju i nestajanju. Nastaje otprilike dva puta godisnje nakon obilnih kisa, a dubina jezera moze doseci i 20-ak metara. Zaron medju drvecem, suhozidima i nad livadom bio je dovoljno uzbudljiv da se ne osjeti hladnoca od samo 9 stupnjeva celzijusa.
Foto: Ivana Nobilo / CROPIX
Ivana Nobilo / Cropix / CROPIX
Snimka iz jezera Ponikve

"Jezero u Ponikvama koje nastaje i nestaje ovisno o kiši i topljenju snijega. U njemu može biti i po 20 metara vode, u njemu se može roniti, a to sve skupa traje tjedan dana, dok ono ne presuši. Posebno je jer se roni između drveća po šumi", ispričala je Ivana i dodala: "Ima jako puno dobrih fotografa kod nas, tako da nije laka konkurencija".

I doista, međunarodni sedmeročlani žiri ove godine imao je izuzetno težak posao da od vrhunskih fotografija odabere one najbolje. "Konkurencija nam je ove godine bila vrlo teška i morali smo donijeti neke teške odluke u prosudbi fotografija. Nažalost, neke su fotografije morale biti diskvalificirane jer su poslane u pogrešnu kategoriju, neke su bile starije od tri godine, a neke su previše manipulirane putem programa za obradu fotografija", rekao je Damir Zurub, organizator natjecanja i predsjednik kluba "Roniti se mora".

Ivana Nobilo / Cropix
Jedna od brojnih podvodnih fotografija Ivane Nobilo

Kolega koji je osvojio prvo mjesto među hrvatskim fotografima Srđan Vrančić Vrana, ne može se ni sjetiti kada je prvi put fotoaparat odnio pod vodu.

Potrebna izvanrredna ronilačka vještina

"Podvodnom fotografijom se bavim oduvijek, odnosno otkako sam nabavio prvi jednokratni aparat za pod vodu, a to je bilo jako davno. Tada sam ronio na dah, s amaterskim aparatima, kako sam nabavljao bolje aparate, bilo mi je jasno da ne mogu ronjenjem na dah napraviti ono što bih htio. Na boce sam prešao prije sedam godina", ispričao Je Srđan Vrančić Vrana. Od tada konstantno roni i snima pod vodom.

Srđan Vrančić / Cropix
Violinistica i trubačica pod vodom

U klubu osim natjecanja koje se u manje od 10 godina promaknulo u jedno od najvećih na svijetu imaju još dva zanimljiva projekta - jedan je ekološki, a drugi u suradnji sa SOS selom.

Egipat, 290518.
U periodu od 19. - 26. svibnja na egipatskim ronilackim lokacijama Crvenog mora u organizaciji RK Roniti se mora iz Zagreba, uz generalnog sponzora Mares, odrzalo se live natjecanje u podvodnoj fotografiji Mares Underwater Photo Marathon Masters.
U natjecanju liveaboard tipa imali su priliku sudjelovati pobjednici sa prethodno odrzanog online natjecanja 6. Underwater Photo Marathon.
Sudjelovalo je 7  natjecatelja u DSLR kategoriji i 4 u compactu sa zadanim temama: riba, macro, ambijent sa i bez modela te olupina.
Ukupni pobjednik i Best of show je svjetski prvak Spanjolac Rafael Fernandez Caballero.
Na fotografiji:  jedna od 4 grupe raspodijeljene za ronjenja Sinisa Lazarevic, Hrvoje Dragusica, Peca Radifkovic, Grega Verc, Ivana Nobilo, Ranko Frka, Srdjan Vrancic
Foto: Ivana Nobilo  / CROPIX
Ivana Nobilo / CROPIX
Ivana i Srđan s kolegama fotografima na brodu u Egiptu 2018.

A za snimanje ovakvih profesionalnih fotografija treba izuzeta ronilačka vještina, kako fotografa, tako i modela, a često za nastanak ovih predivnih slika fotograf ima i asistente pod vodom, koji također moraju biti vrhunski ronioci koji moraju biti u stanju balansirati na mjestu i držati svjetlo ili rastjeravati ribe, odnosno što god je potrebno u tom trenu.

Srđan Vrančić / Cropix
SS Thistlegorm u Egiptu

"SS Thistlegorm, nalazi se u Egiptu, britanski brod pun motora, tenkova, automobila, kojeg su potopili Nijemci u Drugom svjetskom ratu, to je zaštićeno područje, koje je dozvoljeno slikati, ali nije dopušteno ništa dirati", objasnio je odakle njegova fotografija za kategoriju 'Olupina'.

"Kozica na žutoj podlozi, životinja veličine jedan centimetar, prozirna je i vide se jajašca i unutarnji organi. Snimljena je na Papui u Indoneziji. Trubačica i violinistica, snimljene su u bazenu na Kantridi.

Srđan Vrančić / Cropix
Kozica na žutoj podlozi, fotografija u kategoriji 'Makro'.

Top favoriti lokacija za podvodnu fotografiju po izboru Srđana Vrančića su Crveno more, Tajland zbog ležernosti i bogatstva, a apsolutni favorit mu je i Papua. "Ni Hrvatsko more uopće ne zaostaje, to se odnosi na sve pučinske otoke, one koji su otvoreni prema sredini Jadrana - a među njima naročito se ističe Vis. Taj otok ima oko sebe mnogo potopljenih olupina brodova i aviona, one su dostupnih za ronjenje i zanimljive za razgledavanje i fotografiranje. Uz to naravno ima i veliko bogatstvo podmorskog života, prozirnost i čistoću mora. Stoga je Vis (a i ostali naši otoci na pučini) top destinacija za ronjenje i podvodno fotografiranje koja može stajati uz bok najpoznatijim svjetskim destinacijama", preporučio je naš fotograf.

Pročitajte i:

Prije preseljenja uspješna Zagrepčanka otvorila nam je vrata kuće s vrtom za kojom obitelj čezne u Los Angelesu

Još uvijek stignete 'uloviti' odličan program 8. Dana fotografije Arhiva Tošo Dabac

Najpopularnija fotografija na svijetu od sada i kao - mural

Linker
18. travanj 2024 21:28