Riječi bez djela

Jedna fotka razotkriva toksičnost industrije mode: ‘Nisu me angažirali jer sam im prevelika‘

Britanska manekenka podijelila je fotografiju s početka karijere, koja najbolje govori o nerealnim standardima koji se još uvijek nisu iskorijenili iz industrije.

"Ovo je fotografija mene kasno navečer u donjem rublju nakon što su mi je jedan veliki modni brend otkazao posao jer sam ‘PREVELIKA‘", započela je svoju objavu na Instagramu poznata britanska manekenka Jean Campbell koja je jedna od traženijih lica u industriji. Prisjetila se otkazanog posla kojeg nije dobila zbog "viška kilograma" i upozorila na toksične i nerealne standarde koji su, u manjoj mjeri doduše, i dalje prisutni na sceni.

"U to vrijeme osjećala sam se poprilično bezvrijedno. Mislim da je sama ideja da je ovo izgled debele osobe u najmanju ruku šokantna. Ali kada se sada osvrnem na tu situaciju, suosjećam sa sobom jer sam tada vjerovala da te riječi dolaze od ljudi s vizijom i utjecajem. Danas sam svjesna koliko je to nezdravo i disfunkcionalno razmišljanje. Mogu sa samopouzdanjem reći da ne postoji veća ljepota od ljubavi. Tuga koja je vidljiva u mojim očima rezultat je toga koliko sam se bespomoćno osjećala jer se ljepota mjerila isključivo u brojevima", zaključila je, a na društvenim mrežama podržale su je kolegice i kolege poput manekenke Else Hosk koja se također nalazila pod terorom nametnutog standarda ljepote.

Jean je inače 25-godišnjakinja i lice luksuznih brendova poput Bottega Venete i Burberryja, a fotografija koju je podijelila nastala je prije nekoliko godina, kada je bila na početku karijere. U industriji mode uključivost je i dalje samo buzzword i trend o kojem se puno priča - i na riječima sve staje. Posljednji tjedni mode pokazali su realno stanje - na pistama se najčešće pojavljuju mršavi modeli, a s povratkom Y2K trendova vratio se i nezdravi standard ljepote po kojem pamtimo nulte godine, a koje su rezultirale brojnim poremećajima u prehrani kod mladih djevojaka.

Vogue Business je objavio podatke koji govore o uključivosti veličina tijekom prošlih tjedana mode - plus size modeli bili su prisutni u manje od 0,6 posto revija za jesen 2023. godine, a tek 17 od ukupno 219 brendova uključilo je barem jednu plus size manekenku na svoju pistu. Istovremeno, na posljednjoj naslovnici britanskog magazina Vogue pozirale su plus size manekenke Paloma Elsesser, Precious Lee i Jill Kortleve, nazivajući ih predstavnicama nove ere supermodela. Cijela priča više izgleda kao lijepo zataškavanje problema prema javnosti, dok se iza zastora i dalje nalazi pravi problem kojem industrija ne može ili ne želi stati na kraj.

image

Show modne kuće Blumarine

LAUNCH METRICS.COM SPOTLIGHT
Linker
25. travanj 2024 07:19