Lalla Salma

Princeza duh: Gdje je nestala bivša supruga marokanskog kralja?

Otkako su se 2018. razveli, princezu nitko nije vidio ni čuo, premda je do objave o bračnom brodolomu bila i te kako aktivna po pitanju ženskih prava i prava oboljelih od AIDS-a.

Marokanska javnost i danas se često pita gdje je nestala kraljeva supruga, princeza Lalla Salma? Prelijepa, samosvjesna inženjerka informacijskih znanosti koja je nakon udaje za marokanskog kralja Mohammeda VI. dobila titulu princeze, kao da je propala u zemlju. Otkako je 2018. objavljeno da se razvodi od supruga, Lallu Salmu nitko nije vidio u javnosti, pa je zato dobila zloslutan nadimak "princeza duh". Prije nestanka bila je sve osim "nevidljive" zbog plamenocrvene kose koju nikad nije pokrivala i zbog zalaganja za ženska prava. Žestoko se borila za pravo na obrazovanje žena u zemljama Magreba, bila je ambasadorica dobre volje za Svjetsku zdravstvenu organizaciju s naglaskom na žensko zdravlje, aktivirala se i u UNESCO-u, osnovala je zakladu za žene koja je nosila njeno ime, angažirala se za jačanje prevencije i liječenje raka u Maroku.

image

Sa španjolskom kraljicom Letizijom u obilasku sunarodnjakinje oboljele od raka

FADEL SENNA/AFP/PROFIMEDIA

Poput princeze Diane, zalagala se za prava oboljelih od AIDS-a... Ukratko, bila je prva dama kakvu se samo poželjeti može. Treba dodati da je ugošćavala i sprijateljila se sa suprugama državnika, snažnim ženama poput Brigitte Macron i Michelle Obame, družila se sa suprugama europskih kraljeva tijekom posjete Maroku. Zbližila sa španjolskom kraljicom Letizijom, a prijateljevala i s Letizijinom svekrvom, kraljicom Sofijom.

image

S bivšim španjolskim kraljem Juanom Carlosom, kraljicom Sofijom te suprugom

ALBERTO MARTIN/AFP/PROFIMEDIA

U priči o njenom nestanku, početak je idiličan. Odrasla je kao Salma Bennani u Fesu, a nakon završetka studija zaposlila se kao inženjerka informacijskih znanosti u ONA grupi, kompaniji specijaliziranoj za industrijske i financijske usluge. Život joj se promijenio 1999., kada je na jednoj privatnoj zabavi upoznala budućeg supruga, petnaest godina starijeg kralja Mohammeda VI.

Mnoge je iznenadilo što je monarh nakon prosidbe objavio ime buduće supruge. Naime, supruge marokanskih suverena dotad su bile skrivane od javnosti u tolikoj mjeri da im podanici nerijetko nisu znali ni ime. Novi šok uslijedio je kada je Lalla Salma postala prva supruga kralja koja je dobila titulu princeze. Vjenčali su se 12. listopada 2001., no sklapanje braka proslavili tek u 21. ožujka 2002., na privatnoj ceremoniji u kraljevskoj palači u Rabatu kojoj su prisustvovali svi članovi marokanske kraljevske obitelji. Objavljene su i fotografije sa svadbe, što je bio presedan. Tada ju je javnost prvi put vidjela, a kako se nakon udaje često pojavljivala u javnosti, angažirajući se na više "frontova" u konzervativnoj zemlji - prva je supruga kralja koja se pojavljivala u javnosti i koju je bilo dopušteno fotografirati - narod ju je zavolio jer je shvatio da joj se mogu obratiti i zamoliti za pomoć u izazovnim situacijama.

image

Proslava prvog rođendana prijestolonasljednika
Moulay Hassana

BALKIS PRESS/ABACA/SHUTTERSTOCK

Kraljevski par dobio je dvoje djece, prijestolonasljednika Moulaya Hasana (19) i princezu Lallu Kadiju (16), a vijest o kraljevskom razvodu zacijelo je i njih zatekla jer je stigla nekoliko tjedana nakon što je kralj Muhamed VI. u veljači 2018. operiran u Parizu zbog srčanih problema. Palača je, naime, objavila njegovu fotografiju u bolničkom krevetu, s njim su bila njegova djeca te mlađi brat, princ Moulay Rachid i njihove tri sestre, princeze Lalla Meryem, Lalla Asma i Lalla Hasna. Kraljeve supruge, tada 39-godišnje Lalle Salme, nije bila na fotografiji, što se i te kako zamijetilo.

image

Princeza Lalla Salma s direktorom UNESCO-a, Koichirom Matsuurom u Parizu

ABACA/SHUTTERSTOCK ABACA/SHUTTERSTOCK

Svjetska javnost se zabrinula, a na kraju je magazin Holla došao do saznanja da se princeza nakon razvoda "drži podalje od svjetla reflektora, ali je vrlo bliska sa svojom djecom". Jedanaest mjeseci nakon objave o razvodu, pokazalo se da je odluka konačna i neopoziva". Izvor blizak palači dodao je da Lalla Salma "i dalje živi u Maroku, što je ne sprječava da neko vrijeme provede izvan zemlje".

image

Od prve dame kakva se poželjeti može, postala je princeza duh

ABACA/SHUTTERSTOCK

Portal assahifa.com navodi da je 10. svibnja proslavila 44. rođendan na imanju kraljevske obitelji u blizini "Politehničkog sveučilišta Mohammed VI." u Rabatu, gdje često boravi. Razlog je taj što njezin sin ondje studira. Danas princeza živi povučeno u pratnji princeze Khadije, a često ih posjećuju članovi kraljevske obitelji. Što se dogodilo, zašto su se razveli, jesu li im "presudili" konzervativci u toj zemlji, vjerojatno nikad nećemo doznati.

Linker
12. travanj 2024 23:39